Iemand voor je laten werken zonder sollicitatie, durf jij het aan? Onder druk van een oververhitte arbeidsmarkt zetten overheid en bedrijven steeds meer in op open hiring. Een aanpak die hr-technisch interessant is, je organisatie een boost kan geven en iedereen een gelijke (start)kans biedt. Als je het goed aanpakt tenminste.
Ga je voor open hiring en lukt het om mensen snel een baan te bieden, dan heb je bij kandidaten een streepje voor op concurrenten. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet je wel bereid zijn om rigoureuze aanpassingen in je sollicitatietraject en -procedures te doen.
Werken zonder sollicitatie bij YoungCapital
Door ons eigen screeningsproces te optimaliseren en onze vertrouwensband met klanten als basis, kunnen we kandidaten steeds vaker direct bij bedrijven plaatsen. Dus zonder een sollicitatietraject. Wel geven we ons eigen betekenis aan open hiring. Zo hebben onze recruiters altijd een voorgesprek met kandidaten. Daarbij ligt de nadruk niet op wie je bent of wat je achtergrond is, maar op je drive. Dat vinden wij namelijk veel belangrijker.
Wil jij ook eerlijker gaan werven en sneller selecteren? Vraag jezelf dan af wat je voor bepaalde type functies nou echt moet weten van iemand. Of ga voor volledige open hiring en laat álles los. Onmogelijk? Nee hoor. Open hiring-pioniers bewijzen dat je kandidaten in veel gevallen prima kunt laten werken zonder sollicitatie vooraf.
Hoe werkt open hiring?
Open hiring is de simpelste, eerlijkste en meest transparante manier om medewerkers aan te trekken. Het enige wat je nodig hebt, is een open mind en een intekenlijst. Mensen die graag bij je willen werken, zetten hun naam erop. En wanneer ze aan de beurt zijn, krijgen ze een baan aangeboden. That’s it.
In Amerika zetten bedrijven open hiring al ruim 35 jaar in en ook in ons land wint de aanpak aan populariteit. Open hiring wordt actief gestimuleerd vanuit de overheid en inmiddels toegepast bij onder andere La Place en MediaMarkt. Jumbo filiaalmanager Dirck Slabbekoorn pioniert met open hiring in Nederland sinds 2015, en zweert nog altijd (of eigenlijk meer dan ooit) bij oordeelvrij aannemen:
“Open hiring gaat niet om wensen of verwachtingen bijstellen zodat je meer medewerkers kunt binnenhalen. Het gaat om je wereldbeeld kantelen en ieder mens 100% op dezelfde manier waarderen.”
Baan zonder solliciteren = radicaal normaal
De filosofie van Dirck Slabbekoorn is radicaal in al zijn eenvoud. “Als je écht oordeelvrij wilt werven, moet je de instap voor iedereen gelijk maken. Wij nemen dat letterlijk. Stap je hier door de voordeur met de motivatie om bij ons aan de slag te gaan, dan neem ik je met alle liefde aan. Ik zie geen enkele reden om het ingewikkelder te maken dan dat."
Dirck spreekt regelmatig met andere organisaties en ondernemers over open hiring en stuit daarbij op een aantal hardnekkige vooroordelen. Zo zijn ze bang dat de aanpak alleen geschikt is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken. Of dat open hiring niet binnen hun organisatie valt in te passen. Met zijn ruim zeven jaar ervaring en een team van zo’n 150 collega’s veegt hij die suggesties met gemak van tafel.
Alles draait om duidelijkheid
Natuurlijk, als je met open hiring wilt starten, moet je iets meer doen dan alleen een intekenlijst bij de ingang leggen. Dirck heeft dit in zijn begindagen geprobeerd, en dat leidde tot chaos. “Mensen gingen met de beste intenties aan de slag, maar kenden de normen, waarden en werkwijzen binnen ons filiaal niet goed. Ik wilde iedereen vrijheid geven om dingen zelf uit te zoeken. Terwijl nieuwe collega’s juist behoefte hadden aan een leidinggevende en structuur."
Welkomstgesprek als springplank
Open hiring betekent niet dat alle gesprekken voorafgaand aan iemands eerste werkdag verleden tijd zijn. Met een welkomstgesprek geef je nieuwe collega's een vliegende start, leer je elkaar beter kennen en zorg je dat het duidelijk is wat je van elkaar mag verwachten. Het welkomstgesprek leidt vaak tot enorm waardevolle open conversaties. Want kandidaten hoeven niet bang te zijn dat ze worden afgewezen. Hoe voer je zo'n gesprek?
STAP 1: Uitnodiging nr. 1 op de intekenlijst
Hi, je bent aangenomen. Welkom bij de familie.
STAP 2: Open kennismaking
Wie ben je als mens? Wat is je thuissituatie, wat zijn je hobby’s, waar ben je goed in en wat vind je spannend?
STAP 3: Structuur en afspraken
We gaan een professionele relatie aan en dit verwachten we van je op het gebied van houding, gedrag en taken.
Tel uit je winst
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt worden vacatures op basis van open hiring gezien als laagdrempelige manier om toch nog nieuwe krachten binnen te halen. Dirck snapt wel waar dit vandaan komt, maar verzet zich tegen deze insteek. “Open hiring draait niet om je eisen aan medewerkers verlagen. Maar juist je vertrouwen in de potentie van mensen verhogen.”
“Wat mij betreft, is de grootste winst van open hiring de manier waarop hier elke dag tientallen totaal verschillende collega’s met elkaar omgaan. Volledig open. Zonder oordeel. Wil je het dan toch over resultaten hebben? Van personeelstekorten hebben wij nog steeds geen last. Daarnaast is ons ziekteverzuim minimaal en de medewerkersbetrokkenheid hoog. Dat is alleen maar mooi meegenomen.”
Wil je het volledige artikel over open hiring lezen? Of wil je meer weten over de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt en GenZ aan het werk? Je vindt het in YOUNG. Het magazine over jongeren en werk, gemaakt voor werkgevers. Vol tips van experts, ervaringen van bedrijven en uitgebreid onderzoek.