Jouw avontuur op Bonaire
Zie je het al voor je: rondslenteren op je teenslippers, heerlijk vertoeven op parelwitte stranden en na je werk een duik nemen in de azuurblauwe zee? Dat is allemaal mogelijk als je gaat wonen op Bonaire. Het kleinste ABC-eiland, met als slogan ‘once a visitor, always a friend’, ontvangt jou met open armen. Maar waarom zou je nou juist gaan wonen op Bonaire? Wat zijn de voor- en nadelen en welke kosten kun je verwachten? Dit en meer vertellen we jou in dit artikel. Wil je weten hoe het zit als je wilt werken op Bonaire als Nederlander? Bekijk dan ook ons artikel over werken op Bonaire.
Ga jij je droom achterna naar Bonaire? Bekijk dan ons aanbod aan vacatures op Bonaire, zodat je in ieder geval geen inkomsten misloopt als je daar bent.
Waarom wonen op Bonaire?
Wonen op Bonaire biedt veel opties. Los van het chille karakter, de prachtige stranden, aardige locals en tropische geluiden, is het ook een leuke ervaring om te wonen en werken op Bonaire. Maar waarom zou je gaan wonen op Bonaire en niet alleen genieten van een vakantie daar? Of waarom niet naar buureilanden Aruba of Curaçao? Elke bestemming heeft zo zijn voor- en nadelen om er te wonen. Hieronder sommen wij ze voor je op.
Voordelen van wonen op Bonaire
- Verhuizen naar Bonaire is eigenlijk verhuizen in je eigen land. Bonaire is namelijk deel van het Koningrijk der Nederlanden, maar dan schijnt de zon er altijd. Kan het mooier?
- Hoewel de Nederlandse taal op Bonaire minder standaard is dan op buureiland Curaçao, wordt het wel gegeven op school. Engels spreken ze er sowieso en vaak ook Spaans. Handig dus, als je als Nederlander gaat wonen op Bonaire.
- Heb je moeite met gewoontes achterlaten? Goed nieuws: op Bonaire kun je gewoon een frikandel speciaal krijgen. Ook andere Nederlandse snacks zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Yes!
Nadelen van wonen op Bonaire
- Omdat Bonaire een eiland is, is alles relatief duur. De meeste producten moeten natuurlijk worden ingevoerd. Kijk ook niet gek op als producten op zijn als je ze wilt kopen.
- Gezellig een dagje shoppen op Bonaire zit er niet echt in. Er zijn namelijk niet zo heel veel winkels, waardoor de keuze minimaal is. De hoofdstad heeft wat kleine winkelcentra, maar die zijn zeker niet te vergelijken met de winkelcentra die jij in grotere steden in Nederland gewend bent.
- Stroomuitval. Op Bonaire gebeurt dit regelmatig. Je zult maar nét die belangrijke deadline moeten halen of de voetbalwedstrijd van het jaar aan het kijken zijn als het gebeurt.
Kosten van wonen op Bonaire
Het is ook wel handig om te weten welke kosten je gemiddeld kwijt bent als je op Bonaire gaat wonen. De geschatte maandelijkse kosten van een alleenstaande zijn rond de € 950,- zonder huur. De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, maar de huurprijzen liggen dan weer gemiddeld lager.
Wat wonen op Bonaire precies kost, hangt af van de locatie en type woning. Een echt groot ‘centrum’ heeft Bonaire niet, maar er zijn wel populaire wijken. Wil je in één oogopslag zien wat je gemiddeld per maand kwijt bent aan levenskosten als je gaat wonen op Bonaire? Bekijk dan onderstaande tabel. Deze kosten gelden voor één persoon.
Gemiddelde kosten per maand
Maak een account aan
Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.
Informatie over wonen op Bonaire
Fijn al die praktische tips, maar wat zijn nou écht leuke en handige dingen om te weten als je gaat wonen op Bonaire? Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.
Lifestyle
Op Bonaire vinden ze het erg belangrijk dat de stranden op het eiland schoon blijven. Enerzijds voor het toerisme en anderzijds voor de natuur. Die leuke zeeschildpadden hebben namelijk ook schone zandstranden nodig als ze eitjes willen leggen. Verschillende natuurorganisaties op Bonaire organiseren periodiek opruimacties op de verschillende stranden. Erg goede actie dus! Wel iets om rekening mee te houden als jij gaat wonen op Bonaire.
Verder is de communicatiestijl op Bonaire afhankelijk van hoe goed je de andere persoon kent. Vergeet niet om de ander een goede dag of avond te wensen bij aankomst en vertrek. Anders zou je als onbeleefd worden beschouwd. Ay! Ook handig om in gedachten te houden: op Bonaire wordt er met tijd wat anders omgegaan dan in Nederland. Er is zoiets als "Bonaire tijd" die je vijftien tot twintig minuten speelruimte geeft. Kijk er dus niet gek van op als je enige tijd moet wachten op die langverwachte koffiedate. Anders dan in Nederland, maar je went er wel aan. Heus.
Meer weten over de werkcultuur op Bonaire?
Lees dan ook ons artikel over werken op Bonaire.
Weetjes
- Al zeggen we het nog steeds wel eens, de ‘Nederlandse Antillen’ bestaan eigenlijk niet meer. Bonaire is tot de dag van vandaag in Nederland opgenomen als 'bijzondere gemeente' als Caribisch Nederland.
