Het kan zomaar gebeuren: je medewerker krijgt een ongeluk met een machine of glijdt uit over een gladde vloer. Zo’n bedrijfsongeval is voor niemand een fijne situatie, zeker niet als het letselschade als gevolg heeft. Maar daarom het is des te belangrijker om een arbeidsongeval te melden zoals het hoort en netjes af te handelen. Dus eh, hoe fiks je dit? En wat zijn jouw plichten en aansprakelijkheid als werkgever bij een bedrijfsongeval? YoungCapital knows, en brengt je graag op de hoogte.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wanneer is iets een bedrijfsongeval?
Simpel: dit zijn alle ongevallen die tijdens werktijd gebeuren. Daar vallen ook reizen onder die je medewerkers tijdens het werk maken, bijvoorbeeld een zakenreis of ritje naar een klant. Maar let op: ongelukken tijdens het woon-werkverkeer noem je geen bedrijfsongeval. Dat gebeurt namelijk officieel buiten werktijd.
Als werkgever ben je bijna altijd aansprakelijk voor een arbeidsongeval, want je bent volgens de Arbowet verplicht om de veiligheid en gezondheid van je medewerkers te garanderen. Wanneer je niet aansprakelijk bent? Als een medewerker opzettelijk of onoverzichtelijk heeft gehandeld. Maar eerlijk is eerlijk: dit is lastig te bewijzen. In de meeste gevallen valt een bedrijfsongeval onder de aansprakelijkheid van een werkgever.
Bedrijfsongevallen voorbeelden
Alle ongelukken die onder werktijd gebeuren (en die letselschade als gevolg hebben), zijn in principe bedrijfsongevallen. Hier een aantal voorbeelden:
- Een bouwvakker valt van een hoge steiger tijdens het bouwen aan een nieuw appartementencomplex.
- Een elektricien krijgt een schok tijdens het werken aan elektrische installaties.
- Een kok snijdt zichzelf tijdens het snijden van vleeswaren met een snijmachine.
- Een laborant komt in direct lichamelijk contact met schadelijke chemische stoffen.
- Een vrachtwagenchauffeur raakt betrokken bij een verkeersongeval op de snelweg.
- Een logistiek medewerker raakt gewond door vallende spullen hoog in een stelling in een magazijn.
Bedrijfsongeval melden
Heeft een van je medewerkers een ongeluk gehad tijdens werktijd? Ai, je hebt te maken met een bedrijfsongeval. Wat nu te doen? Je bent als werkgever verplicht om een bedrijfsongeval direct te melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. In deze gevallen moet je een arbeidsongeval melden:
- wanneer het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, ook voor een dagopname;
- wanneer er blijvende letselschade door het bedrijfsongeval is bij het slachtoffer, waaronder chronische lichamelijke en psychische klachten;
- als het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van het ongeval, ook als dit niet direct gebeurt.
Het melden van een bedrijfsongeval doe je via het online portaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Onderzoek arbeidsongeval
Zodra je melding van het bedrijfsongeval hebt gedaan, vraagt de Arbeidsinspectie je meestal om de situatie zelf te onderzoeken. Dat betekent dat je een werkgeversrapportage met verbeterplan moet opzetten. Daarvoor onderzoek je hoe het arbeidsongeval heeft kunnen gebeuren en wat de (in)directe oorzaken zijn. Vervolgens beschrijf je welke maatregelen je neemt om de veiligheid in je bedrijf een boost te geven en bedrijfsongevallen in de toekomst te voorkomen.
Zeker weten of jouw onderzoek naar het ongeval voldoende is? Via de website van de Arbeidsinspectie kun je een Artikel over ongevalsonderzoeken doen om je onderzoek te checken. All done? Tijd om de resultaten op te sturen. De Arbeidsinspectie beoordeelt het onderzoek en plant na een tijdje een vervolginspectie in om te checken of je het verbeterplan hebt uitgevoerd.
Schadevergoeding bedrijfsongeval
Let op: het onderzoek vanuit de Arbeidsinspectie heeft niets te maken met een mogelijke schadevergoeding voor het bedrijfongeval. Dit moet je samen met de werknemer regelen. In principe ligt het initiatief hiervoor bij de medewerker, maar het is wel zo netjes om er zelf achteraan te gaan. Jij bent namelijk bijna altijd aansprekelijk als werkgever, en bent in de meeste gevallen verzekerd voor de kosten dankzij je bedrijfsongevallenverzekering. Niets om je zorgen over te maken dus, en in het kader van goed werkgeverschap is het beter dit zo snel mogelijk af te handelen.
Key takeaways
- Bedrijfsongevallen zijn ongelukken die tijdens werktijd gebeuren met een medewerker.
- Er is sprake van een arbeidsongeval als een medewerker wordt opgenomen in het ziekenhuis, blijvende letselschade heeft of overlijdt aan de gevolgen.
- Je moet een bedrijfongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarna voer je een onderzoek uit waarin je een rapportage en verbeterplan opstelt.
- Meestal ben je als werkgever aansprakelijk voor het arbeidsongeval. Sluit daarom een bedrijfsongevallenverzekering af.
Veelgestelde vragen
-
Is een ongeluk onderweg naar werk een bedrijfsongeval?
-
Help, er is bij mijn organisatie een bedrijfsongeval gebeurd. Wie betaalt de kosten?
-
Er is een bedrijfsongeval op werk gebeurd, wie betaalt het eigen risico?
Nee, ongelukken die tijdens het reizen van en naar werk gebeuren, zijn geen bedrijfsongevallen.
Meestal ben je als werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval en betaal je daarom een schadevergoeding. Daarom is het slim om een bedrijfsongevallenverzekering af te sluiten.
Als jij als werkgever aansprakelijk wordt gesteld, zijn de kosten van het eigen risico ook voor jouw rekening. Heb je een bedrijfsongevallenverzekering? Dan dekt deze verzekering de kosten van het eigen risico.