Het is nog even spannend, maar je bent er vrijwel zeker van: je hebt die job straks binnen. Het enige wat je nog te wachten staat, is een proefdag. Hier heeft je potentiële nieuwe werkgever je namelijk voor uitgenodigd. Maar mag je zo’n proefdag dan ook afwijzen? En word je voor een proefdag draaien betaald? YoungCapital geeft antwoord op al jouw vragen rondom proefdraaien. Lees je mee?
Wat is een proefdag?
Wat is een proefdag precies? Proefdraaien kun je zien als een meeloopdag op je nieuwe werk. Tenminste, dat hoop je. Het kan namelijk zijn dat je toch een afwijzing ontvangt na je proefdag, of dat je zelf de match niet voelt. In beide gevallen hebben jij en de werkgever geen juridisch gedoe aan de broek hangen, omdat de proefdag plaatsvindt voordat je je arbeidsovereenkomst tekent. Dit is ook meteen het verschil tussen een proefdag en je proeftijd. Je proeftijd staat namelijk voor de eerste periode bij je nieuwe baan, waarin je al aangenomen bent en de arbeidsovereenkomst is ondertekend.
Tijdens een proefdag beoordeelt jouw potentiële nieuwe werkgever of ie jou geschikt vindt voor de job waarop je hebt gesolliciteerd. Maar is proefdraaien dan verplicht? Nope, er zijn namelijk geen wettelijke regels vastgesteld rondom proefdraaien. Je mag zo'n proefdag dus afwijzen, maar denk daar wel goed over na. Je bent immers nog niet aangenomen, dus het zou zonde zijn als de werkgever voor iemand anders kiest omdat jij geen proefdag wilt draaien.
Is een proefdag betaald of niet?
Inmiddels weet je dat een meeloopdag onderdeel is van je sollicitatie. En dat brengt risico’s met zich mee, voor zowel jou als de werkgever. Zo kan de werkgever je niet legaal uitbetalen voor je proefdag. Dat betekent overigens niet dat ie je geen vergoeding mag geven voor de gemaakte uren. Word je bijvoorbeeld aangenomen na je proefdag? Dan mag jouw nieuwe werkgever de gemaakte uren verrekenen, maar dit is niet verplicht. Reken er dus niet al te hard op.
Voor- en nadelen van een proefdag
Het is wat, zo’n proefdag. En of je er nou helemaal goed aan doet om zo’n proefdag mee te draaien… We zetten de voor- en nadelen van proefdraaien voor je op een rijtje. Zo kun je ze makkelijk zelf afwegen.:
Voordelen van een proefdag
- Je krijgt een duidelijke indruk van de werkplek, je collega’s en de bedrijfscultuur.
- Met een proefdag krijg je een realistisch beeld van je dagelijkse werkzaamheden.
- Een proefdag kan het vertrouwen tussen jou en je potentiële nieuwe werkgever vergroten.
Nadelen van een proefdag
- Je wordt mogelijk niet uitbetaald.
- Je kunt na je proefdag alsnog worden afgewezen voor de job.
- Je bent tijdens je proefdag niet verzekerd, omdat je nog geen arbeidsovereenkomst hebt ondertekend.
Key takeaways
- Een proefdag is een meeloopdag bij het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt.
- Een proefdag is niet verplicht.
- Je kunt na je proefdag nog worden afgewezen voor de baan.
- De werkgever van het bedrijf waar je meedraait kiest zelf of je wordt betaald voor de proefdag.
- Tijdens een proefdag leer je je mogelijke nieuwe werkomgeving, collega’s en de bedrijfscultuur kennen.
- Een proefdag heeft ook nadelen. Zo ben je tijdens het proefdraaien niet verzekerd, omdat je nog niet officieel in dienst bent bij de werkgever.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een proefdag?
-
Wat is het verschil tussen een proefdag en proeftijd?
-
Mag je een proefdag afwijzen?
-
Ik heb vragen over de meeloopdag op mijn potentiële nieuwe werk. Waar kan ik terecht?
-
Moet een proefdag betaald worden?
Een proefdag is eigenlijk hetzelfde als een meeloopdag. Dit krijg je mogelijk als je ergens solliciteert en de werkgever wil weten of jij geschikt bent voor de job.
Een proefdag vindt plaats voordat je officieel bent aangenomen en voordat je jouw arbeidsovereenkomst hebt ondertekend. Een proeftijd is juist de eerste periode bij je nieuwe baan. Tijdens je proeftijd heb je je arbeidsovereenkomst dus al wel ondertekend.
Jazeker. Je bent niet verplicht om een proefdag te werken. Daarbij ben je tijdens deze dag niet eens verzekerd. Krijg je dus een ongeval, dan is dat je eigen probleem: scary business…
Dat proefdraaien je nog wat ingewikkeld in de oren klinkt, is niet gek. In dit artikel vind je gelukkig alles wat je moet weten over een proefdag (draaien). Heb je aanvullende vragen? Stap dan naar de werkgever waarbij je jouw proefdag gaat draaien.
Werkgevers zijn niet verplicht om je betaald te laten proefdraaien. Het kan dus zijn dat de meeloopdag bij je potentiële nieuwe werk betaald wordt, maar je kan ook een onbetaalde proefdag draaien.