Diversiteitsdag 2024 & 2025

Help, je wilt graag vrij zijn met het Suikerfeest, maar viert niks tijdens Kerstmis. Enter de diversiteitsdag. Bij sommige werkgevers kun je namelijk een nationale feestdag inruilen voor een belangrijke feestdag waarop je niet automatisch vrij bent. Of op een andere manier vrij krijgen op niet-officiële feestdagen. Wel zo eerlijk, want lang niet iedereen in Nederland speurt naar eieren op Pasen of zet elk jaar de kerstboom op. Hoe dat werkt, die diversiteitsdag? YoungCapital vertelt het je.

Niet-officiële feestdagen

Nederland heeft eigenlijk best weinig officiële feestdagen, en sommige hebben lang niet zoveel betekenis voor een hoop mensen. Denk aan Hemelvaartsdag en Pinksteren. Grote kans dat jij die dagen gebruikt om te chillen of naar een braderie te gaan. Maar waarom je nou precies vrij bent… Het is een mysterie voor velen. En dan heb je juist een berg met niet-officiële feestdagen die wél veel betekenen voor mensen. Denk aan Ketikoti, Eid al-Fitr (het Suikerfeest), Pride en Holi Phagwa. Op deze dagen hebben we bijna nooit automatisch vrij. Een beetje krom, toch? Daarom nemen steeds meer bedrijven de diversiteitsdag op in hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat is een diversiteitsdag?

De diversiteitsdag is een regeling waarmee je toch vrij kunt nemen op niet-officiële feestdagen zonder dat je daarvoor een ADV-dag of vakantiedag moet opnemen. Dit is geen verplichte secundaire arbeidsvoorwaarde en er staat niets over in de wet, maar steeds meer werkgevers bieden de diversiteitsdag aan. Hiermee laten ze zien dat ze diversiteit en inclusie belangrijk vinden en dat ze hun medewerkers die niet-christelijke feestdagen vieren graag tegemoet willen komen. Wel zo eerlijk, want genoeg mensen in Nederland hebben een andere religie of hechten juist meer waarde aan andere maatschappelijke onderwerpen.

Diversiteitsverlof: de regels

De diversiteitsdag is echt in opkomst, en omdat het niet wettelijk bepaald is, leggen bedrijven vaak hun eigen regels vast. Soms staat het diversiteitsverlof in de cao. Veelvoorkomende vormen van de diversiteitsdag zijn:

  • Je mag de officiële feestdagen inruilen voor niet-officiële feestdagen. Bij sommige bedrijven kun je dit bijvoorbeeld voor drie feestdagen per jaar doen, bij andere misschien wel voor allemaal. Zo switch je bijvoorbeeld Kerstmis voor het Suikerfeest en Tweede Paasdag voor Ketikoti.
  • Bovenop de nationale feestdagen waarop je automatisch vrij hebt, krijg je één diversiteitsdag of extra feestdag. Deze kun je inzetten voor een niet-officiële feestdag naar keuze. Sommige werkgevers geven ook de optie om ’m in te zetten op je eigen verjaardag. Of op een dag na een grote feestdag, zoals 27 december.
  • Soms is in de cao opgenomen dat moslims vrij krijgen tijdens het Suikerfeest en het Offerfeest. Dit is dus niet per se een diversiteitsdag, maar een erkenning van de islamitische feestdagen.

Sommige bedrijven werken met een lijst van niet-officiële feestdagen die in aanmerking komen voor de diversiteitsdag. Vaak gaat het dan om de bekendste, zoals het Suikerfeest en Ketikoti. Staat jouw gewenste feestdag er niet tussen, dan kun je meestal wel in overleg gaan. Als je ’t ons vraagt: probeer dat altijd, zo kunnen we alleen maar vooruitgaan op het gebied van DE&I.

Voor- en nadelen van diversiteitsverlof

Fijn, dat werkgevers steeds meer feestdagen erkennen en bereid zijn jou tegemoet te komen als je vrij wilt zijn op niet-officiële feestdagen. Maar het diversiteitsverlof heeft ook nadelen. Als je bijvoorbeeld per jaar één diversiteitsdag krijgt, is dat vaak lang niet genoeg. Bovendien kunnen je collega’s ’m inzetten op hun verjaardag en jij niet, omdat je de diversiteitsdag nodig hebt voor een feestdag die jij viert.

En eh, feestdagen omruilen werkt ook niet altijd even goed, want misschien viert jouw familie wel Kerstmis én het Suikerfeest. Dilemma’s, dilemma’s… Gelukkig kun je altijd nog ADV of een vakantiedag opnemen. We adviseren je in ieder geval om duidelijke afspraken te maken met je werkgever over (niet-)offiële feestdagen. En natuurlijk om je contract of cao te checken voor de precieze regels over de diversiteitsdag bij jouw werkplek.

Key takeaways

  • Nederland heeft niet veel officiële feestdagen, en meer dan de helft daarvan zijn christelijke feestdagen.
  • Veel mensen in Nederland vieren juist deze niet-officiële feestdagen, daarom bieden steeds meer werkgevers de diversiteitsdag aan.
  • Met de diversiteitsdag kun je bijvoorbeeld officiële feestdagen omruilen voor niet-officiële feestdagen.
  • Of je krijgt per jaar bovenop de officiële feestdagen één diversiteitsdag, die je extra kunt inzetten op een niet-officiële feestdag.
  • Bij sommige werkgevers hebben moslims automatisch vrij op de islamitische feestdagen.
  • Er zijn voor- en nadelen aan de diversiteitsdag.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een diversiteitsdag?

  • Een diversiteitsdag is een secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee je officiële feestdagen kunt omruilen voor niet-officiële feestdagen. Bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag voor het Suikerfeest. Of je krijgt per jaar één diversiteitsdag die je extra kunt inzetten op zo’n niet-officiële feestdag.

  • Waarom heeft Nederland zo weinig vrije dagen?

  • De officiële feestdagen in Nederland hebben een christelijke oorsprong, daarom staan hier alleen feestdagen als Kerstmis en Pinksteren tussen. Feestdagen van andere religies zie je niet terug. Daarom kun je hier bij veel werkgevers een diversiteitsdag voor inzetten.

  • Waarvoor kan ik mijn diversiteitsdag inzetten?

  • Dat ligt aan de regels bij jouw werkgever. Meestal kun je ’m inzetten op alle niet-officiële feestdagen. En soms ook voor de dag na Tweede Kerstdag, de dag na Hemelvaartsdag of op je eigen verjaardag. Check je contract voor alle voorwaarden.