Bijrijder

Wil je je voorbereiden op een baan als chauffeur? Dan is werken als bijrijder een ideale eerste stap. Maar heb je daar eigenlijk een rijbewijs voor nodig? En wat voor salaris krijg je als bijrijder? Verder ben je vast benieuwd of zo'n job wel bij je past. Heel veel vragen, en YoungCapital heeft de antwoorden voor je.

Wat is een bijrijder?

De betekenis van het woord bijrijder is best logisch: iemand die met een chauffeur meerijdt op de passagiersstoel. Meestal in een vrachtwagen of bakwagen. Het is jouw hoofdtaak om de chauffeur te ondersteunen. Vroeger moest je met enorme landkaarten in de weer, maar gelukkig hebben we nu navigatiesystemen. Die houd jij als bijrijder goed in de gaten. Ook check je de verkeersinformatie en stel je een andere route voor als er ergens een tunnel is afgesloten of een ongeluk is gebeurd. Soms neem je het stuur over, want ook jij hebt gewoon het benodigde rijbewijs op zak.

Eenmaal op plek van bestemming help je met laden en lossen. Als je werkt voor een pakketdienst stelt dat niet zo veel voor. Al moet je soms wel een koelkast naar de vierde verdieping sjouwen of een wasmachine aansluiten. Werk je voor een transportbedrijf als bijrijder? Dan moet de hele vracht uitgeladen worden bij het magazijn, dus stroop die mouwen maar op.

De taken van een bijrijder

  • Goederen of pakketten in de wagen laden.
  • Navigeren en de verkeersinformatie in de gaten houden.
  • Opletten op de weg en de chauffeur ondersteunen.
  • Het stuur overnemen wanneer nodig.
  • De vracht uit de wagen lossen of de pakketten aan de klant overhandigen.
  • Het voertuig schoonhouden.

Salaris bijrijder 2025

Belangrijk: salaris. Als bijrijder met een gloednieuw rijbewijs verdien je vaak rond het minimumloon. Heb je wat meer rijervaring en werk je al langer als bijrijder? Je salaris ligt dan maximaal rond de € 2.800 bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband, maar wel zonder toeslagen. Dus werk je buiten kantoortijden en in de weekenden? Grote kans dat er nog wat extra moneys boven op je salaris komen.

Waar werkt een bijrijder?

Meestal zit je als bijrijder in een vrachtwagen en dan ondersteun je dus een chauffeur CE. In dit geval werk je voor een transportbedrijf en vervoer je goederen van magazijn naar magazijn of distributiecentrum. Lijkt het je wel wat om over de grens te gaan? Internationaal chauffeurs hebben natuurlijk ook bijrijders nodig. Houd dan wel rekening met onregelmatige werktijden en lange periodes van huis. Liever rondrijden in één bepaalde regio? Veel bijrijders werken ook als belader. Dan haal je vuilnis op bij bedrijven of aan de straat en vervoer je die naar een afvalverwerkingsbedrijf. Een van de beladers bestuurt de vuilniswagen, maar er zijn meerdere bijrijders die ondersteuning bieden.

Een hele andere manier van werken als bijrijder is bij een verhuisbedrijf. Dan laad jij samen met de verhuizer alle meubels en verhuisdozen netjes in en uit de wagen. De laatste optie? Pakketten bezorgen. Veel bakwagenchauffeurs hebben namelijk ook een bijrijder nodig om een handje te helpen. Dan gaat het vooral om bedrijven die grote apparaten bezorgen, zoals vaatwassers en drogers. Als bijrijder sjouw jij samen met de chauffeur alles naar binnen en sluit je vaak ook het apparaat aan.

Bijrijder worden: wat heb je nodig?

Hoopte je dat je als bijrijder zonder rijbewijs aan de slag kunt? To burst your bubble: helaas, dat kan niet. Je moet namelijk het stuur overnemen als de chauffeur dat nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat je het juiste rijbewijs hebt voor het voertuig. Dat betekent rijbewijs C als je in een zware bakwagen rijdt, of rijbewijs CE als het een vrachtwagen is. Da’s bijvoorbeeld het geval als je bijrijder bent bij Sligro.

Rijd je in een kleiner busje? Bijvoorbeeld als PostNL, DHL of Coolblue bijrijder? Dan is rijbewijs B vaak voldoende. Let op dat je als chauffeur C en CE ook code 95 en een bestuurderskaart moet hebben. Het goede nieuws? Als bijrijder heb je geen opleiding nodig, dus je kunt ook mooi naast je studie of in een tussenjaar aan de bak.

Key takeaways

  • Bijrijder betekenis: iemand die met een chauffeur meerijdt op de passagiersstoel en diegene ondersteunt tijdens het rijden.
  • Taken: de wagen laden, navigeren, de verkeersinformatie in de gaten houden, opletten op de weg, de chauffeur ondersteunen en het stuur overnemen wanneer nodig.
  • Salaris: een bijrijder verdient tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand.
  • Werkplek: een transportbedrijf, als belader bij een afvalverwerkingsbedrijf, een verhuisbedrijf of een pakketdienst.
  • Je hebt nodig: een rijbewijs (B, C of CE), mogelijk code 95 en een bestuurderskaart en rij-ervaring.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een bijrijder?

  • Een bijrijder is iemand die op de passagiersstoel met een chauffeur meerijdt. Als bijrijder ondersteun je de chauffeur. Je helpt bijvoorbeeld met navigeren, let op de weg en neemt het stuur over wanneer dat nodig is. Ook help je met het voertuig laden en lossen.

  • Wat moet je kunnen als bijrijder?

  • Je hebt een rijbewijs nodig voor het voertuig waar je in meerijdt. Bijvoorbeeld rijbewijs B voor een kleine bakwagen, rijbewijs C voor een zwaardere bakwagen en rijbewijs CE voor een vrachtwagen. Soms heb je ook code 95 en een bestuurderskaart nodig.

  • Ik heb een rijbewijs maar ben nog 17 jaar, mag ik werken als bijrijder?

  • De meeste bijrijder vacatures vragen om rij-ervaring, dus dan ben je toch al 18 of 19 als je eenmaal aan de slag kunt. Check voor de zekerheid de functieomschrijvingen goed, dan weet je precies wat je in huis moet hebben.