Je kent peerfeedback misschien wel van het mbo, hbo of de universiteit. Maar wist je dat peer to peer feedback ook heel waardevol is op de werkvloer? Verderop leggen we uit waarom en hoe je peerfeedback in jouw organisatie kunt stimuleren, inclusief peerfeedback voorbeelden zoals het buddysysteem. Klaar voor de start?
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is peerfeedback?
Even een refresher. Want ook al ken je peer to peer feedback van het onderwijs, dat betekent nog niet dat je weet hoe je het toepast op de werkvloer. Dus wat is peerfeedback precies in de context van werk? Bij peerfeedback draait het erom dat twee mensen die op hetzelfde niveau of in dezelfde functie zitten, feedback met elkaar uitwisselen. Op de werkvloer zijn dit dus collega’s uit hetzelfde team. Peer to peer feedback op het werk is dus onderlinge feedback tussen collega’s. Managers nemen hierin alleen een ondersteunende rol aan.
Waarom peer to peer feedback geven?
Door collega’s elkaar feedback te laten geven bespaar je niet alleen de managers tijd, peerfeedback levert ook andere voordelen op. Waaronder:
- Directe feedback. Collega’s werken vaak samen aan hetzelfde project of zijn in ieder geval directer bij elkaars taken betrokken. Daarom begrijpen ze de context beter en is de feedback directer en meer to the point.
- Betere teamdynamiek en samenwerking. Als collega’s elkaar regelmatig feedback geven, creëer je een open feedbackcultuur en gevoel van onderling vertrouwen. Dat heeft een positief effect op de teamdynamiek en samenwerking.
- Diverser perspectief. Directe collega’s zien meestal meer verschillende kanten van elkaar dan leidinggevenden. Dit geeft hen een breder inzicht in de persoon. Let wel op, want dit kan ook een valkuil zijn, vooral als collega’s ook vrienden van elkaar zijn. In een gezonde feedbackcultuur geven zij elkaar constructieve peerfeedback zonder dat dit hun privérelatie beïnvloedt. Monitor dit dus goed.
- Ontwikkeling van soft skills. Over ontwikkelpunten gesproken, feedback is een belangrijke soft skill waar je medewerkers en jij als werkgever veel aan hebben. Da’s goed voor de duurzame inzetbaarheid.
- Meer employee engagement. Medewerkers voelen zich meer betrokken bij elkaar werk als zij elkaar feedback geven. Zo blijven zij niet alleen op het eiland van hun eigen taken, maar krijgen ze meer inzicht in het totaalplaatje van het werk. Dat geeft hun eigen resultaten ook meteen een boost.
Hoe geef je peer feedback?
Peerfeedback gebeurt tussen jouw medewerkers onderling, maar dat betekent natuurlijk niet dat je dit volledig uit handen moet geven. Als werkgever is het jouw taak om peer to peer feedback te stimuleren en in goede banen te leiden. Hoe je dit aanpakt? Check deze peerfeedback tips en voorbeelden:
- Zorg voor een veilige werkomgeving. Alleen in een veilige werkomgeving waar collega’s respectvol met elkaar omgaan is er ruimte voor peerfeedback. Zet dus serieuze stappen om problemen op de werkvloer, zoals ongewenst gedrag, aan te pakken. Tip: neem hiervoor je PSA-beleid eens onder de loep.
- Maak je verwachtingen duidelijk. Neem peerfeedback op in de dagelijkse taken en stel een duidelijk document op waarin je met je medewerkers afspreekt hoe, wanneer en aan wie zij feedback moeten geven.
- Stel guidelines op. Je wilt natuurlijk dat de peerfeedback van goede kwaliteit is. Stel daarom guidelines op waaraan elke vorm van feedback moet voldoen. Medewerkers gebruiken dit dan als houvast.
- Geef feedback trainingen. Haak HR aan of zorg zelf voor een goede feedback training waarin medewerkers leren hoe zij feedback moeten geven en om moeten gaan met feedback. Bied extra ondersteuning aan werknemers die hier moeite mee hebben.
- Geef feedback op feedback. Pfoe, volg je het nog? Hopelijk wel, want is dit een belangrijke. Feedback geven is namelijk een skill op zichzelf waar je medewerkers aan bouwen. Monitor daarom ook goed hoe zij feedback geven aan hun collega’s en geef tips en tops om hun ontwikkeling te stimuleren. Zo tel je niet alleen de peer to peer feedback, maar de hele feedbackcultuur naar een hoger niveau.
