26 oktober 2025
Nog 195 dagen te gaan tot wintertijd 2025.
Brrr. Ben je al klaar voor de wintertijd van 2025? De wintertijd is het moment waarop we de klok verzetten, terug naar de standaardtijd. Yep, wist je dat de wintertijd ook wel de standaardtijd wordt genoemd? De zomertijd is namelijk pas later bedacht. Wat deze tijdwisseling betekent voor jouw werkdag, wanneer de klok achtergaat gaat en wat alle voor- en nadelen zijn lees je in dit artikel.
Op deze pagina

Wat is wintertijd?
Back to the beginning. Winter- en zomertijd, wat is dat nou eigenlijk? Tijdens de wintertijd gaat de klok achteruit, dat is is de standaardtijd, gebaseerd op de natuurlijke stand van de zon. We gaan je niet vervelen met de wetenschappelijke feitjes van de tijd en de zon, maar tegenover de wintertijd staat natuurlijk de zomertijd. Dan verzetten we de klok ook, maar dan een uur vooruit. Tijdens de wintertijd staat de klok zoals ie officieel hoort. Dit betekent dat de ochtenden lichter zijn en de avonden vroeger donker.
De wintertijd in Nederland zoals wij die kennen, werd in 1977 opnieuw ingevoerd. Het idee was om slimmer om te gaan met daglicht. Maar het concept van tijdswisselingen, of zomer- en wintertijd, is al veel ouder. Zo werd het in de Eerste Wereldoorlog gebruikt om energie te besparen. Tegenwoordig is de vraag om terug te gaan naar het hele jaar door de standaardtijd een hot topic in het Europees Parlement.
Andere belangrijke dagen
De overgang naar wintertijd is niet de enige dag die je agenda beïnvloedt. Er zijn nog veel meer highlights die een stempel drukken op jouw werkritme. Zoals Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Dat komt onder andere doordat het in januari zo donker en grauw is. Ook Wereld Slaapdag is belangrijk. Wist je namelijk dat de overgang van wintertijd naar zomertijd invloed heeft op je slaapritme? Er is trouwens nog een bijzondere dag in de week dat de wintertijd begint: Halloween.
Wanneer is het wintertijd in 2025?
Benieuwd wanneer de klok verzetten weer aan de orde is? We’ve got you. Wanneer de wintertijd ingaat, is zoiets wat je elk jaar weer lijkt te vergeten. Maar onthoud dit: de wintertijd begint altijd in het laatste weekend van oktober. In 2025 moet je je klok verzetten op zondag 26 oktober. Dan gaat de klok achteruit, van 03:00 uur naar 02:00 uur. Uurtje extra slaap, dus. Score. Maar dat betekent ook donkere avonden. Wil je je vast mentaal voorbereiden op de komende jaren? Here you go:
Wintertijd start 2025 | Zondag 26 oktober 2025 |
Wintertijd start 2026 | Zondag 25 oktober 2026 |
Wintertijd start 2027 | Zondag 31 oktober 2027 |
Wintertijd start 2028 | Zondag 29 oktober 2028 |
Wintertijd start 2029 | Zondag 28 oktober 2029 |
Wintertijd start 2030 | Zondag 27 oktober 2030 |
Wintertijd start 2031 | Zondag 26 oktober 2031 |
Nu je weet wanneer de klok wordt verzet kun je je vast voorbereiden op die gezellige, donkere avonden. Kaarsen aan, dekentje op de bank en theetje erbij. Cozy vibes. Vergeet alleen niet je agenda te checken; een verkeerde tijd kan ongemakkelijke situaties opleveren.
Waarom hebben we wintertijd?
Waarom hebben we eigenlijk wintertijd? Simpel gezegd: om slim gebruik te maken van het daglicht in de zomer- en wintermaanden. In de winter is het ’s ochtends eerder licht en wordt het sneller donker, in de zomer is het juist andersom. De zomertijd is bedacht als een manier om energie te besparen en omdat we in deze periode vaak langer buiten zijn.
De wintertijd is beter voor onze biologische klok, omdat we in de ochtend daglicht nodig hebben voor ons dag-en-nachtritme. In de wintermaanden helpen de lichte ochtenden je dus om je dag energiek te beginnen. Die biologische klok is ook een van de redenen dat veel mensen willen dat de wintertijd weer de standaardtijd wordt. Maar vergis je niet: er zijn ook tegenstanders die pleiten voor het afschaffen van de wintertijd. Die vinden de donkere avonden juist onpraktisch.
Wintertijd voordelen en nadelen op het werk
Altijd even wennen als die wintertijd weer ingaat. Zeker als je naar je werk gaat. Maar er zijn ook veel voordelen aan de wintertijd. We maken de balans even voor je op:
Voordelen wintertijd:
- Beter voor vroege vogels. Voor mensen die vroeg beginnen, zoals zorgmedewerkers of bakkers, betekent de wintertijd dat ze niet meer in het donker hoeven te starten.
