Werken jongeren echt alleen maar voor de centen? Voor het YOUNG-artikel It’s not all about the money vroegen we het aan vijf van hen. Waaronder aan Ryan Verkuyl (21). Ryan zag het op zijn achttiende helemaal voor zich: studeren, diploma halen, een goede baan. Totdat hij startte met een hbo-studie. Het studiesysteem bleek niets voor hem. Hij trok de stekker eruit. En nu? Zijn manager bij zijn McDonald’s bijbaan had de oplossing: leren in de praktijk.
Wat maakte je zo ongelukkig in de schoolbanken?
“Ik had superveel zin om te gaan studeren. Lekker naar Amsterdam. Nieuwe mensen leren kennen. Af en toe een les volgen. Thuis aan projecten werken. Maar toen het zover was, vond ik het verschrikkelijk. Ik had veel meer flexibiliteit verwacht. Het was net de middelbare school. Vrijheid had je nauwelijks. Ik zat 40 uur per week verplicht in de collegezalen, moest bij wijze van spreken nog 40 uur aan huiswerk maken. En dat naast mijn bijbaan. Ook voelde de hogeschool als één grote, onpersoonlijke fabriek. Zo’n systeem trok ik niet. Na twee maanden gooide ik de handdoek in de ring.”
Had je een plan B?
“Fulltime restaurantmedewerker worden. Maar toen ik mijn manager bij McDonald’s vertelde dat ik fulltime beschikbaar was, vroeg hij of ik dan ook manager wilde worden. Ik moest daarvoor wel weer de schoolbanken in, voor één dag per week. De overige dagen werkte ik. Ideaal. Ik had het bij McDonald’s heel erg naar mijn zin, hield de flexibiliteit en kon tóch een mbo4-diploma halen. Nu ondersteun en vervang ik als tweede assistent onder andere de filiaalmanager.”
Wat maakt je werk zo leuk?
“Dat het geen 9-tot-5-baan is. Verschrikkelijk lijkt me dat. Door de flexibele werktijden kan ik van alles ondernemen naast het werk. Ik kan sporten, heb tijd voor vrienden en m’n vriendin. McDonald’s zie ik als startersbedrijf. Er lopen hier veel 16- en 17-jarigen rond met een eerste bijbaantje. Zo ben ik ook begonnen. Als leidinggevende kun je ze echt ervaring meegeven. Een goed gevoel. Dat vind ik heel leuk. Toen ik dat inzag, is bij mij een knop omgegaan.”
“Mindset en motivatie moeten zwaarder wegen dan een diploma.”
Wat voor knop ging er om?
“Toen ik via mijn werk aan de mbo4-opleiding begon, had ik in mijn hoofd om daarna verder te studeren. Omdat een hbo-diploma je toch meer kansen biedt. Maar ik weet dat ik tijdens die 4+ studiejaren niet gelukkig zal zijn. Ik doe het dan puur omdat werkgevers nog te veel naar dat papiertje kijken in plaats van naar mindset en motivatie. Frustrerend. Ik vind mijn geluk belangrijker.”
Hoe zie je de toekomst?
“Het zal me niks verbazen als ik over een jaar of drie mijn eigen filiaal open. Voor nu heb ik alles wat ik wil. Ik heb geen riant salaris, maar wél volop doorgroeikansen en werk dat ik leuk vind. Ik kan lekker sparen en heb genoeg vrije tijd. Dan kan ik nu wel meer geld en een hoger diploma willen, maar ik weet wat ik nu heb en ben daar dik tevreden mee.”
Dit interview is onderdeel van het artikel ‘It’s not all about the money: waarom jongeren werken’ van ons magazine YOUNG. Wil je meer weten over wat jongeren drijft? Vraag YOUNG hier gratis aan.