Peer feedback werkvorm: buddysysteem
Een populaire peer feedback werkvorm is het buddysysteem. Dus als je op zoek bent naar een peer feedback voorbeeld om mee te starten, is dit een goede optie. Je kent het buddysysteem misschien van de onboarding: in dit geval helpt een ervaren collega (de buddy) een nieuwe medewerker op weg. Bijvoorbeeld met de bedrijfscultuur, de werkwijze in het bedrijf en sociale ondersteuning. Een buddy voor feedback werkt net even anders. Dit is namelijk een vorm van peerfeedback, waarbij beide collega’s ongeveer op hetzelfde niveau zitten.
Wat is een feedback buddy?
Feedback buddies zijn twee collega’s die elkaars persoonlijke en professionele ontwikkeling ondersteunen. Ze observeren elkaars gedrag, taken en resultaten en geven daar met regelmaat feedback over, bijvoorbeeld wekelijks. Het voordeel van dit buddysysteem is dat de feedback buddies een sterke vertrouwensband met elkaar opbouwen. Ook zit er meer regelmaat in dit systeem dan een algemene vorm van peerfeedback. Dankzij die regelmaat stimuleer je de feedbackcultuur en wordt de kwaliteit van feedback alleen maar hoger.
Ook een goed idee: de feedback buddy rouleren. Zo voorkom je dat je in een groter team groepjes creëert. Koppel bijvoorbeeld elke maand of twee maanden andere collega’s aan elkaar die elkaar in deze periode peerfeedback geven.
Andere peerfeedback voorbeelden
Naast het buddysysteem kun je peerfeedback nog op andere manieren introduceren in je organisatie. Bijvoorbeeld door middel van:
- Projectevaluaties of debriefings. Werk jouw organisatie projectmatig? Dan is het einde van een project hét moment voor feedback. Organiseer een debriefing waarin collega’s elkaar feedback geven over hoe het project is gelopen en hoe zij hun taken hebben aangepakt. Laat de leidinggevende hierbij op de achtergrond.
- 360 graden feedback. Misschien ken je deze feedbackmethode wel. En in essentie is 360 graden feedback ook (deels) een vorm van peerfeedback. Medewerkers worden hierbij namelijk ook door hun directe collega’s beoordeeld. In ons artikel over 360 graden feedback lees je hoe je dit aanpakt.
- Vast onderdeel na presentaties of meetings. Leid een medewerker een meeting, presentatie of training? Zorg er dan voor dat diegene na afloop altijd om feedback vraagt aan collega’s. Door zo’n feedbackrondje altijd toe te passen wordt peer to peer feedback steeds normaler.
Key takeaways
- Peerfeedback is feedback tussen twee collega’s uit hetzelfde team.
- Peer to peer feedback levert verschillende voordelen op, zoals een betere teamdynamiek en meer employee engagement.
- Als werkgever stimuleer je peerfeedback en leid je het in goede banen.
- Dat doe je onder andere door een veilige werkomgeving te creëren, feedback guidelines op te stellen en trainingen te geven.
- Het buddysysteem is een goede vorm van peerfeedback. Hierbij stimuleren twee collega’s elkaars ontwikkeling door regelmatig feedback te geven.
- Er zijn meer momenten voor peerfeedback, zoals na presentaties, in projectevaluaties en bij 360 graden feedback.
Veelgestelde vragen
-
Wat houdt peerfeedback in?
-
Hoe geef ik peerfeedback?
-
Waarom een buddy systeem?
Peerfeedback is onderlinge feedback tussen twee mensen die op hetzelfde niveau staan of dezelfde functie hebben. Op de werkvloer betekent dit dus feedback tussen twee collega’s die in hetzelfde team werken.
Als werkgever kun je peer to peer feedback stimuleren door duidelijke guidelines op te stellen en je verwachtingen duidelijk te maken. Check ook eens in ons artikel hoe je een open feedbackcultuur creëert.
Een buddysysteem creëert een vertrouwensband tussen twee feedback buddies en de regelmaat van de feedback draagt bij aan een open feedbackcultuur.