Bart (22 jaar) valt met zijn lichte Amsterdamse tongval, ondeugende pretbek en charmes, een beetje in de categorie Lil’ Kleine. Hij is een entertainer en een ondernemer. En ondernemen draait voor hem ook zeker om geld. Ondanks zijn succesvolle bedrijf Turn Up Events, is hij toch net weer aan een studie begonnen. Voor de zekerheid. Want: “Sla je een paar klappers kun je het altijd stopzetten.”
Wat is de aantrekkingskracht van ondernemen?
“De vrijheid. Doen wat je zelf wil. Ik houd er niet van als mensen me vertellen wat ik moet doen. Ondernemen is ook echt mijn grootste drijfveer. Het feestjes geven kwam later pas. Het begon al vroeg, toen ik als zestienjarige werkte als sushikoerier. Alles wat aan het eind van de dag in het restaurant over was, verkocht ik door aan vrienden of bekenden.”
“Daarna richtte ik een cateringbedrijf op, voor extravagante feestjes in Amsterdam-Zuid. We hebben hele GinTonic-barren en dj-booths in woonkamers gebouwd. Een feestje gegeven voor een jarige hond. Geef me budget en ik regel het. Kan niet bestaat niet bij mij.”
En toen dacht je: ik wil mijn eigen feestje?
“Het begon tweeënhalf jaar geleden. Ik was met een vriend, Willem van der Veld, aan het feesten. Superdronken op een boot, je kent het wel. En toen zeiden we tegen elkaar: “Laten we een keer zelf een feestje geven.” Ook de dag erna leek het nog steeds geen slecht idee. Toen zijn we het gewoon gaan doen. Zonder plan. Gewoon gaan.”
“We begonnen in Club Nova, in Amsterdam. Want die club had alles al. We hoefden alleen maar de tent vol te krijgen. Geen probleem, want Willem en ik komen allebei uit Amsterdam. We hebben een groot netwerk hier. Voor ons eerste feestje, ‘Finally’, hadden we een lelijk plaatje van Google getrokken als artwork. We nodigden al onze vrienden uit en spamden heel Facebook vol. Die tent stond uiteindelijk tot de nok toe gevuld. En toen hadden we opeens ons eigen feest.”
Ben je toen met je bedrijf begonnen?
“Dat kwam eigenlijk daarna pas. We gaven eerst gewoon feestjes. Een beetje houtje touwtje, maar toen sloeg de sfeer om. We kregen minder bezoekers en haalden de baromzet niet meer. Het financiële risico werd te groot en we besloten om meerdere feesten te hosten, in plaats van één feestje in een bepaalde club. Zo richtten we Turn Up Events op. We trokken met onze feestjes en concepten naar de bekendste clubs van Amsterdam, zoals Supperclub en Jimmy Woo.”
“Maar na een paar maanden miste ik het entertainen heel erg. Mijn eigen geblèr door de microfoon. Dus toen hebben we Dolle Dinsdag bedacht. En nu 83 weken verder, hebben we gasten rondlopen als Lil Kleine, Jonna Fraser, de Holland Next Top Model-gasten en Doutzen Kroes.”
In een overvolle Amsterdamse partyscene, kies jij er voor om feestjes te gaan geven. Waarom?
“Gewoon, fuck it. Haha. Mensen verklaarden me voor gek. Maar ja, ik vind het leuk om feesten te geven. En te ondernemen. ”
Hoe onderscheid je jezelf dan?
“Door die fuck-it-mentaliteit. We hebben het gewoon van de daken geschreeuwd. We gingen massaal spammen, iedereen op Facebook taggen. Mensen werden gek van ons. Maar dat zijn we ook. Knettergek. Ze noemen me niet voor niets Dolle Bart. Maar ja, ik pak nu wel de grootste clubs van Amsterdam.”
Wanneer is jouw feestje een succes?
“Als ik de volgende dag wakker word en denk aan de fantastische avond die ik heb gehad. En aan het geld dat ik heb verdiend. Soms vergeet ik weleens trots op mezelf te zijn. Maar mijn moeder helpt me daar aan herinneren. Zij herhaalt soms wel vijf keer per dag hoe trots ze op me is.”
Wat is je droom?
“Een groot festival geven. Ik wil die adrenalinekick. 20.000 man die op jouw festival helemaal uit hun plaat gaan, is ultiem.”
Wat wil je nog graag leren?
“Ik wil professioneler worden. Ik reageer nog te vaak vanuit mijn enthousiasme. Ik moet beter contracten doorlezen. Goed kijken met wie ik in zee ga. Die fuck-it-mentaliteit is mijn kracht. Maar ook mijn valkuil.”
Hoe heeft je job for a day daar aan bijgedragen?
“Daar ging het er sowieso professioneler aan toe, haha. Ik heb budgetten opgesteld, planningen gemaakt, briefings gehad en een begroting gemaakt. En ik heb feedback gekregen. De tip die ik heb meegekregen is breng meer structuur in je werk. Want met een festival ga je het op deze manier niet redden. Daarom doe ik ook nog andere dingen naast Turn Up Events. Ik help op verschillende grote festivals met stagemanagement. Ik wil van andere mensen leren.”
Wie is je grote voorbeeld?
“ID&T. Ook ooit begonnen met een paar vrienden, onder de rook van Amsterdam. Nu zijn ze het grootste dancebedrijf ter wereld. Tomorrowland, Sensation, Mysteryland. Alles is daarmee begonnen. Wat die jongens hebben neergezet is bizar, ik kan mezelf daar wel in terugvinden. Gewoon proberen. Niet bang zijn voor risico’s. Niet geschoten, altijd mis. ”
Wat zijn je doelen voor de aankomende tijd?
“Ik wil graag groot, groter, grootst. Maar moet ook zeker de basis blijven behouden met Dolle Dinsdag. Dat moet steady blijven lopen, zodat het niet zijn kracht verliest. Ook ga ik vooruitplannen. Ik wil gaan knallen op Amsterdam Dance Event. Het tweejarig bestaan van Dolle Dinsdag vieren. En dat festival natuurlijk.”
Waar sta je over 5 jaar?
“Backstage op mijn eigen festival. Ik maak realiteit van m’n dromen.”
Foto’s Dolle Dinsdag: MartyMarn.com