Heb je een toffe baan gevonden? Soms is het maken van een assessment onderdeel van de sollicitatie. Dat geeft de werkgever - en jou - extra inzicht in jepersoonlijkheid en kwaliteiten. Hoe je je kunt voorbereiden op een assessment? En wat het precies inhoudt? We zochten het voor je uit.
1. Check het soort assessment
Maak niet zomaar elk assessment dat je tegenkomt, maar zoek eerst uit wat je kunt verwachten. Scheelt weer tijd. Vaak kom je al een hoop te weten via de vacature, mails vanuit het bedrijf of het eerste sollicitatiegesprek. Niet? Vraag de recruiter of contactpersoon wat er getest wordt en op welke manier. Dit laat ook zien dat je serieus met het assessment bezig bent.
Houd bij het voorbereiden op een assessment altijd de functie in gedachten. De vragen in bijvoorbeeld de Delta3-test gaan in op verschillende eigenschappen, zoals openheid, doelgerichtheid en emotionele stabiliteit. Als je aan de slag wilt als salesmanager in de retailbranche, moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je goed producten kunt verkopen.
Dat geldt trouwens ook voor het soort bedrijf: "Vraag je van tevoren af wat de normen en waarden van de organisatie zijn. Is het een commercieel bedrijf, of juist niet? En ben jij wel commercieel? Je moet tenslotte duidelijk maken dat je bewust voor het bedrijf hebt gekozen.”
2. Maak een oefenassessment
Veel assessments bevatten een capaciteiten- of IQ-test. Met cijferreeksen, figurenreeksen en logisch redeneren. Veel van dit soort testen zijn op het internet te vinden en kun je dus oefenen. Doe dat vooral, want het is zonde als je tijdens het assessment onder je niveau presteert.
Staat een niveau niet gewoon vast? Zeker niet. Iedereen heeft natuurlijk z’n grenzen, maar veel capaciteiten kun je gewoon trainen. En misschien is het lang geleden dat je bepaalde oefeningen hebt gedaan (bijvoorbeeld op school), waardoor je weer moet wennen aan de manier van denken.
3. Laat je creativiteit zien
Dit kan tijdens een assessment, maar ook wanneer je een presentatie of groepsopdracht moet doen. Creativiteit zegt veel over je manier van handelen in verschillende situaties: bijvoorbeeld de manier waarop je een probleem oplost. Wanneer je creatief bent, laat je zien dat je out of the box kunt denken.
4. Wees eerlijk
Rekening houden met de functie-eisen en organisatiecultuur is belangrijk, maar geef tijdens het assessment niet te veel sociaal wenselijke antwoorden. Want als je je anders voordoet dan je bent, word je aangenomen voor een functie die niet bij je past. Blijkt bijvoorbeeld dat je minder extravert bent dan je zegt, dan val je later door de mand. Wees dus eerlijk. En twijfel niet aan jezelf, want je persoonlijkheid, vaardigheden en talent maken je uniek.
5. Focus niet alleen op het assessment
Een goede voorbereiding op je assessment is belangrijk, maar genoeg is ook genoeg. Veel zaken die niet over de inhoud gaan, zijn namelijk minstens zo belangrijk. Zorg er vooral voor dat je op een ontspannen en goed georganiseerde manier de test in gaat. Dan kun je vaak een stuk meer aan.
Als je zelf mag kiezen, denk dan bijvoorbeeld na over waar en wanneer je het assessment maakt. Het liefst op een moment dat je lang achter elkaar kunt werken en op een plek waar je niet gestoord wordt. En zorg dat je uitgeslapen bent, al het materiaal bij de hand hebt en dat (bijvoorbeeld) je laptop goed opgeladen is. Last but not least: eet en drink goed. Je brein heeft het nodig.
Met deze vijf tips ben je goed voorbereid op een assessment tijdens je sollicitatieproces. Aangenomen? Nice. Check deze blog over je eerste werkdag. Ben je het niet geworden? Wie weet welke banen er binnen jouw netwerk openstaan.