YOUNGCAPITAL BLOG

Je zit al de hele meeting op je tong te bijten, terwijl je baas een plan presenteert dat – volgens jou – faliekant verkeerd gaat uitpakken. Doe je je mond open of niet? Wij zeggen: doen! Lees hier waarom openhartigheid loont.

microfoon

Jouw mening telt. Echt. 

Natuurlijk is het wel belangrijk hoe je iets brengt. Je mening zomaar de vergadering inslingeren als de hoogste waarheid, is waarschijnlijk geen succes. Maar alles voor je houden is nog veel slechter. Want als niemand zijn mond zou opendoen, zouden er nooit ideeën, plannen en beslissingen kunnen worden gemaakt. Dus als jij je mening niet laat horen, doe je zowel je werkgever als jezelf tekort. 

Zeven redenen om je mening uit te spreken:

Reden 1: je komt zelfverzekerder over

Als je openlijk je mening durft te geven, kom je zelfverzekerd over. En dat is eigenlijk altijd een groot voordeel. In een sollicitatiegesprek maakt het je aantrekkelijker als kandidaat. In een onderhandeling geeft het je meer autoriteit. In een vergadering maakt het jou belangrijker als gesprekspartner. En hoe meer jouw standpunt afwijkt van de rest, hoe zelfverzekerder je overkomt dan wanneer je ‘op safe’ speelt.

Reden 2: je weet nooit wat je kunt veranderen

Mensen houden vaak hun mening voor zich omdat ze denken dat hun mening er niet toe doet, en dat er niet naar geluisterd of naar gehandeld wordt. Natuurlijk weet je van tevoren niet hoe je mening wordt ontvangen. Maar als je wel je mond opendoet, kan jouw stem het verschil maken. Zeg je niets? Dan zul je ook nooit weten wat voor positieve impact je had kunnen hebben.

discussie

Reden 3: je brengt de discussie op gang

Zelfs als je idee wordt afgeslagen - bijvoorbeeld in een meeting –, kan dit er toch voor zorgen dat je collega’s al discussiërend op andere gedachtes en oplossingen komen. Hoe meer meningen een discussie voeden, hoe sneller een meeting goede resultaten oplevert. 

Reden 4: als je het mis hebt, leer je waarom

Misschien weet je niet zeker of je gelijk hebt, en is je mening ongegrond of irrelevant. Dat kan, maar de kans is groter dat die twijfel gewoon voorkomt uit pure onzekerheid. De enige manier om erachter te komen of je gelijk hebt, is door je mening uit te spreken. Mankeert er inderdaad iets aan? Dan zullen de mensen om je heen dit laten weten. Wees niet bang dat je op zo’n moment dom overkomt; het is juist een waardevolle leerervaring! 

Reden 5: waarschijnlijk zeg je wat iedereen denkt 

Veel mensen durven hun mening niet te uiten, omdat ze denken dat ze de enigen zijn die er zo over denken. Maar grote kans dat de mensen om je heen precies hetzelfde denken. Als jij je uitspreekt, geef je ook een stem aan de anderen. Je hebt misschien wel meer medestanders dan je denkt!

stumper

Reden 6: de risico’s zijn klein 

Je kan bang zijn dat je met jouw mening mensen kwetst. In zulke situaties ga je vaak in doemscenario’s denken. Je ziet al voor je hoe je ontslagen of vernederd wordt in het bijzijn van al je collega’s, omdat je je mond hebt opengedaan. Gelukkig komt dit in de werkelijkheid maar zelden uit. En als je bij een bedrijf werkt waar het normaal is om mensen om hun mening te ontslaan, kun je beter een andere baan zoeken. 

Reden 7: je krijgt meer spijt als je je mond houdt

Je kunt beter spijt hebben van iets dat je wel hebt gedaan, dan van wat je niet hebt gedaan. Niet voor niks is dit een vuistregel die slimme mensen gebruiken in hun leven. Waag het er dus op – je zult je er goed door voelen, zelfs als het niet uitpakt zoals je wilde.

Wees niet bang om je stem te laten horen

Zeker als je gewend bent om je gedachten voor je te houden, kan het uiten van je mening een mentale drempel zijn. Maar het is cruciaal voor je carrière dat je jezelf traint om dit regelmatig te doen. Houd rekening met de juiste tijd en plaats om je mening uit te spreken, maar wees nooit bang om te laten weten hoe je ergens over denkt. 


Bron: themuse.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.