- Bonaire is deel van het Caribisch Nederland en heeft ook hetzelfde koninkrijk. Het ligt tegenover Zuid-Amerika, maar behoort tot het continent Noord-Amerika. Huh? Ja wij begrijpen er ook niks van, maar dit is hoe topografie werkt.
- De bijnamen van Bonaire zijn Flamingo-eiland en Diver’s Paradise.
- Op Bonaire lopen veel wilde ezels en geiten rond die op de meest onverwachte momenten de straat over komen rennen. Let hier dus op als je in de auto rijdt.
- Op heel Bonaire is maar één verkeerslicht te vinden. En niet eens op de weg, maar bij een populaire pizzeria. Rood licht betekent dat het vol is, oranje betekent dat er weer vrije tafels aankomen en groen licht betekent dat je zo kunt aanschuiven.
Wat moet je regelen?
Emigreren naar Bonaire is niet niks. Je laat niet alleen je leven in Nederland achter, je moet ook integreren in een nieuw land. Daarnaast gaat er, voor vertrek, een hoop geregel aan vooraf. Daarom is het wel zo fijn dat wij al een groot gedeelte voor je hebben uitgezocht. Wat moet je allemaal regelen als je voor langere tijd naar Bonaire gaat emigreren of tijdelijk gaat wonen op Bonaire? Zorg er allereerst voor dat je goed voorbereid bent. Werk een lijst af van dingen die je nog moet regelen, zoals het stopzetten van je huur, verzekeringen, telefoon en andere abonnementen. Tip: maak voor jezelf een checklist, zodat je kunt afvinken wat je al gedaan hebt. Dit maakt het in ieder geval een stuk overzichtelijker voor jezelf. Klaar? Hopi bon, dan is het nu tijd om voorbereidingen te treffen voor je reis naar Bonaire.
Om te wonen op Bonaire heb je een verblijfsvergunning nodig. Ben je in het bezit van een Nederlands paspoort? Dan mag je 180 dagen op het eiland verblijven. Wil je langer blijven? Dat kan, maar dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Een verblijfsvergunning kun je niet zelf aanvragen; hiervoor heb je een referent nodig. In de meeste gevallen is dit je werkgever, maar het kan bijvoorbeeld ook je partner zijn. In bepaalde gevallen kun je als Nederlander een Verklaring Niet van Toepassing (NVT) aanvragen. Hiermee kun jij je vrij vestigen op Bonaire. Bekijk de website van de Rijksdienst Caribisch Nederland om te kijken wat voor jou van toepassing is.
Wat ook niet onbelangrijk is als je gaat wonen op Bonaire: waar ga je verblijven? Een appartement of huis vinden kan door de groeiende populariteit van het eiland lastig zijn. Je kunt op zoek gaan naar een woning als je daar al bent. Dan kun je precies kijken waar je terecht komt en kun je niet zo snel opgelicht worden. Maar als je voor vertrek al meer zekerheid wilt hebben, zijn er gelukkig genoeg websites die appartementen verhuren op Bonaire. Zoals Casamama of Cuanto.
Tot slot: net als in Nederland, is het afsluiten van een basiszorgverzekering op Bonaire verplicht. Het gaat hier om de zogenoemde ‘Zorgverzekering Caribisch Nederland’. Deze verzekering is voor iedereen die rechtmatig op het eiland woont of werkt. Op Bonaire hoef je niet rechtstreeks te betalen voor de zorgverzekering, deze wordt gefinancierd uit belastinggeld, werkgeverspremie en Rijksgeld uit Nederland. Hierin worden in ieder geval de ziektekosten, zoals huisarts, specialistische zorg, ziekenhuiszorg, farmaceutische zorg en medicijnen vergoed. Verdiep je goed in de verschillende verzekeringen en ontdek welke het beste bij jou past.
Via YoungCapital wonen op Bonaire
Heb je besloten te gaan wonen en werken op Bonaire? Dan kun je via YoungCapital op zoek naar leuke vacatures op dit tropische eiland. YoungCapital vormt als het ware de schakel tussen jou en de werkgever. In sommige gevallen wordt er voor vertrek zelfs al het een en ander voor je geregeld. Of dit ook voor jou geldt, hangt af van de werkgever waar je eventueel aan de slag gaat. Lees dus altijd de vacatures goed door; hierin staat waar we jou mee kunnen helpen. Ook met vragen kun je altijd bij ons terecht. Staan er momenteel geen leuke vacatures tussen die bij jou passen? Schrijf je dan in voor onze poolvacature. Zo houden we jou op de hoogte als er iets interessants voor je is.
Check onze vacatures op Bonaire
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Overzicht wonen op Bonaire
Veelgestelde vragen
-
Kan ik als Nederlander op Bonaire wonen?
-
Is wonen op Bonaire duur?
-
Heb ik een visum nodig om te wonen op Bonaire?
Ja dit kan, via YoungCapital. Wij hebben een leuk aanbod aan vacatures op Bonaire. Bekijk ze eens rustig en wie weet kun jij jouw droom achterna om te werken op Bonaire.
De kosten van levensonderhoud op Bonaire zijn gemiddeld hoger dan in Nederland, omdat het een eiland is en dus bijna alles geïmporteerd moet worden. Huur is gemiddeld dan weer wel lager dan in Nederland.
Als Nederlander mag je 180 dagen op Bonaire verblijven. Wil je voor een langere tijd op het eiland wonen? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen.