Milou van der Woude
Donderdag 23-07-2020
Noem ’t persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing of persoonlijke groei: jezelf ontwikkelen is een hot topic. Maar bewust aan je ontwikkeling werken, kan knap lastig zijn. Want hoe leer je jouw kwaliteiten nog beter benutten en hoe werk je aan je valkuilen? Trainer Esther vertelt je in deze How to deal with it-video hoe jij met een simpel stappenplan het maximale uit je persoonlijke ontwikkeling haalt. En om het je makkelijk te maken, vind je hier een recap.
Gedrag veranderen en uit je comfortzone stappen
Dat je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling is heel normaal. Uit de piramide van Maslow blijkt namelijk dat we naast basisbehoeften als eten, drinken, veiligheid en sociaal contact ook de behoefte hebben aan zelfontplooiing. Maar tegelijkertijd zijn dingen als je grenzen leren aangeven, nee leren zeggen en uit je comfortzone stappen precies de dingen die we allemaal wel eens moeilijk vinden. Welke stappen jij kunt zetten om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, lees je hieronder.
Stap 1: Leer jezelf goed kennen
Om te weten waar je heen wilt, is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Dit wordt namelijk het vertrekpunt van je persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe leer je jezelf goed kennen? Dat kan met het kernkwadrant dat je hieronder ziet.
Het kernkwadrant gaat ervan uit dat iedereen kwaliteiten heeft. Sommige zijn aangeleerd en ontwikkeld. Andere bezitten we van nature: onze kernkwaliteiten. Je kernkwaliteiten zijn altijd aanwezig. Misschien wel zonder dat je het doorhebt, omdat ze zo normaal geworden zijn. Met het kernkwadrant kun je achter je kernkwaliteiten komen en daarmee ook achter je valkuilen, uitdagingen en allergieën. Zo kun je gerichter werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
Hoe zit dat?
Je kwaliteit is iets waar je goed in bent. Dat is duidelijk. Maar sla je door in je kwaliteit, dan zit je in je valkuil. Het positief tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging: iets wat je in jezelf mist en vaak bewondert aan iemand anders. Je allergie is iets waaraan je je ergert bij anderen. Het is vaak het tegenovergestelde van je eigen kwaliteit. Maar ook een extreme, doorgeslagen variant van je uitdaging. Het gaat allemaal hand-in-hand, dus. Vind je het nog niet helemaal duidelijk? Hieronder wordt het uitgelegd met een voorbeeld.
Voorbeeld
Stel: je collega is erg passief. Hij doet niks uit zichzelf. Jij moet alles vragen, terwijl jij megadruk bent. Jouw irritatielevel is sky-high. Je merkt op dat je je vaker irriteert aan passieve mensen. Ding, ding, ding: je allergie is bekend.
Daarna vraag je je af wat het tegenovergestelde is van passief zijn. Dat is proactief zijn: dingen uit jezelf oppakken en niet afwachten. Dit is dus waarschijnlijk een van jouw kernkwaliteiten. Maar wat gebeurt er als je daarin doorschiet? Je wordt drammerig, ongeduldig en geeft anderen weinig tijd. Daar is-ie: je valkuil. Het positief tegenovergestelde van drammerigheid is geduld hebben. Oftewel, dit is je uitdaging. Waarschijnlijk is dit iets wat jij bewondert aan andere mensen, want grote kans dat jij de meeste dingen snel doet met weinig rust, door je proactiviteit (je kernkwaliteit). Zo is de cirkel rond en kun je actief beginnen met jouw persoonlijke ontwikkeling.
Je eigen kernkwadrant
Vul nu je eigen kernkwadrant in. Je hoeft niet per se te beginnen met het bedenken van je kernkwaliteiten. Het is heel normaal als je even niet inziet welke kwaliteiten jij van nature bezit. Je kunt bijvoorbeeld ook beginnen met je allergie en ’m zo verder invullen.
Nog goed om te weten: iedereen heeft meerdere kernkwaliteiten, dus je kunt de kernkwadrant vaker invullen.
Stap 2: Bepaal je focus
Kies nu je richting. Wil jij bijvoorbeeld je kwaliteit versterken? Wil je voorkomen dat je in je valkuil trapt? Of ga je juist je uitdaging aan? Het is jouw persoonlijke ontwikkeling, dus jij bepaalt.
Stap 3: Formuleer je doel SMART
Doelen zijn vaak vaag en vrijblijvend, en hierdoor lastig te behalen. Maar formuleer je een doel SMART, dan heb je veel meer richting en wordt-ie concreet en haalbaar. Je weet dan namelijk precies hoe jij je doel kunt bereiken.
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijd. Als we het voorbeeld aanhouden, ziet het doel er als volgt SMART uit: De komende zes weken toon ik - als de situatie erom vraagt - meer geduld door eerst bij minimaal de helft van mijn ongeduldige momenten tot tien te tellen voordat ik reageer of een beslissing neem.
- Specifiek: Hoe specifieker je je doelt bepaalt, hoe makkelijker je ’m kunt behalen. Wees dus zo duidelijk en concreet mogelijk: wat wil je precies veranderen of waar wil je aan werken qua persoonlijke ontwikkeling?
- Meetbaar: Maak je doel meetbaar. Zo kun je goed bepalen of je op de juiste weg zit en of je je doel ook daadwerkelijk hebt bereikt.
- Acceptabel: Het doel moet acceptabel en belangrijk voor je zijn. Is dit echt wat je wilt veranderen aan jezelf? Ook moet het acceptabel zijn voor je omgeving. Denk aan je werk. Is je manager bijvoorbeeld ook oké met het doel dat je voor jezelf hebt gesteld?
- Realistisch: Houd je doel realistisch. Als je van jezelf daadkrachtig bent, is het niet reëel om te verwachten dat je door persoonlijke ontwikkeling ineens verandert in een mega-geduldig persoon. En dat hoeft ook helemaal niet. Je wilt jouw kwaliteit juist behouden, alleen wil je voorkomen dat je in je valkuil trapt. Je hoeft dus niet als doel te hebben dat je echt áltijd geduld hebt, maar focus je bijvoorbeeld op die keren dat de situatie erom vraagt. Een situatie waarbij je bijvoorbeeld moet samenwerken met een nieuwe collega die wat minder snel nieuwe taken oppakt.
- Tijdsgebonden: Wanneer wil je het doel behalen? Hang voor jezelf een deadline aan je doel met eventuele tussentijdse deadlines. Dit zijn de momenten waar je naartoe kunt werken.
Stap 4: Bepaal hoe je je doel gaat bereiken
Bedenk of je hulpmiddelen nodig hebt bij het behalen van je doel. Bij het voorbeeld over geduld is het een kwestie van gewoon doen. Maar wil je bijvoorbeeld beter leren presenteren, dan is het handig om TedTalks te kijken of theorie erover te lezen in boeken. Of wil je je grenzen leren aangeven en nee leren zeggen? Dan kan een assertiviteitscursus je daarbij helpen.
In de video geeft Esther meer tips en tricks voor het werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo vertelt ze je bijvoorbeeld waarom het goed is om een buddy te hebben en om reflectiemomenten in te plannen.
Ben jij nog niet klaar met jezelf ontwikkelen en wil jij nog meer weten over persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei en zelfontplooiing? Check dan deze pagina van onze Career Guide. Je vindt hier van alles over competenties ontwikkelen, feedback en persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer.