Vrijwel alle succesvolle mensen hebben één ding gemeen: een supersterk karakter. Niet iedereen wordt daarmee geboren. Gelukkig kun je zelf je mentale kracht ontwikkelen. Lees hieronder hoe.
Mentale kracht, wat is dat eigenlijk? Een definitie luidt: "De innerlijke kracht die individuen in staat stelt om hard te werken, weerbaar te zijn bij tegenslag en vast te houden aan hun langetermijndoelen.”
Het bovenstaande gaat op voor vrijwel ieder succesvol persoon. Succesvolle mensen weten om te gaan met uitstelneigingen, kunnen verleidingen weerstaan en weten angsten te overwinnen. En dat boekt resultaten!
Het goede nieuws: ook jij kunt je mentale kracht vergroten, door deze zeven goede gewoontes van succesvolle mensen over te nemen.
#1: Handel altijd alsof je volledig ‘in control’ bent
Veel mensen denken dat succes of falen een kwestie van geluk is. Als iets lukt, is dat ‘mazzel’, als iets mislukt, dan is dat een kwestie van pech. Helaas pindakaas.
De meeste succesvolle mensen erkennen dat geluk een rol speelt, maar laten hun leven er niet door leiden. Zij mensen wachten niet op geluk, maar handelen alsof succes of falen volledig binnen hun eigen macht liggen. Als iets slaagt, dan komt dat door de keuzes die zij zelf hebben gemaakt, en als zij falen, dan nemen zij daar zelf verantwoordelijkheid voor.
Verspil geen mentale energie aan wat jou zou kunnen overkomen, dan houd je meer energie over om dingen gedaan te krijgen.
#2: Focus op je eigen cirkel van invloed
Mentale kracht is als spierkracht – niemand heeft er een onbeperkte hoeveelheid van. Verspil daarom geen energie aan dingen die buiten je macht liggen.
Voor sommigen is het wereldvrede, voor anderen klimaatverandering of familie. Iedereen heeft zijn ‘ding’, iets wat je heel belangrijk vindt. Iets waarvan je zou willen dat iedereen het even belangrijk vindt.
Wat jouw ‘ding’ ook is, doe wat jij kunt doen, maar maak het verschil door middel van je eigen handelen. Blijf dicht bij jezelf, in plaats van anderen te willen veranderen.
#3: Beschouw het verleden als een leerproces (en niets meer dan dat)
Het verleden is leerzaam. Soms maak je fouten, daar leer je dan van. Soms maken anderen fouten. Ook daar leer je van.
Maar let op: het verleden mag dan een leerschool zijn, het bepaalt niet wie je bent. Gebruik het om dingen te leren die je nog niet wist. En zet het dan van je af.
#4: Vier het succes van anderen
Sommige mensen zien succes als iets dat beperkt voorradig is. En dat het succes van een ander ten koste gaat van hun eigen faam. Het benijden van anderen kost je heel veel mentale energie, die je beter aan het bereiken van je eigen succes kunt besteden.
Als een vriend iets gaafs bereikt heeft, betekent dat niet dat jouw kansen verkeken zijn. Het werkt juist precies andersom: succes trekt succes aan. Een goede reden om close te blijven met mensen die goed bezig zijn.
#5: Klaag niet!
Klagen over je problemen maakt dat je je slechter voelt, niet beter. Als je jezelf als een slachtoffer beschouwt, krijg je nooit de controle over je eigen leven.
Dus waarom tijd verspillen aan zinloos gejammer? Gaat er iets fout, steek dan je mentale energie in het verbeteren van de situatie.
Doe hetzelfde bij je vrienden of collega’s - laat ze niet alleen klagen, maar help ze om dingen te verbeteren.
#6: Wees jezelf
Niemand vindt je aardig vanwege je kleren, auto, functietitel of prestaties. Mensen vinden die dingen misschien cool, maar dat betekent niet dat ze jou ook cool vinden.
Oprechte relaties maken je gelukkiger – en die krijg je door te stoppen met indruk te maken op anderen, en door gewoon jezelf te zijn. Zo houd je een heleboel mentale energie over voor de mensen die er werkelijk toe doen.
#7: Count your blessings!
Neem iedere dag een moment waarop je stopt met stressen over wat er ontbreekt in je leven. Denk in plaats daarvan aan wat je allemaal wel hebt. Voelt goed, nietwaar?
En je goed voelen over jezelf en je leven is de allerbeste manier om je mentale batterijen op te laden.
Conclusie
Het weerstaan van externe en interne stoorzenders, zoals tegenslagen, onzekerheid of angst, vergt heel wat mentale kracht. Hoe minder mentale energie je verspilt aan zaken die afleiden, hoe beter jij je pijlen kunt richten op jouw doelen. Daarmee vormt een vastberaden mindset het fundament voor succes.
Bron: www.inc.com