Prinsjesdag is een Nederlandse traditie die elk jaar plaatsvindt op de derde dinsdag van september. Op deze bijzondere dag krijgen we alvast een preview van het komende jaar. Ga jij er qua salaris op vooruit of achteruit? Betaal je meer of minder huur volgend jaar? En wat hoor je nog meer op Prinsjesdag 2024 & 2025? YoungCapital vertelt je de ins en outs.
Wat is Prinsjesdag?
Wilhelmus van Nassouwe, je hoort het elk jaar tijdens Prinsjesdag. En niet voor niets, want op Prinsjesdag spreekt onze koning de troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Wat staat er in de troonrede? De belangrijkste plannen van de ministeries voor het aankomende jaar. Hartstikke belangrijk natuurlijk, want zo weet jij alvast wat het nieuwe jaar voor jou betekent en krijg je dankzij Prinsjesdag inzicht in de belastingen, het minimumloon en huur.
Eerlijk is eerlijk, die troonrede duurt best lang. We snappen het als je geen zin hebt om daar de hele middag naar te luisteren. Hoeft ook niet, want YoungCapital update je elke Prinsjesdag over de plannen van de regering in onze blog. Wil je dus weten wat Prinsjesdag 2024 voor jou gaat betekenen? Check onze Prinsjesdag 2024 blog dan.
Maar eh, waarom heet Prinsjesdag Prinsjesdag? Vroeger werden de verjaardagen van vorsten op een specifieke dag gevierd. Op deze dag kleedden kinderen zich als prinsjes. Vandaar Prinsjesdag. Later koos de regering deze naam voor de derde dinsdag van september.
Wanneer is Prinsjesdag 2024 & 2025?
Het bekende gouden koffertje verklapt de dag al: Prinsjesdag is altijd op de derde dinsdag van september. Weten op welke datum Prinsjesdag in 2024 en 2025 valt? Wat een toeval, wij maakten er al een tabel voor:
Prinsjesdag 2024 | Dinsdag 17 september 2024 |
Prinsjesdag 2025 | Dinsdag 16 september 2025 |
Prinsjesdag 2026 | Dinsdag 15 september 2026 |
Prinsjesdag 2027 | Dinsdag 21 september 2027 |
Prinsjesdag 2028 | Dinsdag 19 september 2028 |
Prinsjesdag 2029 | Dinsdag 18 september 2029 |
Prinsjesdag 2030 | Dinsdag 17 september 2030 |
Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
Dat de koning de troonrede voorleest op Prinsjesdag weet je vast al. Maar wat gebeurt er nog meer op deze highlight van het jaar? We zetten het kort voor je op een rijtje.
1. De troonrede
Je hebt het misschien al eens op tv gezien. Op het begin van Prinsjesdag vertrekt de koning met de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg. Eenmaal daar spreekt hij de troonrede uit, waarmee hij de belangrijkste plannen van de ministeries bekendmaakt. Bijvoorbeeld over wat het minimumloon en minimumjeugdloon wordt. Of hoeveel huurtoeslag je krijgt.
2. De Rijksbegroting
Ongeveer een uur na de troonrede geeft de huidige minister van Financiën dé koffer, zoals hoort op Prinsjesdag, aan de Tweede Kamer. In dit koffertje zit de Rijksbegroting. Wat is de Rijksbegroting? Dat is een document waarin staat hoeveel geld de ministeries waaraan besteden. Bijvoorbeeld hoeveel geld naar zorg of onderwijs gaat.
3. De Miljoenennota
Wat is de Miljoenennota dan? Dit zit ook in 't Prinsjesdag koffertje. In de nota staat een uitleg van de plannen van de regering en hoeveel het allemaal gaat kosten. Na Prinsjesdag bespreken de ministers deze plannen met de Tweede en Eerste Kamer. Akkoord met de plannen? Dan gaan deze op 1 januari in.
4. Het Belastingplan
Ook het Belastingplan wordt bekend op Prinsjesdag. Hierin staat, juist, hoe de belastingen er voor het volgende jaar uitzien. Gaan de belastingtarieven omhoog of omlaag en voor welke boxen geldt het? Allemaal plannen die bepalen hoeveel loon jij straks in je portemonnee houdt.
Key takeaways
- Prinsjesdag is jaarlijks op de derde dinsdag van september.
- Op deze dag spreekt de koning de troonrede uit, waarin de belangrijkste plannen van de ministeries voor het komende jaar staan.
- Door de troonrede weet je ongeveer wat je te wachten staat in het nieuwe jaar op financieel gebied.
- Ook biedt de minister van Financiën het bekende koffertje met de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer.
Check onze vacatures
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de betekenis van Prinsjesdag?
-
Wat gaat er veranderen in 2025 Prinsjesdag?
-
Wat verandert er op Prinsjesdag?
-
Is Prinsjesdag een vrije dag?
De geschiedenis van Prinsjesdag gaat terug tot 1814. Toen vond de allereerste Prinsjesdag plaats, waarbij de koning de eerste troonrede voorlas. Sindsdien is het een Nederlandse traditie waarbij de koning de belangrijkste plannen bekendmaakt aan het publiek.
Wat er in 2025 gaat veranderen, vind je allemaal in onze blog over Prinsjesdag 2024.
In de troonrede, die de koning uitspreekt, staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Dus op Prinsjesdag zelf verandert er in principe niets. De veranderingen gaan pas in op 1 januari van het nieuwe jaar.
Nee, Prinsjesdag is geen vrije dag.