Cv website

Er is niks mis met een standaard cv van twee kantjes, maar met een professionele cv website maak je pas écht indruk. Je valt ermee op, laat zien dat je graag net een beetje extra doet en hebt bovendien veel meer ruimte om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Veel voordelen dus, maar misschien ook een beetje een gedoe. Want hoe doe je dat dan, zelf een cv website maken? En is het wel iets voor jouw beroep? Op deze pagina vertellen we je meer over het web cv, inclusief een handig stappenplan om er zelf een te bouwen.

Wat is een cv website?

Een cv website of web cv is een persoonlijke site waarop je je ervaring, opleidingen en skills zet. In plaats van een traditioneel cv op papier of in een pdf-bestandje, gebruik je dus een website om aan werkgevers te laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Wel zo modern én lekker uniek.

Wanneer maak je een cv website?

Cv websites worden vooral veel gebruikt in de creatieve sector, omdat je zo online je portfolio kunt delen. Maar in principe kun je voor alle functies een web cv maken. Het is vooral handig om een cv website te maken als je wilt opvallen. Bijvoorbeeld als je je zinnen hebt gezet op een populaire functie en verwacht dat je moet concurreren met veel andere sollicitanten.

Waarom zou je een cv website maken?

Tuurlijk, een cv website maken kost even wat tijd en moeite, maar het levert je verschillende voordelen op:

  • Je valt op. En maakt indruk, want werkgevers zien niet vaak een cv website. Ze onthouden je daardoor beter en nemen misschien ook wel eerder contact met je op.
  • Je hebt meer ruimte. Een traditioneel cv is statisch en maximaal twee pagina’s lang. Da’s best weinig als je je ervaringen, motivatie én ambities wilt delen. Op een cv website kun je je hele verhaal kwijt.
  • Het is makkelijk te delen. Hoppa, je plakt de link van je website in een mailtje en klaar is Kees. Je hebt dus geen gedoe met pdf-bestandjes en bijlagen.
  • Je bent online goed vindbaar. Veel recruiters zoeken online naar sollicitanten en potentiële werknemers. Als je je website goed optimaliseert, pop je zo op tussen de zoekresultaten op Google. Werkgevers kunnen je dan dus makkelijker vinden.
  • Je bouwt aan een persoonlijk merk. Op een cv website kun je veel beter laten zien wie je écht bent en wat je te bieden hebt dan op twee A4’tjes. De werkgever krijgt dus een veel completer beeld van wie jij bent.
  • Er is plek voor je werk en projecten. Op een traditioneel cv kun je je portfolio met voorbeelden van je werk niet kwijt. Een web cv is daarvoor ideaal.
  • Je showt je technische skills. Het feit dat je een cv website maakt en onderhoudt, laat zien dat je technische vaardigheden hebt. Daar worden veel werkgevers blij van.

Cv website voorbeeld

Helemaal niet gek om je cv op een website te maken, maar hoe ziet zoiets eruit? Eigenlijk bepaal je dat helemaal zelf. Het is vooral belangrijk dat je web cv een goed beeld geeft van jou en je werk. Het kan dus best dat jouw website er heel anders uitziet dan het cv website voorbeeld hieronder, want de mogelijkheden zijn eindeloos.

LinkedIn cv maken

Cv website maken in 5 stappen

Met een cv website val je dus lekker op en je kunt er je beste werk op kwijt. Alleen eh, hoe maak er een? Zeker als je nog nooit eerder een website hebt gemaakt, is dat best een dingetje. Maar geloof ons, ook jij kan het. We vertellen je in 5 simpele stappen hoe je een web cv maakt.

1. Bedenk een domeinnaam

Je hebt eerst een domeinnaam en hostingpakket nodig voordat je een website cv kunt maken. Voor de duidelijkheid: je domeinnaam is het adres dat mensen in de URL-balk typen om op je website te komen. Ga voor een professionele domeinnaam, zoals je volledige naam. Dat wordt dan bijvoorbeeld www.saschalee.nl. Is die al bezet? Ga dan voor een variatie daarop, zoals je voorletter in combinatie met je achternaam of je naam en de functie die je zoekt. Je checkt online makkelijk of de domeinnaam die je op het oog hebt nog beschikbaar is. Je kunt ’m daarna direct kopen, of kies eerst een hostingpakket.

Wat zo’n hostingpakket betreft, heb je veel keuze. Je bepaalt zelf hoe duur en moeilijk je het maakt. Een standaardpakket heb je al vanaf een paar euro per maand en heeft genoeg opslagruimte voor een cv website. Weinig kaas gegeten van websites? Ga dan bijvoorbeeld voor een WordPress hostingpakket. Je krijgt dan ondersteuning, hebt meer ruimte en WordPress wordt voor je geïnstalleerd.

