Rouw is een van de meest ingrijpende ervaringen in het leven. Het verlies van een geliefde kan je wereld op z’n kop zetten en je werkritme verstoren. Gelukkig bestaat er rouwverlof, een vorm van bijzonder verlof die je helpt om door deze moeilijke periode heen te komen. Maar wat houdt rouwverlof precies in? En wat zijn je rechten en plichten als werknemer? YoungCapital staat klaar met alle info.
Wat is rouwverlof?
Als er iemand overlijdt, heb je recht op calamiteitenverlof. Maar zo'n dagje of twee is vaak niet genoeg, dan komt rouwverlof aan bod. Vaak gaan er hier andere soorten verlof aan vooraf, zoals bijzonder verlof bij overlijden. Bij deze vormen van verlof krijg je vaak maar een paar dagen vrij, en soms zelfs maar een dag. Met rouwverlof kun je een aantal dagen extra vrij nemen om te rouwen.
In Nederland is rouwverlof niet wettelijk geregeld. Je hebt hier dus geen recht op, tenzij dit in je arbeidsovereenkomst of cao staat. Hier kun je dan vinden hoelang je rouwverlof duurt, vaak een aantal dagen. Verschillende instanties voeren echter lobbywerk voor een wettelijk rouwverlof van twee weken. Uiteindelijk is het aan je werkgever om te beslissen over eventuele vervolgstappen, zoals het toekennen van extra verlof indien nodig, bijvoorbeeld calamiteitenverlof. Op het moment dat jij geen extra rouwverlof krijgt, kun je nog altijd je vakantiedagen opnemen.
5 tips voor rouwen en rouwverlof
We begrijpen dat je tijdens het rouwen liever niet aan je werk denkt. Maar soms kom je in lastige situaties terecht, zoals wanneer je werkgever geen rouwverlof wil geven. Om te voorkomen dat dit tot conflicten leidt, hebben we een paar handige tips voor je: van praten met je werkgever tot rouwen tijdens het rouwverlof.
- Tip 1: bespreek je situatie. Praat met je werkgever over je omstandigheden. Leg rustig uit waarom rouwverlof zo belangrijk is voor jouw mentale welzijn en hoe het je kan helpen om weer productief aan het werk te kunnen.
- Tip 2: zoek samen naar alternatieven. Als je werkgever geen officieel rouwverlof aanbiedt, vraag dan bij je leidinggevende of HR of er andere mogelijkheden zijn. Denk aan het opnemen van vakantiedagen, onbetaald verlof of vraag naar flexibele werktijden.
- Tip 3: toon begrip. Probeer te begrijpen dat jouw werkgever misschien ook met beperkingen te maken heeft. Laat zien dat je hun standpunt begrijpt, maar leg tegelijkertijd uit waarom rouwverlof zo belangrijk is voor jou.
- Tip 4: wees flexibel. Als rouwverlof geen optie is, bekijk dan of er andere manieren zijn om je werklast te verlichten. Wie weet kun je sommige taken tijdelijk overdragen aan je collega's.
- Tip 5: zoek steun. Zoek steun bij vrienden, familie of een professional om je te helpen bij het verwerken van je verlies. Het hebben van een supportnetwerk kan je door deze moeilijke tijd heen helpen, zelfs als je niet het rouwverlof krijgt dat je nodig hebt.
Key takeaways
- Rouwverlof is verlof dat je kunt krijgen om te rouwen.
- In Nederland is er geen wettelijk rouwverlof. Dit betekent dat je werkgever het verlof mag afwijzen, tenzij er afspraken over rouwverlof in je arbeidsovereenkomst of cao staan.
- Wanneer je werkgever rouwverlof weigert, kun je samen kijken naar andere mogelijkheden. Denk aan het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Hoeveel dagen heb je recht op rouwverlof?
-
Is rouwverlof hetzelfde als bijzonder verlof bij overlijden?
-
Krijg ik rouwverlof bij het overlijden van mijn ouders?
-
Wordt rouwverlof betaald?
In Nederland is er geen wettelijk rouwverlof, wat betekent dat er geen regels zijn rondom rouwverlof. Check voor de zekerheid je arbeidsovereenkomst of cao, daar staan mogelijk wel afspraken over rouwverlof in waar je werkgever zich aan moet houden.
Nee. Bij bijzonder verlof bij overlijden krijg je vaak maar enkele dagen vrij. Om dit te verlengen krijg je mogelijk rouwverlof.
Of je volgens jouw werkgever recht hebt op rouwverlof, staat in je arbeidsovereenkomst of cao. Je krijgt dus niet altijd rouwverlof, ook niet bij het overlijden van je vader en moeder.
Dat ligt aan de afspraken die je hebt gemaakt met je werkgever. Het kan zijn dat je betaald of onbetaald rouwverlof krijgt, maar ook dat je helemaal geen verlof krijgt.