Altijd enthousiaste kandidaten met precies de juiste vaardigheden vinden … het hoeft geen droom te zijn als je aan talent pooling doet. Recruiters gebruiken deze wervingsstrategie al jaren en nu beginnen bedrijven er ook aan. Maar wat is talent pooling precies en hoe bouw je zo'n pool op? YoungCapital legt je de ins en outs haarfijn uit. Zo weet je precies of talent pooling past binnen jouw recruitmentproces. Advies nodig? Onze contactknop wacht op je.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een talentpool?
Talent pool recruitment klinkt indrukwekkend, maar het is eigenlijk niets meer of minder dan een database met mogelijke kandidaten voor jouw vacatures. Kandidaten belanden in deze pool wanneer ze interesse tonen in jouw bedrijf, maar nog niet solliciteren. Ook tweede keus kandidaten, aanbevolen kandidaten van je collega's en gekwalificeerde voormalige medewerkers komen in je vijvertje terecht. Het is daarna aan jou om het eerste contact te initiëren. Nu kun je je vast voorstellen waarom talent pooling gebruikt wordt.
Wat doet een talent pool?
Talent pooling, is dat nou wel echt handig? Sure it is. Met een talent pool weet je namelijk al direct welke werkzoekenden bij jouw bedrijf passen en hoef je niet ver te zoeken naar kandidaten; je recruiters of HR-medewerkers hoeven alleen maar een e-mail of een bericht via LinkedIn te sturen. Zo heb je in no time geïnteresseerde kandidaten voor jouw vacatures. Daarmee bespaar je kosten en tijd.
Er hangt wel een nadeel aan talent pooling: de kans bestaat dat je kandidaten die actief naar werk zoeken misloopt. Dat komt omdat je je met talent pooling alleen focust op kandidaten die in jouw pool zitten. Vaak zijn dit latente werkzoekenden, die wel geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf maar elders al een baan hebben. Als je je alleen op hen richt, mis je dus misschien kandidaten die wel echt een baan willen en mogelijk ook passen binnen jouw bedrijf. Daarom is het slim om een talent pool te combineren met andere wervingsstrategieën, zoals talent acquisition.
In 4 stappen naar talent pooling
Keuze gemaakt en ga je voor talent pooling? Dan kun je vast wat tips gebruiken om je talent pool op te zetten. Gelukkig zijn wij de experts, so follow the leader met dit stappenplan:
Stap 1: Zoek via de juiste kanalen
Een goede strategie heb je altijd nodig, anders zoek je straks her en der naar kandidaten. Leg daarom eerst vast welke middelen en platforms je gaat inzetten voor je talentpool. LinkedIn is altijd een goede optie als je zoekt naar latente kandidaten, maar vergeet Facebook en Instagram niet. En wat dacht je van het organiseren of bijwonen van netwerkbijeenkomsten, zoals conferenties? Daar vind je ook meer dan genoeg talentvolle mensen die misschien wel geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf.
Stap 2: Bepaal de eisen
Bij talent pooling kan je pool bestaan uit allerlei soorten kandidaten. Maar je zoekt natuurlijk werknemers die passen bij jouw bedrijf, dus stel vast aan welke eisen kandidaten moeten voldoen. Zoek je bijvoorbeeld meerdere HR-medewerkers of vind je alleen mbo-werk- en -denkniveau belangrijk? Wil je medewerkers met werkervaring als barista of heb je vooral kandidaten met callcenter vaardigheden nodig?
Stap 3: Zet een systeem op
Ja, je moet de kandidaten ook ergens kwijt. Voordat je deze fout maakt: vermijd een bij elkaar gesprokkeld Excel-lijstje en organiseer je talent pool goed met een recruitment tool, waarin je makkelijk en snel kandidaten kunt vinden. Een ATS is bijvoorbeeld een goede oplossing voor talent pooling.
Stap 4: Onderhoud je talent pool
Dit betekent niet alleen je talent pipeline administratief up-to-date houden. Betrek je kandidaten bij je bedrijf en plaats regelmatig updates over je activiteiten. Stuur bijvoorbeeld een gerichte aanbieding voor een baan of feliciteer de kandidaat op hun verjaardag. Organiseer je binnenkort een beurs? Stuur uitnodigingen naar je hele talent pool. Kortom: blijf in de hoofden van je kandidaten en de kans is groot dat je er binnenkort een uit de vijver vist.
Meer wervingsstrategieën nodig?
Talent pooling is hoe dan ook een goede wervingsstrategie waar je zeker gebruik van moet maken. Maar zoals we eerder zeiden: betrek ook actieve werkzoekenden. Dat doe je met strategieën als RPO, open hiring en e-recruitment. Benieuwd wat dat allemaal inhoudt? Je kent ons: we delen graag onze kennis met je. Bezoek onze recruitment guide voor allerlei handige info of maak gebruik van onze diensten.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een talent pool?
-
Waarom zou ik aan talent pooling doen?
Een talent pool is een database van kandidaten die geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf. Omdat deze kandidaten jouw bedrijf al kennen, is de kans groot dat je misschien een van deze talenten binnensleept.
Talent pooling bespaart je geld en tijd, omdat je al geschikte kandidaten in je systeem hebt staan. Je hoeft daardoor niet ver te zoeken en in sommige gevallen hoef je niet eens een vacature op te stellen.