Generatie Z bestormt de arbeidsmarkt. Over deze ‘ongrijpbare generatie’ wordt veel geschreven: de jongeren zouden verslaafd zijn aan YouTube, voor zichzelf willen werken en zowel duurzaamheid als financiële zekerheid nastreven. In deze serie vragen wij Gen Z’ers of dit beeld wel klopt. Vandaag spreken we Souhail Faiz (20) over het financiële plaatje.
Souhail volgt de hbo-opleiding software development van YoungCapital NEXT. Hij gaat één dag per week naar school en werkt de overige vier bij Solease, als onderdeel van zijn opleiding. Hij krijgt hiervoor betaald en bouwt dus, in plaats van een studieschuld, juist spaargeld op. “Toen mijn ouders hoorden dat ik salaris krijg bij mijn opleiding, waren ze om.”
Over jouw leeftijdsgenoten wordt gezegd dat jullie financiële zekerheid nastreven. Klopt dat voor jou?
“Financiële zekerheid vind ik belangrijk. Ik denk iedereen van mijn leeftijd graag financieel onafhankelijk wil zijn. Zelf kom ik uit een gezin met zes kinderen en mijn ouders hebben het niet breed. Later wil ik voor ze kunnen zorgen. Ik zou niet snel een beroep kiezen waarmee je weinig verdient.”
Heb je de jouw opleiding dan ook gekozen omdat je geen studieschuld opbouwt?
“Dat niet. Ik vind programmeren gewoon heel interessant en ik denk dat er een goede toekomst in zit. Daarom koos ik voor software development. Eerst ging ik naar de HvA, maar ik vond dat die school mij niet goed voorbereidde op de toekomst. In de les leerde ik niet genoeg. We bouwden apps met datalekken en kregen daar niet eens puntenaftrek voor. Ik dacht: als ik straks klaar ben, moet ik opnieuw leren hoe het in de praktijk is. Dat wil ik niet.”
“Mijn ouders waren eerst een beetje huiverig toen ik zei dat ik wilde switchen naar YoungCapital NEXT. Het hielp wel om ze te overtuigen dat ik meteen geld zou gaan verdienen; er was geen risico. Maar uiteindelijk gaat het me vooral om wat ik leer: veelgebruikte talen als Python en React. En dingen als Blockchaintechniek, die echt gevraagd worden.”
Wat doe je met het geld dat je verdient?
“Ik ga één dag per week naar school en werk vier dagen. Van het geld dat ik verdien, leef en spaar ik. Later wil ik een huis kopen. Huren is duur, maar voorlopig mijn enige optie. Vanwege mijn geloof mag ik geen hypotheek met rente. Dus ik blijf voorlopig nog bij mijn ouders wonen.”
Wat verwacht je van de toekomst op financieel vlak?
“In het begin van mijn carrière verwacht ik rond de 2.500 euro bruto per maand te verdienen. Als ik dertig ben, wil ik wel rond de 4.000 zitten en zeker 5.000 als ik expert word. Dan ga ik met mijn spaargeld voor mezelf beginnen. Naast mijn baan, dan zou ik 7.000 euro per maand verdienen.”
Als een toekomst in de IT nou financieel heel onzeker was, wat zou je dan doen?
"Als er geen droog brood met een beroep te verdienen valt, dan kan het toch ook niet echt een nuttig beroep zijn? Ik kijk niet alleen naar wat ik zelf leuk vind, maar ook waar behoefte aan is. Dus ik zou er wel mee bezig blijven, en hard werken, maar ook zoeken naar een manier om meer van nut te zijn.
Als dat echt niet kon zou ik een parttimebaan nemen die goed verdient en de rest van mijn tijd vullen met wat ik leuk vind. Of ik zou iets zoeken wat wel betaald wordt en ik ook leuk vind. Ik werk niet alleen voor het geld, maar ik wil wel zekerheid."