Yes, heb je de perfecte kandidaat gevonden en is diegene net zo enthousiast? Tijd voor de aanbiedingsbrief. Daarmee seal je de deal en maken jij en de kandidaat het officieel. Nee, niet een relatie, maar het aannemen van je nieuwe collega. Maar wat zet je allemaal in zo'n aanbiedingsbrief? En is het een juridisch document of niet? YoungCapital heeft de antwoorden, dus check deze pagina snel.
Personeel nodig?
YoungCapital is dé werving en selectie specialist, dus da's zo geregeld. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur gaan we met je in gesprek.
Wat is een aanbiedingsbrief?
Het zit 'm in de naam: in een aanbiedingsbrief of aanbiedingsmail bied je een kandidaat officieel een baan aan. Of je diegene nu aanneemt na een heel wervingsproces of als open hire, één ding is zeker: deze kandidaat is perfect voor jouw openstaande functie. Met een duidelijke aanbiedingsbrief, waarin je alle afspraken nog even op een rijtje zet, geef je je toekomstige collega het vertrouwen om 'ja' te zeggen op de job. Zie dat krabbeltje dus als een handshake.
FYI: een aanbiedingsbrief is geen arbeidsovereenkomst. Die tekent de kandidaat na het accepteren van je aanbod. Daarnaast is een aanbiedingsbrief na het ondertekenen bindend, dus dat betekent dat je het aanbod niet meer mag intrekken. Tenzij je natuurlijk iemand vrijblijvend een baan biedt, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.
Wat zet je in een aanbiedingsbrief?
In een aanbiedingsbrief herhaal je eigenlijk alles wat jij en een kandidaat bespraken tijdens de sollicitatiegesprekken. Ook zet je nog even de functie-eisen op een rijtje en andere gerelateerde zaken wat betreft de job. Welke dan precies? Kijk effe hieronder.
- Contactgegevens van je bedrijf. Lijkt ons duidelijk: de naam en het adres van je organisatie.
- Plaatsnaam en datum. De plaats en datum waarop je de brief verstuurt.
- Contactgegevens van de kandidaat. No explanation needed.
- Aanhef. Match dit met de tone of voice. Ga bijvoorbeeld voor 'hoi' als je bedrijf wat luchtiger is, of kies voor een serieuze aanhef als dat beter past.
- Korte inleiding. Leg uit waarom je deze brief stuurt en introduceer de functie.
- Functieomschrijving. Herhaal nog een keer de vereisten voor de job, dus wat de taken zijn, wanneer, hoe laat en waar de kandidaat start, om hoeveel uur het gaat en wat het salaris is.
- Secundaire arbeidsvoorwaarden. Noem alle bonussen nogmaals. Krijgt de kandidaat een individueel keuzebudget, thuiswerkvergoeding of fietsplan? Schrijf het allemaal op.
- Deadline. Geef een uiterlijke datum waarop de kandidaat de brief moet ondertekenen. Ga voor een week, zo geef je de kandidaat voldoende tijd om na te denken.
- Afsluiting. Sluit je brief netjes af en vertel nog een keer hoe graag je de kandidaat aan wilt nemen.
- Disclaimer. Om juridische valkuilen te voorkomen: vermeld of je brief wel of niet bindend is.
Wil je weten hoe zo'n brief er echt uitziet? Bof jij even, we hebben een voorbeeld van een aanbiedingsbrief voor je klaarliggen.
Klaar voor je nieuwe collega?
Een aanbiedingsbrief is nog maar het begin. Hoe enthousiast je ook bent over je new hire, je toekomstige collega heeft zeker nog wat handvaten nodig. Zoals een goed onboardingsprogramma en inwerkplan. En wat dacht je van een warm welkom? YoungCapital verzamelde allerlei handige info voor je, zodat je nieuwe collega straks probleemloos aan de slag gaat. Check daarvoor onze recruitment guide of dare to ask met onze contactknop.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een aanbiedingsbrief?
-
Hoe maak je een aanbiedingsbrief?
-
Is een aanbiedingsbrief een arbeidsovereenkomst?
-
Kan ik een aanbod intrekken?
Het is een brief waarin je een kandidaat officieel een baan aanbiedt. Je herhaalt nog even alle besproken informatie, waarmee de kandidaat een goed overzicht van de job krijgt. Ook geef je diegene nog even tijd om na te denken over het aanbod voor het ondertekenen.
Scrol terug naar boven en check de onderdelen van een aanbiedingsbrief. Wil je een concreet voorbeeld? Bekijk dan ons aanbiedingsbrief voorbeeld.
Nee, het is alleen een brief of mail met de feiten op een rijtje. Zie het dus als een soort begeleidende brief voor een arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst tekent de kandidaat na het accepteren van je aanbiedingsbrief.
Ja, dat kan. Zolang je kandidaat nog niets heeft ondertekend, kun je de aanbiedingsbrief intrekken.