Goed nieuws voor iedereen die houdt van sporten, boeken of musea: de geplande btw-verhoging op sport, cultuur en boeken gaat niet door. Het plan voor de btw-verhoging naar 21% kreeg een storm van kritiek. De oppositiepartijen protesteerden flink en dat werkte. Inmiddels heeft het kabinet het voorstel ingetrokken. Maar wat betekent dit precies? We leggen het uit.
Wat was het plan voor de btw-verhoging?
Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de plannen voor 2025. Eén van die plannen was een btw-verhoging in 2026 op sport, cultuur en boeken van 9% naar 21%. We horen je denken: why? De btw-verhoging was bedoeld om extra inkomsten van 1,2 miljard euro op te brengen. Hiermee wilde het kabinet de overheidskas spekken.
Oppositiepartijen waren hier niet blij mee, dus ze trokken aan de bel. Dat zorgde voor een gezamenlijke motie die het kabinet dwong om een alternatief te zoeken voor de btw-verhoging op sport, cultuur en boeken. Zonder de steun van deze partijen was er geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus konden de plannen niet doorgaan.
Waarom zoveel kritiek?
Vanaf dag één was er kritiek op de btw-verhoging. Misschien was je zelf ook wel van slag door het nieuws. Logisch als je graag traint in de sportschool, vaak naar concerten gaat of niet nóg meer wilt betalen voor (school)boeken. En je merkte de kritiek waarschijnlijk ook als je in een sector werkt waarin sport, cultuur en boeken centraal staan. Vanuit de sportwereld natuurlijk logisch, want straks gaan mensen minder sporten, terwijl dat juist zo belangrijk is. En werk je in het onderwijs? Dan gaan je kosten omhoog. Of in een museum? Dan krijg je minder bezoekers. Niet gek dus, dat de oppositiepartijen zo fel tegen de btw-verhoging waren.
Wat betekent dit voor jou?
Goed nieuws dus: voor nu blijft sporten, lezen en cultuur ontdekken betaalbaar. Je hoeft niet meer te stressen dat je straks in je vrije tijd niet meer kunt ontspannen. De btw-verhoging op o.a. je sportschoolabonnement, schoolboeken en concertkaartjes gaat dus niet door. De btw-verhoging op hotels en logies blijft trouwens wél op tafel. En eh, het kabinet moet nog steeds die 1,2 miljard euro ergens vandaan halen. Wat dat voor jouw portemonnee betekent? Dat horen we waarschijnlijk snel. De btw-verhoging voor 2025 en 2026 moet namelijk voor het einde van het jaar in de Eerste Kamer worden besproken.
Key takeaways
- De btw-verhoging op sport, cultuur en boeken gaat niet door.
- De oppositiepartijen dwongen het kabinet om een alternatief te vinden voor de geplande btw-verhoging in 2026.
- De btw op je sportschoolabonnement, boeken en musea blijft 9%. Btw op hotels en logies wordt wel verhoogd naar 21%.
FAQs
Wat gaat van 9 naar 21%?
De btw-verhoging op sport, cultuur en boeken gaat niet door. De btw hierop blijft dus 9%. De btw-verhoging op hotels en logies gaat in 2026 waarschijnlijk wel door. De btw daarop gaat dan naar 21%.
Hoeveel procent btw zit er op sporten?
De btw-verhoging op je sportschool gaat niet door. De btw op sport blijft dus 9%.
Gaat er nog mee veranderen door de btw-verhoging in 2024 en 2025?
Ja, er gaat nog meer veranderen. Wist je bijvoorbeeld dat de zorgpremie met 10 euro omhoog gaat? Alle plannen die het kabinet heeft voor btw-verhoging in 2025 (plus alle andere plannen) vind je in ons Prinsjesdag artikel.