De workation: een fenomeen dat ontstond na de coronapandemie. Sinds de tijden van mondkapjes en ontsmettingssprays zijn veel werkplekken locatie-onafhankelijk geworden. En da’s chill, want als je toch overal vandaan kunt werken, waarom dan niet tijdelijk werken in het buitenland? Grote kans dat het ook bij jou begint te kriebelen om binnenkort je laptop in een zonnig oord open te slaan. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n werkvakantie? En wat mag je echt niet vergeten voor vertrek? Met onze workation tips en info maak jij van jouw werkvakantie sowieso een succes.
Wat is een workation?
Je hebt het concept inmiddels vast wel in de gaten: een workation of werkvakantie is een combinatie van werken en vakantie vieren. Bijvoorbeeld in je favo Europese stad of juist bovenop een berg ver weg van alles. Zolang er maar goede wifi is, want er moet natuurlijk wel gewerkt worden – er staat niet voor niets ‘work’ in workation. Omdat je op afstand aan de slag blijft, hoef je geen (of minder, als je af en toe toch een dagje wilt niksen of graag alle toeristische hotspots afvinkt) vakantiedagen op te nemen voor deze trip. Nice, want met die bespaarde dagen kun je later in het jaar nóg een keer lekker weg.
Er zijn twee soorten workations. In de meeste gevallen kies je zelf je bestemming, natuurlijk in overleg met je werkgever. Je organiseert de reis individueel en gaat in je eentje of eventueel met je bestie, zus of verkering op pad. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die met het hele team tijdelijk remote werken vanuit het buitenland. Dat is goed voor de teamspirit en de kans is groot dat jullie in een nieuwe omgeving tot allerlei nieuwe en creatieve ideeën komen.
Waarom (niet) op workation?
Klinkt idyllisch toch, zo’n workation? Wanneer je aan het einde van de dag je laptop dichtslaat, is het strand maar honderd meter van je verwijderd of rol je zo een gezellig terras op. Maar eh, vergeet niet dat zo’n werkvakantie echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Om duidelijk te maken wat een workation echt inhoudt, sommen we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op. Zo ontdek je vanzelf of een tijdje remote werken vanuit het buitenland iets voor je is.
Voordelen van een workation
- Minder werkstress. Je bent even weg uit je dagelijkse routine en krijgt met een beetje mazzel zelfs een echt vakantiegevoel.
- Je creativiteit krijgt een boost. Een andere omgeving biedt nieuwe perspectieven en zorgt voor frisse ideeën.
- Extra lang lekker weg. Vind jij die 25 vakantiedagen per jaar veel te weinig? Een workation geeft je de kans om meer tijd in het buitenland door te brengen. Misschien plak jij die vakantiedagen wel vast aan jouw maand werken in het buitenland. Overwinteren in het buitenland it is?
Nadelen van een workation
- Afleiding. Zeg maar eens ‘nee’ tegen een dagje strand als even verderop het helderblauwe water naar je lonkt. Je hebt focus en discipline nodig om genoeg werk gedaan te krijgen tijdens jouw workation.
- Communicatie-uitdagingen. Een wegvallende verbinding, hier en daar een meeting die je skipt … Communicatie is op afstand net wat uitdagender dan wanneer je elkaar face to face ziet.
- Geld. Leuk natuurlijk zo’n tropische werkbestemming, maar zo’n workation in een appartementje aan zee kost ook wat. Misschien besteed je die zuurverdiende centen liever aan een échte vakantie.
Hoe regel je een werkvakantie in het buitenland?
Als je eenmaal het idee hebt om een werkvakantie in het buitenland te plannen, vertrek je waarschijnlijk het liefst morgen al. Toch is het beter om rustig de tijd te nemen om je workation te organiseren. Dat pak je bijvoorbeeld zo aan:
1. Bepaal je wensen en doel
Bedenk voor jezelf waarom je zo graag op workation wilt. Wil je je creativiteit een boost geven, werk combineren met een familiebezoek in het buitenland of gewoon even relaxen? Als je weet wat je wilt en wat je doel is, is het makkelijker om een geschikte bestemming te kiezen. Een duidelijk plan vergroot ook de kans dat je werkgever akkoord gaat met je workation aanvraag.
2. Bespreek je plannen met je werkgever
Jij mag dan wel enthousiast zijn over je plan om tijdelijk remote te werken vanuit het buitenland, je baas moet er ook oké mee zijn. Het is daarom slim om zo snel mogelijk met je werkgever rond de tafel te gaan zitten. Misschien heeft die wel aanvullende eisen waar je rekening mee moet houden of juist handige workation tips. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Wanneer moet je bereikbaar zijn, ben je (online) aanwezig bij alle meetings en neem je nog vrije dagen op? Een workation wordt alleen een succes als de verwachtingen duidelijk zijn en jullie goed met elkaar communiceren.
3. Zoek en boek een geschikte accommodatie
Het kiezen van een accommodatie gaat bij een workation net iets anders dan bij een gewone vakantie, want je hebt waarschijnlijk andere wensen en behoeften. Waar je normaal misschien een plek zoekt met een centrale ligging en de foto’s van het zwembad honderd keer bekijkt, is het nu ook belangrijk dat je een fijne werkplek hebt. Boek bijvoorbeeld een appartement met een aparte werkruimte of kies een hotelkamer met een comfortabel bureau. Natuurlijk kies je een accommodatie met wifi. Benieuwd of de verbinding een beetje stabiel is? Check in de reviews van de accommodatie wat gasten over het internet zeggen.
