Jouw avontuur op Aruba
Heerlijk vertoeven op parelwitte stranden, duiken in de azuurblauwe zee en luieren onder de palmbomen. Klinkt perfect? Dit is allemaal mogelijk als je gaat wonen op Aruba. Het ABC-eiland dat bekend staat als One Happy Island, ontvangt jou graag met open armen. Maar waarom zou je gaan wonen op Aruba? Wat zijn de voor- en nadelen en welke kosten kun je verwachten? Dit en meer vertellen we jou in dit artikel. Wil je weten hoe het zit als je wilt werken op Aruba als Nederlander? Bekijk dan ook ons artikel over werken op Aruba.
Lijkt het jou fantastisch om aan de slag te gaan op Aruba? Wie weet kun jij binnenkort je koffers al pakken, op weg naar living the dream.
Waarom wonen op Aruba?
Wonen op Aruba als Nederlander kan heel goed. Dit populaire eiland biedt oneindig veel leuke uitstapjes en bezienswaardigheden. Met het bruisende karakter, unieke natuurwonderen, tropische geluiden, culinaire lekkernijen en hartelijke locals is het een heerlijke plek om te zijn. Maar waarom zou je gaan wonen op Aruba? Twee weken vakantie is toch ook prima? Zoals elke bestemming, heeft het zo zijn voor- en nadelen om te wonen en werken op Aruba. Hieronder sommen wij ze voor je op.
Voordelen van wonen op Aruba
- Inburgeren zal geen probleem zijn. Hoewel de Nederlandse taal op Aruba minder standaard is dan op buureiland Curaçao, wordt het wel gegeven op school. Aruba is daarnaast heel Amerikaans georiënteerd, dus Engels spreken ze er sowieso.
- Als buitenlanders willen wonen op Aruba, wordt er een waarborgsom geëist. Goed nieuws als je in Nederland geboren bent: dan hoef je deze namelijk niet te betalen.
- Je hoeft je geen zorgen te maken dat je jouw heerlijke Nederlandse stroopwafels, kruidnoten, pindakaas of erwtensoep moet missen als je op Aruba gaat wonen. Die worden in sommige supermarkten op Aruba gewoon verkocht. Yes!
- Ook al is Albufeira een toeristische hotspot, de levenskosten zijn er nog steeds een stuk lager dan in Nederland. Dit geldt zowel voor boodschappen en uit eten gaan als voor het huren van een appartement.
- Heb je een dagje vrij? Er is altijd wel iets te doen in Albufeira, of je nou wilt leren duiken of liever gaat shoppen in het oude stadscentrum.
Nadelen van wonen op Aruba
- Aruba is een eiland, dus de boodschappen zijn relatief duur, omdat alles moet worden ingevoerd. Met name zuivelproducten zijn prijzig. Je zult ook meemaken dat producten op zijn als je ze wilt kopen. That’s island life.
- Doordat het eiland zo’n 9 vlieguren verwijderd is van Nederland, kunnen je vrienden en familie niet zo 1,2,3 bij je op bezoek. En vice versa. Gelukkig heb je tegenwoordig Skype en FaceTime, maar toch gaat niets boven een face-to-face bezoek.
- Geen riolering. Say what now? Ja het is echt waar, wc-papier kun je op Aruba beter niet in de wc gooien, maar in de prullenbak. Het went.
Kosten van wonen op Aruba
Ook wel handig om te weten als je gaat wonen op Aruba: wat zijn dan de kosten? De geschatte maandelijkse kosten van een alleenstaande zijn € 906,75 zonder huur. De kosten van levensonderhoud op Aruba zijn gemiddeld 10% hoger dan in Nederland. En de huur op Aruba is gemiddeld 37% lager dan in Nederland. Waar je goedkoop kunt wonen op Aruba hangt af van de locatie en type woning. Wil je in één oogopslag zien wat je gemiddeld per maand kwijt bent aan levenskosten als je gaat wonen op Aruba? Bekijk dan onderstaande tabel. Deze kosten gelden voor 1 persoon.
Gemiddelde kosten per maand
Maak een account aan
Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.
Informatie over wonen op Aruba
Fijn al die praktische tips, maar wat zijn nou écht leuke en handige dingen om te weten als je gaat wonen op Aruba? Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.
Lifestyle
Op Aruba is het gebruikelijk om mensen te groeten en anderen met ‘u’ aan te spreken. Handen schudden is op daarnaast een algemene gewoonte. Bespaart je weer een awkward begroeting met een vreemde. Ben je uitgenodigd voor een etentje of krijg je cadeaus in je handen gedrukt? Dan is het gepast om deze aan te nemen. Ga je weer bij iemand anders op visite? Dan wordt het op prijs gesteld dat je voor de gastheer of -vrouw een presentje meeneemt. Poko poko betekent langzaam aan. Tijd nemen ze op Aruba niet zo nauw als in Nederland. Kijk dus niet verbaasd op als je wat langer moet wachten bij een restaurant bijvoorbeeld. “Ik ben er over vijf minuten” kan net zo goed betekenen dat ze er over een kwartier zijn. Misschien een beetje wennen, maar in ieder geval een stuk relaxter dan in het gehaaste Nederland.
Weetjes
- Water uit de kraan kun je gewoon drinken. Aruba is het enige land in het Caribische gebied waar zeewater wordt omgezet in heerlijk drinkwater. Het water wordt zelfs gebruikt om lokale bieren te maken. Het is milieubewuster en beter voor de portemonnee.
