Als werkgever wil je natuurlijk het beste uit je medewerkers halen. De 9-grid is een handige HR-tool die je daarbij helpt. Gebruik ’m bijvoorbeeld om je vlootschouw visueel te maken of wanneer de eindejaarsgesprekken voor de deur staan. Zo zet je je medewerkers in hun kracht en wordt het maken van een strategische personeelsplanning appeltje-eitje. Win-win dus. Benieuwd wat dit model precies inhoudt, of wil je er meteen mee aan de slag? Scrol dan lekker verder. Daar vind je namelijk een simpele 9-grid model uitleg, een template om te downloaden en meer.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is de 9-grid?
De 9-grid, ook wel bekend als de 9-box-grid, 9-box-matrix of het 9-box model, is een handige tool om medewerkers te beoordelen op basis van twee belangrijke factoren: hun prestaties en hun potentieel. Dit model maakt in één oogopslag duidelijk hoe medewerkers presteren vergeleken met hun collega’s. Daarom is de 9-box-grid heel handig binnen talentmanagement. Gebruik het model bijvoorbeeld tijdens een vlootschouw, waarbij je in kaart brengt hoe je medewerkers bijdragen aan het succes van de organisatie. Of pak ’m erbij als je beoordelingsgesprekken voorbereidt of een medewerker begeleidt met loopbaanplanning.
9-grid model uitleg
Grid is Engels voor rooster, en da’s precies wat de 9-grid is: een rooster dat bestaat uit drie kolommen en drie rijen. In totaal heeft het model daarom, je raadt het al, negen vakken. De horizontale as geeft de prestaties van de medewerker weer. Je kiest daarbij uit laag, gemiddeld en hoog. De verticale as weerspiegelt het potentieel van de medewerker. Ook dat is laag, gemiddeld of hoog. In de 9-grid komen de prestaties en het potentieel van medewerkers dus samen. Benieuwd wat al die vakken precies betekenen, bijvoorbeeld omdat je twijfelt welke medewerker je in welk vak plaatst? We gaan ze stuk voor stuk kort af.
Vak 1 9-grid: lage prestaties – laag potentieel
Dit vak is voor medewerkers die niet voldoen aan de eisen die de organisatie stelt, en die dus eigenlijk (nog) niet geschikt zijn voor hun functie. Kortom: dit zijn de underperformers. Heb jij iemand in dit vak geplaatst? Ga dan aan de slag met een verbeterplan. Of onderzoek of er binnen de organisatie een rol is die wél goed past. Zo niet, dan is afscheid nemen vaak de beste optie. Bijvoorbeeld via een outplacementprocedure.
Vak 2 9-grid: gemiddelde prestaties – laag potentieel
Hierin komen medewerkers die prima presteren, maar niet bijzonder uitblinken in hun vak. Mogelijk heb je een andere functie voor ze op een vergelijkbaar niveau waarin ze wél kunnen shinen. Of bied mogelijkheden voor specialistische rollen of projecten. Het is dan wel belangrijk dat ze genoeg aandacht en begeleiding krijgen in hun nieuwe rol. Alleen dan is er een kans dat ze hun prestaties verbeteren en op de lange termijn zelfs promotie kunnen maken.
Vak 3 9-grid: lage prestaties – gemiddeld potentieel
In dit vakje van de 9-grid staan medewerkers die op dit moment niet aan de verwachtingen voldoen, maar wel het potentieel hebben om te groeien. Misschien hebben ze te weinig ervaring of zelfvertrouwen of krijgen ze niet de juiste begeleiding. Bied bijvoorbeeld coaching of een mentor aan of investeer in trainingen om hun vaardigheden te verbeteren. Ook uitdagende taken en projecten kunnen helpen om ze te stimuleren.
Vak 4 9-grid: hoge prestaties – laag potentieel
Deze medewerkers presteren top en zijn echte experts, maar hebben weinig ambitie (meer) om door te groeien. Vaak gaat het om wat oudere, ervaren werknemers die hun pensioen al ruiken en zich niet zo nodig meer verder hoeven te ontwikkelen, al is dat niet altijd het geval. De kans is ieder geval groot dat ze niet staan te springen om een nieuwe functie of extra verantwoordelijkheden. Maar in hun huidige functie zijn ze van grote waarde voor de organisatie. Beloon ze daarom voor hun prestaties en laat ze hun kennis en ervaring als het even kan delen met andere werknemers.