Vind je het lastig om een goede plek te vinden van waaruit je remote kunt werken in het buitenland? Er zijn steeds meer reisorganisaties die speciaal voor workations accommodaties aanbieden, zoals Tui. Zo weet je zeker dat het met de faciliteiten wel goed zit.
4. Regel de praktische zaken
Koffer inpakken en gaan met die banaan? Ho. Voordat je op workation gaat, is het belangrijk dat je een aantal praktische zaken op orde hebt. Denk aan verzekeringen. Hoewel je Nederlandse zorgverzekering in principe werelddekking biedt, worden niet alle zorgkosten in het buitenland vergoed. Een aanvullende verzekering afsluiten voor je workation is dus het overwegen waard. Zorg daarnaast voor een goede reisverzekering met aanvullende dekking. Deze komt bijvoorbeeld van pas als je bagage kwijtraakt of je een ongeval krijgt. Sommige verzekeraars bieden hier zelfs een speciale workationverzekering voor aan, zoals Knab.
Good to know: aan (tijdelijk) werken in het buitenland zijn regels verbonden. Niet alleen vanuit je werkgever, maar ook de Belastingdienst wil niet dat je zomaar je koffers pakt en je laptop voortaan in Timboektoe openslaat. Dat heeft alles te maken met het land waar je belasting betaalt en de verplichte Nederlandse volksverzekeringen waarvoor je verzekerd bent.
Toch hoef je je om de belasting in de meeste gevallen niet druk te maken als je op workation gaat. Dat komt vanwege de 183-dagenregeling. Die houdt in dat je in een periode van 12 maanden tot 183 dagen vanuit een ander land kunt werken, zonder dat je belasting hoeft af te dragen in het buitenland. Je blijft tijdens je workation ook verzekerd voor de volksverzekeringen. Check wel even of je op reis gaat naar een verdragsland. Nederland heeft belastingverdragen met ongeveer 90 landen, waaronder heel Europa.
3 workation tips voor succes
Je workation uitgestippeld, reis geboekt en laptop ingepakt? Dan staat niets jouw werkvakantie in het buitenland nog in de weg. Met deze drie workation tips wil je volgend jaar weer.
1. Communication is key
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: communiceer tijdens je workation goed met je werkgever. Maak duidelijke afspraken voordat je vertrekt en check tijdens je verblijf regelmatig in met je leidinggevende. Breng je werkgever ook op de hoogte als je werkvakantie minder of anders verloopt dan verwacht. Dan kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing.
2. Plan je werkzaamheden
Allemaal leuk en aardig, een workation, maar zo’n nieuwe locatie brengt vaak ook afleiding met zich mee. Zeker omdat je stiekem veel liever een duik neemt of de lokale tapas proeft dan aan de slag gaat. En omdat je niet in een traditionele kantooromgeving zit, werk je misschien ook nog eens minder gestructureerd. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je workation een routine vindt die goed werkt voor jou. Start bijvoorbeeld vroeg, zodat je in de loop van de middag je laptop dicht kunt slaan en een paar vrije uren hebt.
3. Zorg voor ontspanning
Yep, op een werkvakantie moet gewerkt worden, maar vergeet ook niet te ontspannen. Zet daarom een paar vakantiedagen in, zodat je genoeg tijd hebt om alles te ontdekken wat de bestemming in petto heeft.
Heb je na jouw workation de smaak van in het buitenland werken helemaal te pakken en wil je meer? Dan heb je geluk. Op YoungCapital vind je namelijk meer dan genoeg vacatures voor werken in het buitenland. En ja, dat kan ook terwijl je een tussenjaar hebt. Neem dus snel een kijkje bij de vacatures en boek een enkeltje naar Portugal, Bulgarije of Spanje. Waar gaat jouw reis naartoe?
Key takeaways
- Met een workation combineer je werken en vakantie vieren op een locatie naar keuze.
- Zowel individuele als team werkvakanties zijn mogelijk, zolang er goede wifi beschikbaar is.
- Voordelen zijn onder andere verminderde stress en verhoogde creativiteit.
- Mogelijke nadelen van een workation zijn afleiding, communicatieproblemen en de kosten.
- Om een succesvolle werkvakantie te plannen, is het belangrijk om je wensen en doelen te bepalen en je plannen met je werkgever te bespreken.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een workation?
-
Wat kost een workation?
-
Hoe regel je een workation?
Workation is een vorm van remote werken. Het geeft je de mogelijkheid om werk en vakantie te combineren op een plek naar keuze.
Dat ligt helemaal aan jouw wensen en bestemming. Een werkvakantie in het vakantiehuisje van je ouders op de Veluwe is voordeliger dan wanneer je drie weken een appartement op Ibiza boekt om te gaan werken.
Ga eerst in gesprek met je werkgever, zodat je weet of die toestemming geeft en waar je workation aan moet voldoen. Groen licht? Denk dan na over een bestemming en boek een geschikte accommodatie. Meer workation tips lees je in dit artikel.