WERKEN IN Noorwegen

Jouw carrière in Noorwegen

Uitgestrekte fjordenlandschappen, steden vol cultuur, het mysterieuze Noorderlicht … we weten allemaal wel dat Noorwegen een prachtig land is waar vanalles te ontdekken valt. Maar het land is niet alleen een geweldige vakantiebestemming, het is ook een ideale plek als je tijdelijk wilt gaan werken in het buitenland. Zou jij de hoge levenskwaliteit van Noorwegen wel willen ervaren? Lees dan snel verder, want op deze pagina vertelt YoungCapital je alles over werken in Noorwegen. Ter inspiratie, maar ook als jij al een baan in Noorwegen hebt gevonden en je je wilt voorbereiden. Benieuwd naar andere Scandinavische landen? We hebben ook pagina’s over werken in Zweden en werken in Finland.

Wil je vast jouw mogelijkheden op de Noorse arbeidsmarkt ontdekken? Check onze aanbod met vacatures in Noorwegen.

Waarom werken in Noorwegen?

Natuurlijk zijn het Noorderlicht zien, het snuiven van cultuur in de Noorse steden en het genieten van de rijke natuur hartstikke geldige redenen om Noorwegen te bezoeken. Maar dan zou je er ook gewoon op rondreis kunnen gaan. Dus waarom zou je nou juist gaan wérken in Noorwegen? Een van de beste redenen volgens ons? De economie van Noorwegen is hartstikke welvarend en jonge werknemers en studenten uit het buitenland worden met open armen ontvangen. Benieuwd of wonen en werken in Noorwegen iets voor jou is? We sommen de voor- en nadelen hieronder voor je op.

Voordelen van werken in Noorwegen

  • De meeste mensen in Noorwegen spreken goed Engels. Wel zo makkelijk als je het Noors nog niet helemaal onder de knie hebt. Dat betekent natuurlijk niet dat je de taal niet hoeft te leren als je gaat werken in Noorwegen, zelfs als dit tijdelijk is, want de taal kennen voegt veel waarde toe aan je ervaring!
  • Struggles met hiërarchie op werk? Nee hoor. Net als in Nederland is de afstand tussen manager en werknemer klein. Je hoeft je ook geen zorgen te maken of je jouw manager met ‘u’ of ‘jij’ moet aanspreken. Het Noors heeft namelijk helemaal geen woord voor ‘u’.
  • Bij veel bedrijven eindigt de werkdag al om 4 uur. Je hebt lekker vroeg vrij, dus. Bovendien is in Noorwegen de fulltime werkweek 37,5 uur, waardoor je vaak vrij hebt op de vrijdagmiddag. Lekker!
  • Veel regio’s in Noorwegen hebben projecten lopen om jonge werknemers en studenten uit het buitenland naar het land te krijgen (vooral vanwege de vergrijzing). Daardoor is tijdelijk werken in Noorwegen voor jonge mensen financieel aantrekkelijk en heb je meestal geen werkvergunning in Noorwegen nodig. Vooral mensen met een technisch beroep zijn welkom.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken om uitgesloten te worden van een baan, want Noorwegen hecht veel waarde aan diversiteit en gelijke kansen voor alle minderheden.

Nadelen van werken in Noorwegen

  • Dat je zo vroeg klaar bent met werken in Noorwegen heeft wel een keerzijde: je moet ook vroeger beginnen en meetings zijn vaak in de ochtend. Ben jij niet zo’n ochtendmens? Dan is dit misschien wel iets om rekening mee te houden.
  • Goed om te weten: Noorwegen is géén EU-land! Je hebt dus niet alle voordelen die je in een EU-land zou hebben. Dit betekent dat je wel actie moet ondernemen als je langer dan drie maanden in het land gaat werken. Gelukkig hoef je je alleen te registreren en zitten hier geen kosten aan verbonden.
  • Veel Noren vinden het op de werkvloer belangrijk om pas een besluit te nemen als alle opties in overweging zijn genomen. Daardoor kan het maken van een besluit langer duren dan je gewend bent in Nederland. Dit kan misschien frustrerend zijn als je niet zo geduldig bent en graag meteen duidelijkheid wil.

Noorwegen

Informatie over werken in Noorwegen

Een goede voorbereiding is wel zo fijn als je gaat werken in Noorwegen. Dat betekent dat je niet alleen weet of je een visum moet aanvragen, maar ook dat je al redelijk bekend bent met de culturele gebruiken van het land. Daarom geven we je hier alvast wat belangrijke informatie.