- De officiële slogan van het eiland is One Happy Island. En dit merk je meteen als je op het eiland bent geland. De bevolking is blij en vrolijk en leeft er ook naar. Feesten en lekker eten wordt dan ook volop gedaan.
- Solo ta briya: de zon schijnt. Dat is iets wat de Arubanen meer kunnen zeggen dan wie dan ook in het Caribisch gebied. Aruba heeft namelijk de minste hoeveelheid regen van alle landen in de zuidelijke Caraïben.
- De bewoners van Aruba zijn een mix van meer dan 90 nationaliteiten uit meer dan 130 landen. Voor zo’n klein eiland relatief dus heel veel. Nederland eat your heart out.
- Al zeggen we het nog steeds wel eens, de ‘Nederlandse Antillen’ bestaan eigenlijk niet meer. Sinds 2010 zijn Aruba, Curaçao en Sint-Maarten onafhankelijk, maar behoren nog wel tot het Koninkrijk der Nederlanden.
Wat moet je regelen?
Emigreren naar Aruba is niet niks. Of je nu permanent gaat wonen op Aruba of tijdelijk gaat wonen en werken op Aruba, er gaat eerst een hoop geregel aan vooraf. Vergeet niet: je laat je leven in Nederland achter. Zorg er dus eerst voor dat je goed voorbereid bent. Werk een lijst af van dingen die je nog moet regelen, zoals het stopzetten van je huur, verzekeringen, telefoonabonnement en andere abonnementen. Tip: maak voor jezelf een checklist, zodat je kunt afvinken wat je al gedaan hebt. Dit maakt het in ieder geval een stuk overzichtelijker voor jezelf. Klaar? Hopi bon, dan is het nu tijd om voorbereidingen te treffen voor je reis naar Aruba
Om te wonen op Aruba heb je een verblijfsvergunning nodig. Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort, mag je 180 dagen op Aruba verblijven. Blijf je langer? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Een verblijfsvergunning kun je niet zelf aanvragen. Hiervoor heb je een referent nodig. In de meeste gevallen is dit je werkgever, maar het kan bijvoorbeeld ook je partner zijn. Bekijk de website van de Arubaanse overheid om te kijken wat voor jou van toepassing is. Ga je emigreren naar Nederland vanuit Aruba? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid voor informatie over een visum en andere zaken.
Benieuwd wat je nog meer moet regelen voor vertrek als je gaat werken op Aruba?
Je leest het op onze werken op Aruba.
Accommodatie
Ook niet geheel onbelangrijk: accommodatie. Hoe kom je aan een woning op Aruba? Een appartement of huis vinden is lastig, door de groeiende populariteit van het eiland. Je kunt op zoek gaan naar een woning als je daar al bent. Dan kun je precies kijken waar je terecht komt en kun je niet zo snel opgelicht worden. Een tussentijdse oplossing kan een hotel zijn. Maar dit is ook best risky. Want wat nou als je niet snel wat vindt? In dat geval kun je beter in Nederland al je voorbereidingen treffen. Gelukkig zijn er verschillende websites of Facebookgroepen die je kunt gebruiken voor je zoektocht. Denk bijvoorbeeld aan Micazu of Casa Mama.
Tot slot: net als in Nederland is het afsluiten van een basiszorgverzekering op Aruba verplicht. De Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) is een basisverzekering die geldt voor iedere inwoner van Aruba. Hierin worden de ziektekosten, zoals de huisarts, specialist, fysiotherapie, tandarts en ziekenhuisopname vergoed voor iedereen die staat ingeschreven als inwoner van Aruba. Verdiep je goed in de verschillende verzekeringen en ontdek welke het beste bij jou past.
Via YoungCapital wonen op Aruba
Ga je wonen en werken op Aruba? Dan kun je via YoungCapital op zoek naar een werkgever op Aruba. Een voordeel hiervan is dat in sommige gevallen al het één en ander voor je geregeld wordt. YoungCapital vormt hierbij de schakel tussen jou en de werkgever. Dit bespaart jou een hoop voorwerk. Winning in life. Of dit ook voor jou geldt, hangt af van de werkgever waar je eventueel aan de slag gaat. Lees dus altijd de vacatures goed door; hierin staat waar we jou mee kunnen helpen. Heb je vragen? Dan kun je ook bij ons terecht. Staan er momenteel geen vacatures voor Aruba online die bij jou passen? Schrijf je dan in voor onze poolvacature. Zo houden we jou op de hoogte als er iets interessants voor je is.
Check onze vacatures op Aruba
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Overzicht wonen op Aruba
Veelgestelde vragen
-
Kan ik als Nederlander op Aruba wonen?
-
Is Aruba duur om te wonen?
-
Hoe vind ik werk op Aruba?
Dit kan zeker. Wij hebben een leuk aanbod aan vacatures op Aruba. Neem eens een kijkje, dat is handig als je wilt rondkomen als je gaat wonen op Aruba.
Omdat het een eiland is en dus alles geïmporteerd moet worden, liggen de prijzen wat aan de hoge kant. De geschatte maandelijkse kosten van een alleenstaande zijn € 906,- zonder huur.
YoungCapital helpt je graag met het vinden van werk op Aruba. We blijven ook nog eens je contactpersoon als je gaat werken op Aruba. Handig, toch?