Je hebt nieuw personeel nodig en het is tijd om een pakkende vacature te schrijven. Het aantal openstaande vacatures in Nederland blijft stijgen, dus hoe schrijf je een goede vacaturetekst waarmee je het scrollen onderbreekt? Een goede vacaturetekst is voor een kandidaat net zo belangrijk als een sollicitatiebrief is voor jou. Maar zo’n vacature schrijven, hoe pak je dat aan? Met deze tips heb je binnen no-time een vacaturetekst waarmee je kandidaten enthousiasmeert.
First things first, waar begin je bij het maken van een vacature en hoe ga je de vacature opstellen? Als je precies weet waar je naar op zoek bent en voor wie je de tekst schrijft, gaat het schrijven een stuk makkelijker. Heb je dit goed op een rij? Dan kan het schrijven beginnen.
Tip 1: Vermijd vage termen
Het grootste obstakel tijdens het lezen van vacatureteksten? Vage termen. Wat voor jou als werkgever logisch klinkt, kan voor een kandidaat een abstract concept zijn. Vermijd daarom onnodig jargon en verplaats jezelf in de kandidaat tijdens het schrijven van de vacature. Zou jij de vacaturetekst snappen als je nog niet bij het bedrijf werkt? Zo ja, dan ben je goed bezig.
Tip 2: Wees eerlijk en duidelijk
Termen als ‘marktconform salaris’ en ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’. Je hebt ze vast wel voorbij zien komen in andere voorbeelden van vacatures, maar ze zeggen eigenlijk niks. Zorg er daarom voor dat je altijd eerlijk en duidelijk bent. Je hoeft natuurlijk niet direct de hele cao op te noemen, maar hoe meer duidelijkheid je biedt, hoe groter de kans dat de kandidaat solliciteert.
Tip 3: Wat houdt de baan precies in?
Het belangrijkste wat de kandidaat wil weten? Wat ’m te wachten staat bij de functie natuurlijk. Dat doe je in de functieomschrijving van de vacature. Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van een vacaturetekst, ga je goed na wat de functie inhoudt. Wat gaat je nieuwste aanwinst doen en aan welke vereisten moet de kandidaat voldoen? Maak er een leuk verhaal van, houd het kort en geef een duidelijke beschrijving van de taken.
Tip 4: Wees transparant over het sollicitatieproces
Van online sollicitatiegesprekken tot cognitieve capaciteitentests. Er zijn veel manieren om een sollicitatieproces in te vullen. Wees in je vacaturetekst daarom transparant over het sollicitatieproces. Binnen hoeveel dagen kan de kandidaat terugkoppeling verwachten? Hoeveel gesprekken zijn er? En is er een assessment? Vergeet dit niet te benoemen tijdens het schrijven van je vacature, want het is wel zo netjes om de kandidaat te laten weten waar hij of zij aan begint.
Tip 5: Maak er een leuk verhaal van
Een vacature schrijven is een kunst op zich. Waarschijnlijk heb je zelf al gegoogled naar voorbeelden van creatieve vacatureteksten. ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ kan beter niet je motto zijn, maar wie weet haal je wel inspiratie uit andere vacatureteksten. Voor een voorbeeld van een vacature kun je een kijkje nemen tussen de YoungCapital-vacatures. Daar vind je verschillende originele vacatureteksten, waar je inspiratie uit kunt halen en als voorbeeld ziet hoe je een vacature moet opstellen. Vergeet niet dat het oog ook wat wilt. Houd rekening met kleuren, verschillende lettertypes en afbeeldingen. Niemand wordt gelukkig van een lange, saaie lap tekst.
Tip 6: Verkoop je bedrijfscultuur
Hoe je écht kandidaten voor je wint? Geef een sneakpeek van je bedrijfscultuur. Laat de kandidaat kennismaken met je bedrijf. Denk aan de gezellige vrijmibo’s of avontuurlijke teamuitjes. Vertel kort waar het bedrijf voor staat, wat medewerkers leuk vinden aan het bedrijf, en waar de kandidaat terechtkomt. Zie dit ook als het moment om je secundaire arbeidsvoorwaarden te benoemen. En ook hier geldt weer: houd het eerlijk en overdrijf niet.
Met deze tips gaat het schrijven van de vacature vast soepeler en voor je het weet heb je een wervende vacaturetekst. Vergeet niet: kwaliteit over kwantiteit. Neem de tijd om je vacaturetekst te schrijven, want goed personeel is goud waard.
Meer weten over jongeren, de arbeidsmarkt en werk? Vraag het YOUNG Magazine gratis aan.