Eetcultuur in Noorwegen

Neem jij altijd je eigen broodtrommel mee naar je werk in Nederland? Dan kun je die gewoonte lekker vasthouden als gaat werken in Noorwegen, want dit hoort ook bij de eetcultuur in Noorwegen. Er zijn vaak ook wel maaltijden in kantines van bedrijven te krijgen, maar niemand zal je vreemd aankijken als jij je belegde boterhammen tevoorschijn haalt in de pauze. Belegde boterhammen? Ja, dat heb je goed gelezen. Veel Noren zijn net zo dol op een bammetje als Nederlanders. Pindakaas, jam, chocoladepasta… ze hebben het allemaal. Verder nemen ze vaak vis, vleeswaren of Noorse kazen op brood. Een opvallend verschil met Nederland is dat de plakken brood in Noorwegen een stuk dikker zijn, waardoor ze geen dubbele boterhammen maken zoals je dat gewend bent in Nederland. In plaats daarvan stapelen ze hun enkele plakken brood met beleg op in hun broodtrommel, met een speciaal soort papier ertussen zodat het geen zooitje wordt.

Als je gaat werken in Noorwegen, zul je merken dat business lunches of diners niet veel voorkomen. En áls ze voorkomen worden er niet echt zaken besproken. Als je uit eten gaat in Noorwegen nemen de meeste mensen namelijk graag hun tijd en zien ze het meer als sociale activiteit, net als in Nederland, eigenlijk. Fooi geven is geen onderdeel van de eetcultuur in Noorwegen, vooral omdat horecamedewerkers een prima salaris krijgen (in vergelijking met de VS bijvoorbeeld, waar ze afhankelijk zijn van fooien). In grote steden komt het echter steeds vaker voor, dus er wordt niet raar gekeken als je wel fooi geeft. Maar niemand neem het je kwalijk als je niks extra’s geeft.

Werkcultuur

We noemden al even dat de werkcultuur in Noorwegen behoorlijk overeenkomt met die in Nederland, maar dat betekent natuurlijk niet dat alle gewoontes hetzelfde zijn. Bang om culturele blunders te maken als je gaat werken in Noorwegen? Geen zorgen, we hebben hier de belangrijkste info voor je verzameld. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat ieder mens en ieder bedrijf anders is, dus het is altijd belangrijk om de gewoontes van de mensen om je heen goed te observeren voordat je aannames maakt.

Werktijden

De fulltime werkweek bestaat in Noorwegen uit 37,5 uur en dus niet uit 40 uur zoals we in Nederland gewend zijn. Dit betekent dat de meeste werknemers eerder klaar zijn op de vrijdagmiddag. Waarschijnlijk heb je dus lekker vroeg weekend als je gaat werken in Noorwegen! Flexibele werktijden komen veel voor. Meestal resulteert dit in een dagelijks patroon waarbij werknemers tussen 7:00 en 9:00 op werk verschijnen en 7 of 8 uur later weer naar huis gaan.

Hiërarchie

Net als in Nederland is het in Noorwegen de norm om een kleine afstand tussen leidinggevende rollen en andere werknemers op de werkvloer te hebben. Dit betekent dat je tijdens het werken in Noorwegen weinig merkt van hiërarchie en dat iedereen als gelijke wordt behandeld. Ook is de relatie tussen manager en werknemer behoorlijk informeel. Wel wordt privé en werk zoveel mogelijk gescheiden gehouden, dus kletsen over relaties of familieomstandigheden gebeurt waarschijnlijk niet zoveel. Er wordt veel waarde gehecht aan zelfstandigheid en als je gaat werken in Noorwegen heb je dan ook de verantwoordelijkheid over je eigen acties en fouten.

Meetings en deadlines

Als in Noorwegen een meeting wordt ingepland binnen een bepaald tijdsframe, zal de meeting ook precies beginnen en eindigen om deze tijden. Iedereen arriveert daarom precies op de afgesproken tijd. Ben je vijf minuten te laat? Laat dit dan altijd van tevoren weten en bied je excuses aan. Tijdens de meeting wordt de agenda goed in de gaten houden en wordt er om iedereens mening gevraagd om tot een besluit te komen. Als er binnen de meeting geen consensus kan worden gesloten, wordt het besluit uitgesteld tot de volgende meeting. Deadlines zijn belangrijk en net zo punctueel als de meetings. Een tip als je gaat werken in Noorwegen: je laat een verantwoordelijke indruk achter op je collega’s en manager als je jouw deadlines altijd netjes haalt.

Communicatie

Net als veel Nederlanders zijn de meeste Noren direct en eerlijk in gesprekken. Ze houden van duidelijkheid om misverstanden te voorkomen. Maar je zult wel merken als je gaat werken in Noorwegen dat dit niet per se betekent dat er snel besluiten worden gemaakt. Noren vinden het namelijk heel belangrijk om tot consensus te komen, waarbij iedereen achter het besluit staat. Verder wordt het gezien als professioneel om je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden op werk.

Werkkleding

Wat voor soort kleding je zou moeten dragen als je gaat werken in Noorwegen verschilt natuurlijk sterk per werkgever. Bij een kantoorbaan dragen de meeste werknemers eenvoudige kleding, niet te felle kleuren en nette schoenen.

