Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het. Ieder nadeel heb z’n voordeel. En niet geschoten is altijd mis. Medewerkers met zo’n attitude, daar wordt je bedrijf alleen maar innovatiever, creatiever en sterker van. Maar welke vragen stel je bijvoorbeeld aan een sollicitant om erachter te komen of-ie de juiste attitude in huis heeft? Onze corporate recruiter Madelon Blokker deelt haar 5 gouden tips.
Tip 1: Vraag de sollicitant een videomotivatie te maken
Staar je niet blind op een cv en motivatiebrief, maar vraag de sollicitant om een videomotivatie. Iemand zien bewegen, horen praten. Dan zie je pas de attitude van de sollicitant naar voren komen. Voor de sollicitant is het iets meer werk dan een cv, maar daarmee houd je wel de meest gemotiveerde kandidaten over. Ook zie je hoe creatief iemand denkt.
Tip 2: Test je aannames
Wacht niet met feedback geven tot na het sollicitatiegesprek, maar benoem direct wat je ziet. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een meisje op gesprek gehad die met haar hoofd op haar hand rustte. Toen ik aangaf dat haar houding me het gevoel gaf dat ze niet zoveel energie had en ik vroeg of ze zich er bewust van was, schrok ze. Dat liet zien dat ze feedback goed oppakte. Door je eigen aannames te toetsen met slimme vragen aan de sollicitant, geef je de hem of haar de kans om uit te leggen waar het gedrag vandaan komt. Dat kan niet meer als je ’m later belt voor een afwijzing.
Tip 3: Doe de initiatief-check met slimme vragen aan de sollicitant
“Kun je een situatie beschrijven waarin je actie hebt ondernomen terwijl dat eigenlijk een taak van iemand anders was? En wat waren je redenen om dat te doen?” Fijne vragen aan de sollicitant om te zien of initiatief tonen een onderdeel is van de attitude. Ook vraag ik weleens: “Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?” Hieraan zie je of iemand nieuwe dingen durft te proberen.
Tip 4: Grootste fout? Vraag het de sollicitant
Een vraag die de sollicitant test op hoe oplossingsgericht hij of zij is: welke grote fout heb je gemaakt en hoe heb je die opgelost? Kan de sollicitant de vraag niet beantwoorden? Dan speelt hij misschien wel graag op safe. Of hij schaamt zich. Dat vind ik een minpunt, want fouten horen erbij als je nieuwe dingen probeert. Iemand met de juiste attitude begrijpt dat en durft het toe te geven. Ook interessant om op te merken: geeft de sollicitant iemand anders de schuld of neemt hij de volle verantwoordelijkheid?
Tip 5: Wat doe jij met feedback?
“Met welke feedback heeft iemand de vinger op de zere plek gelegd?” Dé vraag aan de sollicitant waarmee je checkt of-ie moeite heeft met kritiek of het juist ziet als iets waar hij van kan leren. Door na te gaan van wie de sollicitant die feedback kreeg en wat-ie ermee heeft gedaan.
Hire attitude, train skills
Eager om te leren, nieuwe dingen uit te proberen en een tegenslag zien als een kans om te verbeteren of het anders te doen. De attitude die jouw bedrijf goud bezorgt. Heeft de kandidaat het in huis? Dat weet je nu door bovenstaande vragen aan de sollicitant te stellen.