Je ziet het weleens in cv templates of voorbeelden: een burgerlijke staat op het cv. Best gek, want waarom is het belangrijk voor een werkgever of je wel of geen partner hebt? En is het dan eigenlijk verplicht om je burgerlijke staat in je cv te zetten? We snappen de verwarring, dus maken het voor eens en voor altijd duidelijk. Ook laten we je meteen zien welke opties je hebt voor het invullen van je burgerlijke staat.
Wat is een burgerlijke staat?
Voordat we doorgaan naar de burgerlijke staat in cv’s: wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Jouw burgerlijke staat is deftig gezegd jouw formele positie als persoon voor de wet. Het heeft te maken met of je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Soms heeft deze info een plekje tussen de personalia op je cv.
Burgerlijke staat opties
Sinds 1998 bestaan er verschillende opties voor jouw burgerlijke staat om op je cv te zetten:
- Ongehuwd
- Gehuwd
- Partnerschap
- Gescheiden na huwelijk
- Gescheiden na partnerschap
- Verweduwd na huwelijk
- Verweduwd na partnerschap
Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk ben je in veel gevallen ongehuwd voor de wet, zelfs als je een samenlevingscontract hebt. Alleen als je wettelijk bent getrouwd (volgens een akte), ben je gehuwd. O, en voor een geregistreerd partnerschap kies je de optie ‘partnerschap’.
Moet je je burgerlijke staat op je cv zetten?
Eerlijk: je burgerlijke staat op je cv te zetten is nogal ouderwets. Vroeger was het vanzelfsprekend, maar inmiddels maakt het voor een werkgever weinig uit of je wel of niet getrouwd bent. Het is zelfs verboden voor een werkgever om naar jouw burgerlijke staat te vragen. Je burgerlijke staat op je cv zetten is dan ook zeker niet verplicht.
Als je het ons vraagt, is het slimmer om deze info niet op je cv te zetten. Je burgerlijke staat is privé en heeft niks te maken met hoe geschikt jij bent voor een functie. En eh, je wilt niet dat een werkgever er valse conclusies uit trekt. Wie weet heeft een werkgever wel het ouderwetse idee dat elke vrouw een kinderwens heeft. En verwacht ie dat je als ongehuwde vrouw zonder kinderen vroeg of laat zwangerschapsverlof aanvraagt. Tja, dan loop je ineens minder kans op die baan dan een man of een vrouw die al kinderen heeft. Da’s discriminatie en is dus hartstikke verboden, maar toch gebeurt het.
Kan een burgerlijke staat op je cv een voordeel zijn?
Je burgerlijke staat op je cv zetten mág natuurlijk wel. Ben je bijvoorbeeld relatietherapeut? Dan staat het positief op je cv als je zelf een langdurige relatie hebt. En als pedagoog is het vaak een goed teken als je getrouwd bent en kinderen hebt. Maar eh, je kunt deze voordelen natuurlijk ook op een andere manier uit je sollicitatie halen. Schrijf bijvoorbeeld in je motivatiebrief voor de kinderopvang dat je zelf kinderen hebt en noem voorbeelden over hun opvoeding.
Ons advies blijft dus: laat die burgerlijke staat lekker weg uit je cv. Je werkgever komt later wel te weten hoe het ervoor staat met je liefdesleven (of helemaal niet, not their business).
Key takeaways
- Je burgerlijke staat zegt iets over jouw formele positie als persoon voor de wet. Oftewel, of je getrouwd bent of niet.
- Vroeger was het gebruikelijk om je burgerlijke staat op je cv te zetten, tegenwoordig gebeurt dat veel minder.
- Een werkgever mag jou niet vragen naar je burgerlijke staat.
- Je burgerlijke staat heeft niks te maken met hoe geschikt je bent voor een functie, dus wij zeggen: laat het lekker weg.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Waarom zet je je burgerlijke staat op je cv?
-
Hoe zet je de burgerlijke staat ‘geregistreerd partnerschap’ in je cv?
Dat is helemaal niet verplicht, dus laat het lekker weg. Wanneer je het wel zou doen? Alleen als het superrelevant is voor de functie, maar zelfs dan kun je beter voorbeelden noemen in je motivatiebrief dan je burgerlijke staat in je cv zetten.
Een geregistreerd partnerschap heet officieel ‘Partnerschap’, dus dat kun je in je cv zetten als je dit wilt. Maar het is zeker niet verplicht. Doe dit dus alleen als je het zelf graag wilt.