YoungCapital Company Blog

Over de jongste generatie (Gen Z) op de werkvloer bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zijn de huidige twintigers lui, veeleisend, willen geen kantoorbaan en hoppen ze van de ene baan naar de andere. Maar zijn die vooroordelen wel waar en zo ja, hoe erg zijn ze eigenlijk?

Sommige vooroordelen zijn voor een deel van de jongeren inderdaad waar. Er is een groep die graag parttime wil werken. Niet uit luiheid: nee, ze willen daarnaast vrijwilligerswerk doen, hebben een eigen bedrijf naast hun baan in loondienst of kiezen bewust voor een specifieke werk-privébalans. 

Stel altijd vragen

Dat maakt ze niet lui. Dat maakt ze wel anders dan generaties boven hen. Daarmee zijn ze niet beter of slechter dan anderen. Bij de een past een voltijdbaan nou eenmaal beter dan bij de ander. Krijg je een sollicitant die minder dan 40 uur wilt werken? Vraag diegene vanuit interesse eens waarom het de wens is parttime te werken. Zo leer je de kandidaat beter kennen. En wie weet blijkt hij is zijn vrije tijd wel iets te doen waar jij je voordeel mee kunt doen. 

Een ander vooroordeel: jongeren willen geld zien. Heel zwart-wit genomen, geven jongeren meer om geld dan oudere generaties. Dit heeft o.a. te maken met de levensfase waar ze in zitten. Geld geeft ze de vrijheid om te doen en kopen wat ze willen. Daarbij hebben ze gezien dat ouders of andere naasten zijn getroffen door de kredietcrisis en/of coronacrisis. Hierdoor zoeken ze naar zekerheid en veiligheid.

Jobhoppen

Een groot verschil tussen vooral de babyboomers en Gen Z is dat Gen Z veel vaker van baan verandert. Veel jongeren zitten helemaal niet te wachten op jarenlang hetzelfde. Ze willen ervaring opdoen. Nieuwe dingen leren. Zichzelf en de wereld ontdekken.

Bijna iedereen zocht op deze leeftijd naar welk leven, welke baan en welke omgeving passend is bij je persoon. Voor Gen Z en Millennials gebeurt dat alleen wel op een andere manier. Of het tijdsgeest is of een luxe, ze denken doorgaans eerder na over wat ze willen. Over hoe een bedrijf werkt en of ze het daarmee eens zijn. Ze werken niet jarenlang om zekerheid op te bouwen, maar willen verandering.

Wat de reden ook is dat de laatste twee werkende generaties zo anders zijn dan voorgaande, het is iets waar je niet omheen kunt. Ik kan maar één advies geven: maak het bespreekbaar. Je hebt er als werkgever én als werknemer veel meer aan als je open en eerlijk communiceert.

Anders dan anders

Niet zelden laten klanten weten dat ze niet iemand zonder werkervaring willen. Ervaring is nodig, iemand op wie je kunt bouwen. Daar is wat voor te zeggen, maar bekijk ook de andere kant. De creativiteit, frisse blik en eindeloze energie maken jongeren een waardevolle toevoeging aan je team. 

Zorg voor goede begeleiding en wees transparant. Feedback is voor jongeren belangrijk. Ze beginnen net en hebben behoefte aan bevestiging. Krijgen ze die? Dan gaan ze vliegen. Vergeet ze niet naar hun mening te vragen. Ze worden - net als ieder ander mens - graag gehoord. Wat moet er volgens hen anders en waarom? Moet thuiswerken normaal blijven, zijn flexibele(re) werktijden nodig en moet het aantal vergaderingen verminderd worden? Ze hebben een uitgesproken mening. Gebruik het in je voordeel.

Dat feedback krijgen werkt trouwens ook andersom. Ik kom door het hele land op de verschillende vestigingen van ons bedrijf en vraag zo vaak mogelijk wat we als bedrijf beter kunnen doen, maar ook wat ik beter kan doen. Bij YoungCapital werken bijna alleen maar Gen Z’ers. Door open te staan voor hun mening en eerlijke feedback te accepteren, werkt dat twee kanten op. Daarmee bereik je uiteindelijk het meest. Zeker als je jongeren wil binden.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.