Je bruto maandsalaris, vakantiedagen en reiskostenvergoeding ken je inmiddels wel. Maar heb je ook al eens van het IKB gehoord? Sommige werkgevers bieden dit systeem aan voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Gaat er niet gelijk een lampje branden? YoungCapital gaat dieper in op wat ook wel het Individueel Keuzebudget (soms ook Persoonlijk Keuzebudget of PKB) genoemd wordt. Zo weet je precies waar je toekomstige werkgever het over heeft als je straks de term ‘IKB’ in de secundaire arbeidsvoorwaarden voorbij ziet komen.
Wat is het Individueel Keuzebudget (IKB)?
Het IKB, oftewel Individueel Keuzebudget, is een systeem waarbij je als werknemer zelf kunt kiezen hoe jij je secundaire arbeidsvoorwaarden invult. Het IKB bestaat uit een budget en mogelijk ook uit IKB-uren. Je kunt ze allebei voor verschillende extra’s inzetten. Het IKB-budget bijvoorbeeld om een opleiding te volgen, en de IKB-uren om extra verlofuren op te nemen. Eigenlijk is het Individueel Keuzebudget dus alsof je een menu samenstelt bij je favoriete fastfoodketen. Je selecteert nu alleen niet of je frietjes of een salade bij je kipnuggets geserveerd krijgt, maar je kiest welke extra’s je krijgt bovenop je salaris. Een win-winsituatie, want met het IKB zit je niet langer vast aan de traditionele secundaire arbeidsvoorwaarden.
Individueel Keuzebudget voorbeelden
Laten we to the point komen, wat kun je eigenlijk allemaal met het IKB? We geven enkele voorbeelden van wat je mogelijk met het Individueel Keuzebudget kunt bij je (toekomstige) werkgever:
- Een wereldreis maken? Of een paar dagen lekker helemaal niks doen? Zet je IKB-uren dan in voor extra verlof.
- Je kennis bijspijkeren? Easy met het Individueel Keuzebudget. Het mooie is dat je niet hoeft te kiezen voor een beroepsgerichte opleiding, zoals bij het reguliere opleidingsbudget vaak wel het geval is. Sommige werkgevers stellen wel als eis dat de opleiding je moet helpen in de toekomst of voor je persoonlijke ontwikkeling is. Andere bedrijven zijn hier wat soepeler in. Check in je contract hoe dit precies zit.
- Ga flitsend de weg op met je spiksplinternieuwe fiets die je van het IKB koopt.
- Heeft je werkgever een deal met een sportschool? Tijd voor leg day. Geen slecht idee om je Individueel Keuzebudget hiervoor te gebruiken, want een goede gezondheid helpt je prestaties te verbeteren.
- Thuis krom achter je laptop werken is verleden tijd als je je IKB besteedt aan een goede thuiswerkplek. Koop met het budget bijvoorbeeld een staand bureau of kies voor een ergonomische muis.
- Geen spannende keuze: je kunt het IKB ‘gewoon’ laten uitbetalen. Dit kan alleen met het bedrag dat je al hebt opgebouwd.
De voor- en nadelen van het IKB
Inmiddels is het wel duidelijk: met je Individueel Keuzebudget kun je van alles. Maar kleven er ook nadelen aan? YoungCapital zocht het voor je uit. Hieronder vind je de voor- en nadelen van het IKB.
Voordelen van IKB
- Als je het ons vraagt, is het grootste voordeel van het IKB de keuzevrijheid. Doordat je zelf kiest hoe je het budget gebruikt, kun je het IKB precies gebruiken voor jouw behoeften. Of je er nou je werk-privébalans mee verbetert, investeert in jezelf of kiest voor een financieel extraatje. Het kan allemaal.
- Met het IKB heb je lekker veel flexibiliteit. Het budget krijg je namelijk ieder jaar, waardoor je in jaar 1 bijvoorbeeld kan kiezen voor een opleiding en in jaar 2 voor meer verlofuren.
Nadelen van IKB
- Over je IKB betaal je belasting, en dat kan invloed hebben op je toeslagen. Gelukkig kun je dit omzeilen: je hebt hier namelijk alleen mee te maken als je het budget laat uitbetalen, niet als je het inzet voor bijvoorbeeld een fiets of opleiding.
