ATS Systeem

Sollicitanten die in de rij staan om bij jou te komen werken, that's the dream. Maar hoe onthoud je wie wie is? Een goede ATS is je beste vriend. Met een applicant tracking system heb jij al je zaakjes op orde, van het uploaden van vacatures tot het screenen van cv's en motivatiebrieven. En dat alles met maar een paar muisklikken. Benieuwd wat een ATS systeem nog meer voor jouw wervingsproces kan betekenen? Lees vlug verder en ontdek alle ins en outs over ATS systemen. Gooi daarna die onoverzichtelijke Excel-lijst met kandidaten maar weg. Of eh, doe dat misschien pas als je eenmaal een ATS hebt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een ATS systeem?

We verklapten de betekenis van ATS al een beetje: een ATS, oftewel een applicant tracking system, is een recruitment systeem waarmee je je wervingsproces beheert. Het is namelijk belangrijker dan ooit om je werving en selectie goed op orde te hebben. Met al die openstaande vacatures en getalenteerde kandidaten word je overspoeld door een tsunami aan informatie. Vijf verschillende Sannes, acht Marketing & Communicatie-studenten, tien barista's met werkervaring … en ze verdienen allemaal een kans.

Het doel van een ATS is dan ook om al deze informatie overzichtelijk te maken. Daarnaast neemt een ATS programma het wervingsproces grotendeels uit handen, zodat recruiters kunnen focussen op het selecteren van toptalent. Denk dan aan het automatiseren van taken zoals vacatures plaatsen, e-mails sturen, cv's screenen en interviews plannen.

Voordelen en nadelen ATS systeem

'Is zo'n ATS wel handig voor mijn bedrijf?' vraag je je misschien af. Een ATS is nuttig voor ondernemers van welke grootte dan ook. Dus ook als mkb'er kun je met zo'n systeem heel wat processen stroomlijnen en daarmee zelfs kosten besparen. Maar tja, met voordelen komen vaak ook nadelen. Dus, wat moet je precies overwegen voor je je besluit maakt? De volgende voor- en nadelen:

Voordelen ATS Nadelen ATS
Tijds- en kostenbesparing Automatische afwijzing van cv's die het systeem niet kan lezen
Kandidaten die ook echt matchen met een functie Onjuist lezen van sommige formaten (zoals .pdf)
Snellere time-to-hire Systeem aanpassen naar voorkeur kan tijd en geld kosten
Verhoogde productiviteit voor recruiters Minder goede candidate experience door minder persoonlijk contact
Betere candidate experience door een sneller recruitmentproces Het moet onderhouden worden

Young Magazine

Hoe werkt een ATS?

Geen zorgen, we gaan niet all technical. Maar het is wel handig om te weten hoe ATS software ongeveer werkt. Allereerst een disclaimer: de opzet van een ATS verschilt per organisatie. Misschien vind jij wel dat je recruiters zelf de e-mails moeten schrijven, of laat je dat liever door een machine doen. Of wie weet is het handiger voor jouw recruiters om zelf interviews in te plannen. Het is aan jou hoe je een ATS systeem gebruikt. Deze software kan in ieder geval de onderstaande taken overnemen.

  • Sollicitaties. Het ATS systeem genereert en post automatisch vacatures op meerdere vacaturesites en linkt de sollicitatiepagina aan je kandidatendatabase. Zo komen de gegevens direct bij je binnen.
  • Kandidaatbeheer. Say goodbye tegen onoverzichtelijkheid. Alle info, inclusief cv's, motivatiebrieven en persoonlijke gegevens, staat automatisch in de database. Helemaal veilig natuurlijk. En als er nieuwe info binnenkomt, voegt een ATS dat automatisch toe aan het dossier van een kandidaat. Ook rangschikt dit systeem de kandidaten, zodat je in een oogopslag de toppers ziet.
  • Pre-screening en screening. Zelf door cv's en motivatiebrieven spitten? Met ATS recruitment hoeft dat niet. Deze software screent documenten op basis van zoekwoorden, filtert ongekwalificeerde kandidaten eruit en plant automatisch e-mails en interviews. Ook begrijpt dit systeem wanneer een kandidaat een online test moet doen en stuurt dat direct mee. Wanneer je een ATS systeem combineert met assessment software dan weet je zeker dat je enkel de beste kandidaten aanneemt.
  • Kandidaten aannemen. Het ATS systeem genereert en verzendt aanbiedingsbrieven, verzamelt ondertekende documenten en voegt deze toe aan het dossier van een kandidaat.
  • Onboarding van medewerkers. Ja, dat kan ie ook, van onboarding materiaal opsturen tot controleren of een nieuwe collega dit voltooid heeft. En natuurlijk vind je dat ook allemaal terug in de database.
  • Wervingsproces optimaliseren. Met zoveel info zou het toch chill zijn om een samenvatting of wat statistieken te hebben? Surprise, surprise, een ATS combineert makkelijk alle beschikbare info voor jou. Zo kunnen recruiters snel zien waar in het wervingsproces verbeteringen nodig zijn.

En dit is nog lang niet alles. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. Check daarom wat verschillende aanbieders van ATS software voor jou in petto hebben, zodat je straks het beste ATS systeem voor jouw bedrijf kiest.

Welk ATS systeem past bij jou?

Als het aankomt op ATS systemen heb je zeker wat te kiezen. Stropen je eigen IT'ers de mouwen op of klop je aan bij een bedrijf dat een ATS voor jou kan regelen? En welke taken moet zo'n programma overnemen? Overweeg wat je recruitmentdoelen zijn, wat je budget is, welke functionaliteiten het beste bij je bedrijf passen en houd daarbij de candidate experience in je achterhoofd. Zo kies je de ATS die bij jouw organisatie past.

Benieuwd naar meer recruitment tools, zoals CRM en Google for Jobs, of wil je weten hoe recruitment AI jou kan helpen? Check alle info in onze recruitment guide of schakel onze hulp in met de contactbutton. Zo rock jij jouw business.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat betekent ATS?

  • ATS betekent applicant tracking system of software. Het is een programma voor het beheren van kandidaten en het wervingsproces.

  • Wat is het beste ATS systeem?

  • Er is wat ATS betreft geen one size fits all. Voor welk systeem je gaat, ligt dan ook echt aan je recruitmentdoelen, je budget en welke functionaliteiten je nodig hebt.

  • Wat doet een ATS?

  • Een ATS automatiseert verschillende wervingsprocessen, zoals vacatures plaatsen, cv's screenen, aanbiedingsbrieven verzenden en gegevens van kandidaten ordenen.