Feestdagen

Benieuwd welke nationale feestdagen Noorwegen kent? Oftewel, op welke dagen je een extra dagje vrij krijgt wanneer je gaat werken in Noorwegen? Helaas zijn het er, net als in Nederland, niet zo heel veel:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Witte Donderdag - een donderdag in maart of april;
  • Goede Vrijdag - een donderdag in maart of april;;
  • Paaszondag - een zondag in maart of april;;
  • Paasmaandag - een maandag in maart of april;
  • Dag van de Arbeid- 1 mei;
  • Nationale Feestdag van Noorwegen - 17 mei;
  • Hemelvaart - een donderdag in mei of juni;
  • Pinksterzondag - een zondag in mei of juni;
  • Pinkstermaandag - een maandag in mei of juni;
  • Kerstdag - 25 december;
  • Tweede Kerstdag - 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Zoals we eerder al schreven is Noorwegen géén EU-land. Betekent dit dat het lastig is om te mogen werken in Noorwegen als Nederlander? Gelukkig valt dat allemaal enorm mee. Noorwegen is namelijk wél een Schengenland: dit betekent dat je er als EU-inwoner vrij naartoe mag reizen met een identiteitsbewijs of paspoort. Je hebt dus geen werkvergunning of visum in Noorwegen nodig, ook niet als je er langer blijft.

Registratie na drie maanden

Wel moet je je registreren als je langer dan drie maanden gaat wonen en werken in Noorwegen. Maar maak je geen zorgen: dit is gratis en heel makkelijk. Je hebt alleen je paspoort en je contract van werk nodig, vult een formulier in en levert deze dan in bij de Noorse politie. Lees meer over de procedure op de website van de UDI (de Noorse organisatie voor migratie).

Belasting en identificatienummer

Verder is het belangrijk om een Noors identificatienummer aan te vragen als je langer dan een half jaar gaat werken in Noorwegen. Dit kun je doen door een afspraak te maken met de belastingdienst van Noorwegen. Huh, belastingdienst? Betekent dit dat je dan belasting gaat betalen in Noorwegen? Ja, dat klopt, maar maak je geen zorgen. Noorwegen en Nederland hebben een verdrag gesloten waardoor jij niet dubbel belasting betaalt. Je hoeft dus tijdens jouw verblijf in Noorwegen geen belasting te betalen in Nederland.

Zorgverzekering

Voor alle situaties waarin je in het buitenland gaat werken geldt: als je langer dan drie maanden weg bent is je Nederlandse zorgverzekering niet meer dekkend. Dus ook als je langer dan drie maanden gaat wonen en werken in Noorwegen, ook al is dit tijdelijk, moet je een Noorse zorgverzekering afsluiten. Gelukkig gaat dit in Noorwegen automatisch: iedereen is namelijk verzekerd bij de nationale zorgverzekering (folketrydgen). Voor een opname in het ziekenhuis hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Wel moet je zelf betalen voor andere vormen van gezondheidszorg, zoals de tandarts en een huisartsbezoek, tot het vastgestelde bedrag van de eigen bijdrage. Dit is vergelijkbaar met Nederland, dus.

Meer informatie over verhuizen naar Noorwegen?

Lees het op onze pagina over wonen in Noorwegen.

Via YoungCapital werken in Noorwegen

Benieuwd wat je kunt verwachten als je via YoungCapital gaat werken in Noorwegen? Wij vormen de schakel tussen jou en de werkgever, dus als je vragen hebt of ergens mee zit kun je altijd bij ons terecht. Zo heb je altijd een Nederlandse contactpersoon. Wat de werkgever allemaal voor je regelt? Dat kan sterk verschillen per baan. Zo zijn er werkgevers die rekening houden met huisvesting en een appartement voor jou regelen dat klaarstaat als je in het land arriveert. Andere werkgevers betalen bijvoorbeeld je vliegticket. Als je precies wilt weten waar je aan toe bent, kun je het beste goed de vacaturetekst doorlezen en contact opnemen met ons als er onduidelijkheden zijn.

Noorwegen natuur

Check onze vacatures in Noorwegen

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb je een visum of werkvergunning nodig om te mogen werken in Noorwegen?

  • Nee, hoewel Noorwegen geen EU-land is heb je daar geen visum of werkvergunning nodig om aan de slag te gaan. Wel moet je je registreren na drie maanden wonen en werken in Noorwegen en een Noors identificatienummer aanvragen.

  • Hoe lang mag je in Noorwegen blijven?

  • Er is geen limiet aan hoe lang je in Noorwegen mag verblijven. Als je je na drie maanden hebt geregistreerd, mag je in Noorwegen blijven. Ben je er al vijf jaar? Dan heb je het recht een aanvraag te doen om permanent in Noorwegen te mogen verblijven.

  • Is er veel werk in Noorwegen?

  • Er zijn voldoende werkplekken in Noorwegen, vooral in de technische branche en met name voor jonge werknemers.

Bekijk ook eens deze landen en steden