Ketikoti 2025


Het wordt steeds groter in Nederland, maar is helaas nog lang niet bekend genoeg: Ketikoti 2025, oftewel, de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden. Wat we precies op deze dag vieren? En of 1 juli een officiële feestdag is? Dat heeft YoungCapital precies voor je uitgezocht. Lees verder voor alle info, inclusief tips voor hoe je stil kunt staan bij Ketikoti op de werkvloer.

Wat is Ketikoti?

Ketikoti wordt soms ook wel Emancipatiedag, de Dag der Vrijheden of Dia di Abolishon genoemd. De naam Ketikoti betekent letterlijk ‘Ketenen Gebroken’ in het Srantongo, een creoolse taal die wordt gesproken in Suriname. En dat is eigenlijk precies waar deze feestdag over gaat: het breken van ketenen, oftewel de afschaffing van de slavernij in Nederland. Dit gebeurde op 1 juli 1863, en daarmee was Nederland een van de allerlaatste Europese landen die een punt zette achter de slavernij. Niet iets om trots op te zijn, zeker omdat de gevolgen van slavernij nog steeds te merken zijn in onze samenleving. Extra belangrijk dus dat op 1 juli de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden plaatsvindt.

Wanneer is Ketikoti 2025?

Elk jaar vieren we dus op 1 juli Ketikoti. Op welke dag in de week dit valt? Check het hier voor de aankomende jaren:

Ketikoti 2025 Dinsdag 1 juli 2025
Ketikoti 2026 Woensdag 1 juli 2026
Ketikoti 2027 Donderdag 1 juli 2027
Ketikoti 2028 Zaterdag 1 juli 2028
Ketikoti 2029 Zondag 1 juli 2029
Ketikoti 2030 Maandag 1 juli 2030
Ketikoti 2031 Dinsdag 1 juli 2031

Is Ketikoti (1 juli) een vrije dag?

Helaas is 1 juli nog geen nationale feestdag in Nederland, wel in Suriname en op de voormalige Antillen. Bepaalde bedrijven geven op 1 juli wél een vrije dag aan hun medewerkers, en dat worden er gelukkig steeds meer. Er pleiten dan ook veel organisaties voor om Ketikoti een officiële feestdag te maken. Goed idee, want zo krijgt het slavernijverleden van Nederland meer aandacht en maak je racisme bespreekbaar.

Geeft jouw werkplek niet automatisch vrij op Ketikoti? Misschien kun je een diversiteitsdag opnemen, of toch een vakantiedag inzetten. Laat hoe dan ook van je horen, want hoe meer medewerkers aangeven dat 1 juli een vrije dag hoort te zijn, hoe sneller dit verandert.

Emancipatiedag vieren

In verschillende Nederlandse steden kun je op 1 juli activiteiten doen vanwege Ketikoti. Zo is er in Amsterdam het Ketikoti Festival, met een herdenkingsceremonie, verschillende podia en allerlei eetkraampjes. Ook vindt ieder jaar de Bigi Spikiri plaats, een optocht in kleurrijke traditionele kleding. Het doel van het festival is altijd om het bewustzijn over het slavernijverleden van Nederland te vergroten.

Hoe je het beste aan Emancipatiedag kunt bijdragen op het werk? Nou, als werkgever door je medewerkers vrij te geven. Alleen al op deze manier maak je hen bewuster van het bestaan van Ketikoti en het slavernijverleden. Verder is de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden een goed moment om het inclusiviteitsbeleid bij jouw bedrijf onder de loep te leggen. Is 1 juli al een vrije dag binnen de organisatie? Waarom wel of niet? Is er naast Ketikoti ook ruimte voor je medewerkers om vrij te zijn tijdens andere niet-christelijke feestdagen? Genoeg food for thought, dus.

Key takeaways

  • Op 1 juli vieren we Ketikoti, de afschaffing van de slavernij in Nederland.
  • Deze dag staat ook wel bekend als Emancipatiedag, de Dag der Vrijheden, Dia di Abolishon of de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden.
  • Helaas is 1 juli geen officiële feestdag in Nederland. Wel in Suriname en de voormalige Antillen.
  • Verschillende bedrijven geven hun medewerkers toch vrij op Ketikoti, en veel organisaties pleiten ervoor om Ketikoti een nationale feestdag te maken.
  • Krijg je geen vrij? Neem een diversiteitsdag op of zet een vakantiedag in en laat je werkgever weten dat je wilt dat 1 juli een vaste vrije dag wordt.

Check onze vacatures





Dagen

Uur

Min.

Sec.

Veelgestelde vragen

  • Wat wordt er gevierd met Ketikoti?

  • Tijdens Ketikoti vieren we de afschaffing van de slavernij in Nederland. Dit gebeurde op 1 juli 1863.

  • Is Ketikoti 2025 een vrije dag?

  • Helaas is Ketikoti geen officiële feestdag in Nederland, wel in Suriname en de voormalige Antillen. Gelukkig geven diverse bedrijven hun medewerkers toch vrij op Emancipatiedag. Veel organisaties willen dat de overheid Ketikoti uitroept tot een nationale feestdag.

  • Waarom is Ketikoti belangrijk?

  • Omdat het slavernijverleden van Nederland niet bekend genoeg is. Ook zijn de gevolgen van de slavernij nog goed te merken in de samenleving. Ketikoti is dus een goede manier om mensen in Nederland bewust te maken van het slavernijverleden.