- Het IKB kan in sommige situaties invloed hebben op je pensioenopbouw. Check hiervoor je contract of vraag het na bij je werkgever.
Organisaties met een IKB
Niet elke werkgever werkt met een IKB. Houd dit dus in je achterhoofd, als je op het punt staat om te solliciteren op een van onze vacatures. Hoeveel Individueel Keuzebudget je precies krijgt? Lastig, dit verschilt per sector en zelfs per bedrijf. Neem daarom ook goed de cao of je contract door.
Ben je benieuwd in welke cao’s een IKB sowieso is opgenomen? Een klein overzicht:
Organisaties | Voorbeelden van het IKB aanbod |
---|---|
IKB gemeenten | O.a. extra verlof kopen, een opleiding betalen en laten uitbetalen. |
IKB provincies | O.a. extra verlof kopen, sparen in het kader van de levensloopregeling en laten uitbetalen. |
IKB Rijksoverheid | O.a. extra verlof kopen, een fiets aanschaffen, bedrijfsfitness, mobiliteitskaart opwaarderen van 2e naar 1e klas en laten uitbetalen. Daarnaast is er een IKB-spaarverlof. |
IKB Sociaal Werk | O.a. extra verlof kopen en laten uitbetalen. |
IKB uitgeverijen | O.a. extra verlof kopen, gebruiken voor pensioen, een opleiding betalen en laten uitbetalen. |
Psst, word je enthousiast van al deze mogelijkheden? Scoor dan snel een baan, bijvoorbeeld in onze gemeenten of overheid vacatures.
IKB uitbetalen
We noemden het al even: als je het meeste uit je IKB wilt halen, kun je het Individueel Keuzebudget het beste inzetten voor verlof, een opleiding of andere extra’s. Wil je ’m toch (deels) laten uitbetalen? Houd er dan rekening mee dat je inkomen stijgt en dat je over het uitbetalen van het IKB belasting moet betalen. Mogelijk heb je dan ook geen recht meer op toeslagen. Om unwanted surprises te voorkomen, kun je een proefberekening maken bij de Belastingdienst.
Key takeaways
- Het IKB, oftewel Individueel Keuzebudget, is een systeem waarbij je als werknemer zelf kunt kiezen hoe jij je secundaire arbeidsvoorwaarden invult.
- Het IKB en IKB-uren kun je inzetten voor extra verlof, trainingen of andere arbeidsvoorwaarden.
- In je cao of contract lees je meer over (de hoogte van) het Individueel Keuzebudget.
- Je kunt het IKB laten uitbetalen, maar dit is door de belasting niet altijd even voordelig.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een Individueel Keuzebudget?
-
Welke organisaties hebben een IKB?
-
Wat kun je met het Individueel Keuzebudget?
-
Hoeveel belasting betaal ik over mijn IKB-budget?
-
Is het IKB maandelijks laten uitbetalen voordeliger?
Het Individueel Keuzebudget (IKB, soms ook PKB of Persoonlijk Keuzebudget genoemd) is een flexibel systeem waarbij je als werknemer zelf je secundaire arbeidsvoorwaarden kunt kiezen. In plaats van vaste extra's, krijg je een budget om vrij te besteden.
Niet iedere organisatie biedt een Individueel Keuzebudget aan. Ook verschilt de waarde en het aanbod per werkgever. In de cao van o.a. Rijksoverheid, sociaal werk en gemeenten vind je het IKB terug. Interesse in een baan bij een van deze organisaties? Onze vacatures staan voor je klaar
Je kunt het IKB flexibel inzetten. Koop bijvoorbeeld extra verlof, gebruik het IKB voor een opleiding of investeer in een goede thuiswerkplek. Je kunt het geld natuurlijk ook laten uitbetalen.
Als je het IKB laat uitbetalen, wordt het bij je belastbare inkomen gerekend. Dat heeft misschien ook gevolgen voor de toeslagen die je ontvangt. Het is fiscaal voordeliger om te kiezen voor de belastingvrije opties, zoals een opleiding financieren.
Het IKB kun je laten uitbetalen op een door jou gekozen moment. Of je het IKB per maand of per jaar laat uitbetalen maakt niet uit. Het IKB maandelijks laten uitbetalen is dus niet voordeliger. De loonheffing hangt namelijk af van jouw jaarloon en wordt berekend op basis van belastingtabellen.