- Meer focus in de ochtend. Uit onderzoekt blijkt dat mensen productiever zijn als het ’s ochtends licht is. Dit geldt vooral voor kantoorbanen.
- Een goed ritme. De wintertijd is beter voor je ritme en biologische klok. Omdat je in de ochtend je daglicht binnenkrijgt en door de vroege schemering weet je lichaam beter dat het ’s avonds bedtijd is. Trusten!
- Het wordt gezellig. Leuke verlichting op straat en versiering in huis. Niet voor niets dat de feestdagen plaatsvinden tijdens de koude maanden. Als de wintertijd begint betekent het dat Sinterklaas en kerst alweer voor de deur staan.
Nadelen wintertijd:
- Vroeg donker. Let’s start with the obvious. Dit is vooral vervelend voor sectoren die in buitenlicht werken, zoals mensen in de bouw of logistiek. Heb je last van dat het vroeg donker wordt? Sta dan vroeg op. Dan krijg je toch de nodige vitamine D binnen.
- Minder sociale activiteiten. Voor de huismussen onder ons juist chill. Maar donkere avonden betekenen vaak minder teamuitjes of vrijmibo’s. Dit kan invloed hebben op de teamspirit.
- Invloed op energieniveau. Niet iedereen voelt zich lekker bij de vroege duisternis van de wintertijd. Dit kan leiden tot een dip in motivatie, vooral bij werknemers die gevoelig zijn voor seizoensgebonden stemmingswisselingen. Tip: ga in de middag wandelen, dan pak je toch wat beweging én daglicht mee.
- Energieverbruik. Hoewel de besparingen kleiner zijn dan vroeger, zorgt de wintertijd nog steeds voor hoger energieverbruik in huishoudens en op werkplekken dan de zomertijd.
Key takeaways
- De wintertijd betekent dat de klok achteruit gaat, het wordt ook wel de standaardtijd genoemd.
- De klok verzetten voor de wintertijd gebeurt in het laatste weekend van oktober. In 2025 begint de wintertijd op zondag 26 oktober.
- De wintertijd is de officiële tijd en beter voor ons natuurlijke ritme.
- Voordelen wintertijd: meer focus in de ochtend en goed voor onze biologische klok.
- Nadelen wintertijd: het is vroeg donker, er zijn minder sociale activiteiten en je verbruikt meer energie.
Check onze vacatures
Hoeveel dagen tot wintertijd 2025?
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Veelgestelde vragen
-
Op welke datum moeten we de klok verzetten in 2025?
-
Is wintertijd de originele tijd?
-
Gaat de EU de zomer- en wintertijd afschaffen?
Benieuwd wanneer de wintertijd begint? De wintertijd in 2025 begint op zondag 26 oktober. Zet de klok achteruit en geniet van dat extra uurtje slaap.
Yep. De wintertijd wordt daarom ook de standaardtijd genoemd. De zomertijd is iets wat later is bedacht om slim gebruik te maken van het daglicht.
Dat is een discussie die jaarlijks terugkomt. Veel mensen willen terug naar de standaardtijd, omdat een tijdwisseling niet goed is voor onze gezondheid. In het Europese Parlement blijft het tot nu toe bij alleen praten over dit onderwerp.
Binnenkort
Dag van de medewerker
17 april 2025 - Nog 3 dagen
Waar is een bedrijf zonder zijn medewerkers? Precies, reden genoeg om deze dag eens goed te vieren.
Secretaressedag
17 april 2025 - Nog 3 dagen
Op Secretaressedag shinen de office managers, administratief medewerkers en personal assistants.
Goede Vrijdag
18 april 2025 - Nog 4 dagen
Is dit een officiële feestdag? En heb je dan ook daadwerkelijk vrij?
Dag tegen Pesten
19 april 2025 - Nog 5 dagen
Een landelijke dag tegen pesten om op school én werk te zorgen voor een veilige omgeving.
Pasen
20 april 2025 - Nog 6 dagen
Eieren zoeken, schilderen en eten. En dat op twee dagen in het jaar.
Dag van de aarde
22 april 2025 - Nog 8 dagen
Tijd voor positieve aandacht voor al het moois op onze Aarde. Zo pak je dit op het werk aan.
Begin meivakantie
26 april 2025 - Nog 12 dagen
Alvast een weekje naar de zon of lekker bijverdienen voordat het hoogseizoen losbarst.
Koningsdag
26 april 2025 - Nog 12 dagen
Lang leve de koning. Pak jij een rommelmarkt mee, ga je naar een festival of eet je een tompouce?
Dag van de arbeid
1 mei 2025 - Nog 17 dagen
Werken op de Dag van de Arbeid blijft een tikkie vreemd. Hoe zit dat eigenlijk? Check het hier.
Bevrijdingsdag
5 mei 2025 - Nog 21 dagen
Hangt bij jou de vlag uit op deze dag?