2. Installeer WordPress

Hostingspakket gefixt? Dan is het tijd om WordPress te installeren. Als je hebt gekozen voor een WordPress hostingpakket, dan heb je hier geen omkijken naar. In andere gevallen moet je na het bestellen van het pakket ongeveer een uur wachten voordat alles werkt. Die tijd kun je mooi gebruiken om je in te lezen over WordPress, al is installeren gelukkig niet zo moeilijk. Met een one-minute-script installeer je WordPress vliegensvlug.

3. Kies een thema voor je website

Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd en de website online is (dit duurt meestal een paar uur), kun je beginnen met het bouwen van je cv website. Dat doe je het snelst en eenvoudigst door een goed thema uit te kiezen. In WordPress vind je duizenden gratis templates die je kunt gebruiken. Je vindt ze via ‘Weergave’ → ‘Thema’s’. Typ in de zoekbalk iets als ‘cv’ of ‘resume’ voor geschikte sjablonen. Kies er een die jou aanspreekt en er verzorgd uitziet.

4. Maak pagina’s aan op je cv website

Je wilt natuurlijk dat er relevante pagina’s op je cv website staan. Verwijder daarom eventuele automatisch gegenereerde pagina’s en voeg zelf nieuwe toe. Dat doe je heel makkelijk via de zijbalk, door op ‘Pagina’s’ → ‘Nieuwe pagina’ te klikken. Wat je precies op je web cv zet? Denk aan het volgende:

  • Homepage. Dit is de eerste pagina die de bezoeker ziet. Vertel hier wie je bent en voeg een professionele foto toe. Je kunt hier ook links naar je andere socialmedia-accounts kwijt.
  • Over mij. Hier vertel je wat meer over jezelf, je motivatie en je ambities.
  • Cv. En dan bedoelen we de onderdelen die je ook op een traditioneel cv zou zetten, zoals je werkervaring, opleidingen en vaardigheden.
  • Referenties. Aanbevelingen van oud-werkgevers of collega’s zijn niet verplicht, maar wel een goede toevoeging.
  • Portfolio. Voeg ook een pagina toe op je cv website waarop je voorbeelden van je werk kunt laten zien. Plaats vooral projecten waar je trots op bent en die je dus graag wilt delen met je potentiële werkgever.
  • Contact. Da’s een belangrijke pagina, want je wilt natuurlijk dat een recruiter of werkgever makkelijk contact met je kunt opnemen. Vermeld je contactgegevens als je e-mailadres of telefoonnummer dus duidelijk (je adres deel je dan misschien weer liever niet online) of maak een contactformulier.

Wanneer je de pagina’s hebt aangemaakt, vul je ze met relevante content. Bewerken doe je zo: ‘Pagina’s’ → ‘Alle pagina’s’ en selecteer de pagina waarmee je aan de slag wilt. Vergeet de pagina’s en content niet te publiceren via de ‘Publiceren’-knop.

5. Optimaliseer je website

Bam, je cv website staat en is klaar om gedeeld te worden met werkgevers. Maar hoe handig zou het zijn als werkgevers jou ook zelf kunnen vinden? Hoe hoger je in de zoekresultaten in Google verschijnt, hoe makkelijker dat is. Dat regel je met de gratis plug-in ‘Yoast SEO’. Ga daarvoor via de zijbalk naar ‘Plug-ins’ → ‘Nieuwe plug-in’ en typ in de zoekbalk ‘Yoast’. Met deze plug-in ben je beter vindbaar via zoekmachines.

Key takeaways

  • Een cv website is een website waarop je jezelf presenteert aan werkgevers. Je zet er je werkervaring, opleidingen en vaardigheden op. Er is ook plek voor je portfolio.
  • Web cv’s komen vooral veel voor in de creatieve sector. Maar je kunt voor vrijwel elke functie een cv website maken.
  • Een cv website heeft veel voordelen. Het valt op, biedt meer ruimte om je verhaal te vertellen, er is plek voor je portfolio, het is makkelijk te delen en online goed vindbaar.
  • Zorg dat je web cv een goed beeld geeft van jou en je werk. Hoe dat er precies uitziet, kies je zelf. Check ons cv website voorbeeld ter inspiratie.
  • Zo maak je een web cv: kies een domeinnaam en hostingpakket, installeer WordPress, kies een thema, voeg pagina’s en content toe en optimaliseer je site voor Google.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een cv website?

  • De naam zegt het eigenlijk al: een website met daarop je cv. Net als op een traditioneel cv, zet je op zo’n site wie je bent en wat je kunt. Als je gaat solliciteren deel je de link met de werkgever.

  • Waarom zou je een cv website maken?

  • Bijvoorbeeld omdat je wilt opvallen. Een web cv is een stuk unieker dan een pdf-bestandje, dus blijf je langer hangen bij werkgevers. Ook kun je op zo’n website veel meer kwijt dan op twee A4’tjes. Handig als je bijvoorbeeld (creatief) werk hebt dat je wilt laten zien.

  • Hoe maak je een cv website?

  • Dat kan vrij eenvoudig met WordPress. Met een (gratis) thema en goede ideeën voor de inhoud kom je een heel eind. In dit artikel leggen we uit hoe je een cv website maakt in 5 stappen.