Een getuigschrift: je hebt er misschien vast van gehoord, maar het klinkt best ouderwets en je hebt eigenlijk geen idee wat je er mee moet. Logisch, want een getuigschrift ís ook een beetje ouderwets. Toch wordt er af en toe om gevraagd bij sollicitatiegesprekken. Getuigschriften kunnen dus handig zijn als je gaat solliciteren. Maar eh, waarom? En wat staat er precies in een getuigschrift? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over dit fossiel van een document.
Wat is een getuigschrift?
Een getuigschrift is een verklaring van je werkgever, waarin staat dat jij voor een bepaalde periode in dienst bent geweest en wat jouw werkzaamheden waren. Meer dan dat is het meestal niet. Je ontvangt een getuigschrift op het moment dat je weggaat, bijvoorbeeld omdat je ontslagen bent of omdat je zelf ontslag neemt. Het kan dat je werkgever automatisch een getuigschrift geeft, maar het kan ook zijn dat je er zelf om moet vragen. Je kunt bijvoorbeeld om een getuigschrift vragen in een ontslagbrief.
Good to know: je werkgever is wettelijk verplicht om jou een getuigschrift te geven als je daar om vraagt.
Wat moet er in een getuigschrift staan?
Moet je toch om een getuigschrift vragen? Zorg er dan in ieder geval voor dat het meer dan een zinnetje met 'Jacob heeft hier gewerkt' is. Een getuigschrift heeft namelijk een aantal vaste onderdelen die er in moeten staan:
- Gegevens van de organisatie.
- Jouw eigen gegevens: je naam, functie, het aantal uur dat je per dag of week hebt gewerkt.
- De begin- en einddatum van je dienstverband.
- Een omschrijving van de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd.
- Een opsomming en beoordeling van je prestaties.
- Een korte uitleg van je competenties en vaardigheden.
- Hoe je je gedroeg tijdens je dienstverband bij het bedrijf.
- Afsluitende opmerkingen van je werkgever.
Daarnaast kunnen er op jouw verzoek ook andere punten worden meegenomen in het getuigschrift. Bijvoorbeeld waarom het dienstverband is beëindigd en hoe dit is gebeurd.
Getuigschrift voorbeeld
Hoe ziet zo'n getuigschrift er eigenlijk uit? Bof jij even dat we daar een voorbeeld van hebben. Zo weet je gelijk of je werkgever je getuigschrift goed heeft geschreven. Check hieronder ons template van een getuigschrift.
Positief vs negatief getuigschrift
Een positief getuigschrift is natuurlijk fijn, maar houd in je achterhoofd dat je daar geen garantie op hebt. In een getuigschrift kunnen namelijk zowel positieve als negatieve punten benoemd worden. Als je dus denkt dat je werkgever minder tevreden over je is of als jullie niet goed uit elkaar gaan, is het verstandiger om punten over je functioneren of ontslag achterwege te laten.
Ook belangrijk om te weten: de werkgever is verantwoordelijk voor de gevolgen van een negatief getuigschrift. Dat wil zeggen: als jij een baan niet krijgt omdat er in je getuigschrift onjuiste of overbodige negatieve informatie staat, kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden. Het is dus niet alleen voor jou, maar ook voor je werkgever belangrijk dat het getuigschrift zorgvuldig wordt opgesteld.
Getuigschrift van je opleiding
Je kunt ook een getuigschrift van een opleiding krijgen. Dit is niet hetzelfde als een diploma. Je krijgt namelijk een diploma als je een opleiding volledig afrondt, en je krijgt een getuigschrift als je een opleiding grotendeels hebt doorlopen, maar niet hebt afgemaakt. Zo krijg je bijvoorbeeld een getuigschrift vmbo als je een deel van het eindexamen hebt gemaakt, maar vroegtijdig doorstroomt naar een mbo-opleiding. En je krijgt een getuigschrift op het hbo als je bepaalde tentamens hebt gemaakt, maar de opleiding niet afrondt. Meer weten over getuigschriften bij opleidingen? Check dan deze pagina van de Rijksoverheid.
Alternatieven voor een getuigschrift
Tja, wie vraagt er eigenlijk nog om een getuigschrift… Er zijn nu veel betere alternatieven die je ook écht op weg helpen naar je dream career. Als je baas dus een getuigschrift in je handen drukt of je toekomstige werkgever er om een vraagt, ga dan liever voor een referentiebrief of aanbevelingsbrief. Hierin noemt je baas dat je inderdaad in dienst bent geweest. Daarnaast doet ie ook nog een goed woordje over je functioneren en beveelt ie je aan bij je toekomstige werkgever.
Key takeaways
- Een getuigschrift is een document waarin staat dat je voor een bepaalde periode bij een werkgever hebt gewerkt en wat je daar deed.
- Je krijgt soms automatisch een getuigschrift wanneer je een bedrijf verlaat, maar je moet er meestal zelf om vragen.
- Je werkgever is wettelijk verplicht om een getuigschrift te geven als je ernaar vraagt.
- In een getuigschrift moet o.a. staan: de begin- en einddatum van je dienstverband, je functie, werkzaamheden, en het aantal uren dat je werkte.
- Hoe een getuigschrift eruitziet? Check ons voorbeeld.
- Een getuigschrift kan zowel positieve als negatieve punten bevatten. De werkgever is verantwoordelijk voor de inhoud en eventuele negatieve gevolgen van een fout getuigschrift.
- Een getuigschrift is ouderwets. Referentiebrieven en aanbevelingsbrieven zijn nu populairder omdat ze meer zeggen over hoe jij als werknemer functioneert.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is de betekenis van getuigschrift?
-
Is een getuigschrift nog van deze tijd?
-
Wat moet er in een getuigschrift staan?
Een getuigschrift is een officieel document van je werkgever dat bevestigt dat je daar hebt gewerkt, inclusief de periode, het aantal uur en wat je functie en werkzaamheden waren. Het is een soort bewijs van jouw ervaring bij die werkgever.
Eerlijk? Het is een beetje old school, maar soms vragen werkgevers ernaar tijdens sollicitaties. Al zijn er tegenwoordig modernere opties zoals een referentiebrief of aanbevelingsbrief die meer zeggen over hoe je als werknemer bent.
In een getuigschrift moeten de volgende onderdelen staan: de start- en einddatum van je dienstverband, het aantal uur dat je werkte, je precieze functie en de taken die je uitvoerde. Je kunt ook vragen om extra details, zoals hoe je je werk deed en waarom je wegging.