Vak 5 9-grid: gemiddelde prestaties – gemiddeld potentieel
In dit vakje komen de ‘basic’ professionals. Ze presteren gemiddeld en hebben ook wel wat potentie. Deze medewerkers zijn belangrijk voor de stabiliteit van de organisatie. Bied ze mogelijkheden om hun prestaties en potentieel te verbeteren en zorg er vooral voor dat je ze gemotiveerd en betrokken houdt. Feedback en ondersteuning helpen daarbij.
Vak 6 9-grid: lage prestaties – hoog potentieel
Dit vak van het 9-grid-model is voor de potentiële toppresteerders. Vaak zijn dit nieuwe medewerkers met nog maar weinig of geen ervaring. Onderzoek wat voor ondersteuning en begeleiding deze medewerkers nodig hebben. Stel samen doelen of een ontwikkelingsplan op en geef ze de tijd en het vertrouwen om te groeien. Check na een maand of drie of er vooruitgang is geboekt.
Vak 7 9-grid: hoge prestaties – gemiddeld potentieel
Deze medewerkers presteren boven verwachting en zullen nog wat groeien, maar niet meer zo hard. Onderzoek hoe zij hun talenten verder willen ontwikkelen en bied uitdagende projecten en verantwoordelijkheden binnen hun huidige functieniveau aan. Deze groep geeft vaak het goede voorbeeld binnen de organisatie en is daarom heel waardevol. Het is belangrijk dat je dat waardeert.
Vak 8 9-grid: gemiddelde prestaties – hoog potentieel
In dit vak plaats je medewerkers die voldoende presteren, maar eigenlijk nog veel meer in hun mars hebben. Ze zijn klaar voor meer uitdagingen en verantwoordelijkheden, dus geef die aan ze. Er zijn voor deze groep volop mogelijkheden om door te stromen of zich verder te ontwikkelen in hun huidige job. Koester deze talenten en probeer ze aan de organisatie te binden, want ze zijn heel belangrijk voor het succes van de organisatie.
Vak 9 9-grid: hoge prestaties – hoog potentieel
Dit zijn de toptalenten van de organisatie. Ze presteren al optimaal en kunnen nog veel meer uit hun talenten halen. De kans is groot dat zij in de toekomst de leiders en experts van de organisatie worden. Betrek ze daarom nu alvast bij strategische projecten en beslissingen of bied versnelde ontwikkelingsprogramma’s aan. En eh, maak het vooral zo aantrekkelijk mogelijk voor ze om bij de organisatie te blijven werken.
9-grid template
Zelf aan de slag met het 9-grid model? Download onze 9-grid template hieronder gratis en voor niets en vul ’m op je eigen tempo in.
Key takeaways
- De 9-grid is een onmisbare tool binnen talentmanagement. Je brengt er de prestaties en het potentieel van medewerkers mee in kaart, bijvoorbeeld tijdens een vlootschouw.
- Het 9-grid model bestaat uit negen vakken. Hierin komen de prestaties en het potentieel van medewerkers samen.
- Download onze 9-grid template als je zelf snel met dit model aan de slag wilt.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de 9-grid?
-
Hoe werkt de 9-grid?
-
Wat heb je aan het 9-grid model?
De 9-grid is een veelgebruikte tool binnen HR-management en talentontwikkeling. Het is een raster met negen vakken (drie bij drie) waarin je medewerkers een plek geeft op basis van hun prestaties en potentieel.
Als je aan de slag gaat met het 9-grid model stel je eerst zelf beoordelingscriteria vast. Aan de hand daarvan geef je medewerkers een plek in de matrix. Op basis van die plek neem je passende vervolgstappen, zoals een ontwikkelplan of meer verantwoordelijkheden.
De 9-box-grid is een waardevolle tool voor talentmanagement. Het helpt je bijvoorbeeld bij het ontdekken en ontwikkelen van talent van medewerkers en is handig voor de strategische personeelsplanning.