YOUNGCAPITAL BLOG

Mensen die hard werken hebben geen tijd voor geflirt op de werkvloer, dat was altijd het devies. Toch komen relaties op het werk steeds vaker voor. Is liefde op het werk de taboe voorbij? Op de meest romantische dag van het jaar zet YoungCapital de feiten op een rij.

 

Meeste liefdesrelaties ontstaan tijdens overuren

Het is zes uur ’s avonds, iedereen verlaat het kantoor. Behalve jij en die leuke collega, want jullie hebben nog wat af te maken. Is het toeval dat jullie de laatste tijd zo veel moeten overwerken? 

Bovenstaand scenario komt vaker voor dan we denken, blijkt uit cijfers van het CBS: Nederland telt momenteel bijna 150.000 werkrelaties. Dit heeft te maken met de verhoogde werkdruk, aldus professor Stefaan Lievens, schrijver van het boek ‘Van team naar intiem’. “Werkromances ontstaan vaak tijdens de overuren.” Dit komt volgens hem doordat er langer en harder wordt gewerkt, de stress hoger is en er steeds meer alleenstaanden zijn.

liefdesrelatie


Verliefdheid geeft medewerker energie

Niet iedereen is fan van liefdesrelaties op de werkvloer. Het zou de productiviteit schaden en slecht zijn voor de reputatie van een bedrijf. Maar wie zegt dat serieus werken en een relatie op werk niet goed samen kunnen gaan? Volgens Elbrich Batstra, HR Director van YoungCapital, kan een romance je juist productiever maken. “Verliefde mensen hebben vaak veel meer positieve energie en dus veelal een positievere kijk op het oplossen van problemen, het kan de productiviteit juist intensiveren. Daarnaast hebben ze een extra reden om naar hun werk te gaan”.

 

De keerzijde van een werkromance 

Maar wat kunnen de gevolgen zijn? Dit hangt ten eerste af van de relatie. Bij een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte is de kans op problemen groter. “Je hebt dan vaker te maken met afgunst bij de andere werknemers en de angst voor voortrekkerij, irritaties en een slechte sfeer”, aldus Erica van Asselt-Pronk, advocaat met arbeidsrecht als specialisatie.

Bijvoorbeeld als een directeur een relatie heeft met zijn secretaresse. Van Asselt-Pronk: “Bepaalde werkzaamheden worden niet meer goed uitgevoerd door de secretaresse, maar voor de collega’s is het moeilijk dit aan de directeur te melden. De directeur heeft mogelijk geen objectieve kijk meer op haar functioneren, en dat is niet in het bedrijfsbelang.”

relatieIn de film Disclosure (1994) bleek het al niet verstandig om een relatie te beginnen met je baas. 

 

Een relatie verbieden?

Een relatie kan negatieve gevolgen hebben. Maar mag een werkgever een relatie verbieden? “In principe niet”, zegt Van Asselt-Pronk, “omdat je dan ingaat tegen de privacybelangen van de werknemers. Alleen wanneer de uitvoering van de werkzaamheden wordt verstoord, bijvoorbeeld door een verminderde productiviteit, mag de werkgever ingrijpen. Maar dit moet eerst met interne maatregelen geprobeerd worden.” 

 

‘Relaties op de werkvloer horen erbij’

Eén op de vijf Nederlandse bedrijven hanteert een gedragscode, in de vorm van een meldingsplicht. YoungCapital heeft dat niet. “De privébelangen van onze medewerkers staan voorop”, aldus Elbrich Batstra. Een werkgever kan zich het beste nuchter opstellen. “Relaties op de werkvloer horen erbij. Mensen brengen veel tijd door op hun werk en dan is de kans groot dat collega’s verliefd op elkaar worden. Alleen wanneer de uitvoering van de werkzaamheden wordt verstoord, mag je ingrijpen. Dit los je intern op, samen zal er dan naar een gepaste oplossing worden gezocht.” 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.