HR3P

Ooit van HR3P gehoord? Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Met deze handige HR-tool krijg je de juiste mensen op de juiste plek. Da’s natuurlijk fijn voor de organisatie én voor je personeel. Wil je ook aan de slag met het HR3P-model, maar heb je nog wat vragen? In dit artikel vind je een HR3P-methode uitleg in begrijpelijke taal. Zo geef je je medewerkers straks makkelijk zelf een plek in de HR3P-matrix en weet je wat je met de uitslag moet.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is het HR3P-model?

HR3P, ook wel het HR3P-model, de HR3P-matrix of HR3P-methode genoemd, is een hulpmiddel waarmee je de kwaliteit van je medewerkers beoordeelt. Het is in Nederland de meest gebruikte methode om een vlootschouw mee uit te voeren. Da’s een quickscan waarmee je de sterke en zwakke punten van je personeel in kaart brengt en zo ontdekt wat ze bijdragen aan de organisatie. En eh, mocht je het je afvragen: HR3P staat voor Human Resources Prestatie Potentie Portfolio. Zoals elke vlootschouw meet dit model namelijk de prestaties en potentie van medewerkers.

HR3P-model uitleg

Het HR3P-model is een matrix (ook wel een rooster of een tabel) van vier bij vier vakken. Da’s meteen het grootste verschil met de 9-grid, een andere populaire methode waarmee je een vlootschouw visueel kunt maken. Die bestaat namelijk uit, surprise surprise, negen vakken (drie bij drie). Op de horizontale as van de HR3P beoordeel je de prestaties van medewerkers. Zijn die onvoldoende, bevredigend, goed of excellent? Op de verticale as beoordeel je potentie: zijn de grenzen van groei bereikt, is er groei binnen de functie mogelijk, is een medewerker op termijn promoveerbaar of misschien al direct? Als je de HR3P gaat invullen plaats je elke medewerker in een van de zestien vakken.

De verschillende vakken zijn gekoppeld aan vijf profielen. Afhankelijk van waar in het HR3P-model je een medewerker plaatst, is diegene een:

  • Energieverslinder. Deze medewerkers kosten meer energie dan dat ze het team en de organisatie opleveren. Investeringen die je in ze doet, leveren niks op.
  • Vraagteken. Medewerkers met dit profiel verbazen je, omdat ze minder goed presteren dan je zou verwachten. Het is belangrijk dat je ontdekt waarom dit zo is.
  • Harde werker. Harde werkers zijn de kern van het bedrijf. Ze zijn gemotiveerd, goed in wat ze doen en zijn een voorbeeld voor anderen. Ze hebben niet altijd de potentie om door te groeien, maar ook lang niet alle harde werkers hebben die ambitie.
  • Rijzende ster. Deze medewerkers ontwikkelen zich in een rap tempo en willen graag doorgroeien, binnen of buiten hun functie.
  • Talent. Talenten spotten trends, zijn ontwikkelingen in hun vakgebied een paar stappen voor en tillen de organisatie naar een hoger niveau.

Aan de slag met de output van de HR3P

De HR3P-methode is handig voor de strategische personeelsplanning en kun je daarnaast gebruiken om je personeel te coachen en begeleiden. Dat draagt bij aan het werkgeluk en de productiviteit van medewerkers. En het maakt het makkelijker om personeel te behouden of zelfs nieuw talent aan te trekken. Maar dan is het wel belangrijk dat je serieus met de uitkomsten van het HR3P-model aan de slag gaat. Wat moet je bijvoorbeeld aan met een energieverslinder? En hoe daag je rijzende sterren genoeg uit? Het is belangrijk dat je voor elke medewerker met een weloverwogen persoonlijke aanpak komt.

  • Daag medewerkers met ambities, zoals talenten en rijzende sterren continu uit om te blijven groeien. Geef ze kansen en bied bijvoorbeeld een cursus, training of opleidingstraject aan. Of laat iemand eens meelopen op een andere afdeling of met een collega in een hogere functie. Zo blijf je een interessante en aantrekkelijke werkgever voor ze.

  • Heel belangrijk: waardeer en beloon harde werkers. Ze hebben dan misschien wel hun maximum bereikt als het gaat om doorgroeien, maar zijn heel waardevol voor de organisatie. Maak deze groep duidelijk dat je ziet wat voor grote bijdrage ze leveren.

  • Zorg voor zo min mogelijk vraagtekens binnen de organisatie. Ga daarom actief aan de slag om te ontdekken wat er moet veranderen om ze op het niveau van de rest van het team te krijgen.

  • Vergeet natuurlijk ook de energieverslinders niet, ook al zijn dat lastige gevallen. Misschien zijn ze niet meer happy in hun huidige functie. Kun je ze misschien begeleiden naar werk dat beter bij ze past? Of is de rek er echt uit en kunnen jullie beter afscheid nemen?

Key takeaways

  • Het HR3P-model is een hulpmiddel om de prestaties en potentie van medewerkers in kaart te brengen. Deze methode is handig als je een vlootschouw maakt.
  • De HR3P-matrix heeft zestien vakken, die zijn gekoppeld aan vijf profielen: de energieverslinder, het vraagteken, de harde werker, de rijzende ster en het talent.
  • Maak aan de hand van de uitkomsten een persoonlijk plan voor elke medewerker. Dat is goed voor onder andere het werkgeluk, de productiviteit en personeelsbehoud.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat betekent HR3P?

  • HR3P staat voor Human Resources Prestatie Potentie Portfolio. Het is een model dat gebruikt wordt binnen human resource management om de prestaties en potentie van medewerkers in kaart te brengen.

  • Hoe werkt het HR3P-model?

  • Met het HR3P-model maak je de prestaties en het potentieel van medewerkers visueel door ze stuk voor stuk een plek te geven in de matrix. Daarvoor beoordeel je de prestaties (horizontale as) en potentie (verticale as) van elke medewerker.

  • Wat heb je aan de HR3P-methode?

  • De HR3P-methode heeft voordelen voor zowel organisaties als medewerkers. Deze methode helpt bijvoorbeeld bij het maken van een effectieve personeelsplanning, talentmanagement, betere prestaties, een hogere medewerkerstevredenheid en gerichte ontwikkeling.