Eh, wat? Een referentiebrief? Waar is dat voor nodig? Het komt misschien niet vaak voor, maar de kans bestaat dat je toekomstige werkgever er om één vraagt. Of stel je voor dat je de ideale baan vindt en je wilt 'm kost wat kost scoren. Ook dan is een referentiebrief regelen een strak plan. Maar wat moet er precies in zo'n brief staan en wil je daar ook een voorbeeld van? No worries, met onze uitleg en voorbeeld van een referentiebrief klop jij straks aan bij je toekomstige baas met een verpletterende brief van je hypeman.
Wat is een referentiebrief?
Voor we ingaan op referentiebrieven: referenties zijn mensen met wie je hebt samengewerkt die jou op professioneel gebied kennen. Dit kunnen je collega's, docenten of je leidinggevenden zijn. Door ze op te geven als referentie (wel met toestemming), kunnen ze bij een sollicitatie een mooi woordje doen over jou en je functioneren. Zo vergroot je je kansen op het scoren van die toffe baan.
Een referentiebrief is een van de manieren waarop je referenten jou kunnen aanbevelen bij een werkgever. In zo'n brief staat dan iets over je functioneren, persoonlijkheid, vaardigheden en prestaties. Meestal regel je een referentiebrief in het midden of einde van je sollicitatieproces, zodat de werkgever uiteindelijk voor jou kiest. Stuur je 'm al aan het begin, dan komt het wat opdringerig over.
Psst, over aanbevelen gesproken: een referentiebrief en aanbevelingsbrief zijn hetzelfde ding. Laat je dus niet verwarren.
Wat staat er in een referentiebrief?
Een referentiebrief is niet 'Jan was een goede makker, your loss als je 'm niet aanneemt'. Want eh, daarmee scoor je geen punten. Een referentiebrief moet inhoudelijk goed zijn en voorbeelden hebben over je prestaties. Ook moet de schrijver belangrijke info erin verwerken, zoals je gegevens. Hier is een lijstje met wat er zoal in een referentiebrief staat:
- de periode waarin je in dienst was bij je werkgever;
- de naam van het bedrijf;
- je eigen naam;
- je functietitel;
- een opsomming van je karaktereigenschappen;
- een opsomming van je prestaties en vaardigheden;
- voorbeelden uit de praktijk;
- een aanbeveling.
En that's it. Natuurlijk zijn deze punten in de brief allemaal aan elkaar verbonden, zodat het als een vloeiend verhaal loopt. Daarbij horen natuurlijk een aanhef en een afsluiting, net zoals je die in een sollicitatiebrief. Wil je weten hoe een referentiebrief er precies uitziet? Hieronder vind je ons voorbeeld.
Referentiebrief voorbeeld
Of je nou als toekomstig stagiair, werknemer of student om een referentiebrief moet vragen, een voorbeeld is altijd fijn. Dan weet je (ongeveer) of het schrijven van de brief is gelukt. En wie weet schrijf je zelf nog wel eens een referentiebrief. Voor een vriend, bijvoorbeeld. Check it out:
Wil je weten hoe je deze template het beste invult? Check dan ons voorbeeld van een referentiebrief, ingevuld en al. You're welcome ;).
Key takeaways
- Een referentiebrief is een brief waarin een referent jou aanbeveelt bij een werkgever.
- In een referentiebrief staat het volgende: de periode waarin in dienst was bij je werkgever, de naam van het bedrijf, je functietitel en je karaktereigenschappen, prestaties en vaardigheden.
- Neem ook altijd voorbeelden uit de praktijk mee en laat je werkgever een aanbeveling doen.
- Heb je een voorbeeld en template nodig van een referentiebrief? Die vind je hier.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een referentiebrief?
-
Hoe krijg je een referentiebrief?
-
Wat staat er in een referentiebrief?
Een referentiebrief is een brief waarin een van je referenties jou aanbeveelt bij een bedrijf. Je referent gaat dan in op je prestaties, vaardigheden en persoonlijkheid, zodat je toekomstige werkgever weet wie ie in huis haalt.
Daarvoor heb je referenties. Neem contact op met een van je referenten en vraag diegene om een referentiebrief voor jou te schrijven. Geen idee hoe? Wat een toeval: in dit artikel vind je een voorbeeld en een template van een referentiebrief. Graag gedaan!
In een referentiebrief staat de periode waarin je in dienst was bij je werkgever, de naam van het bedrijf, je functietitel en een opsomming van je karaktereigenschappen, prestaties en vaardigheden. O, vergeet enkele voorbeelden uit de praktijk en een aanbeveling niet.