WERKEN IN BRUSSEL

Jouw carrière in Brussel

Zie jij een buitenlandavontuur bij onze zuiderburen wel zitten? Denk dan eens aan werken in Brussel. De Belgische hoofdstad mag dan minder geliefd zijn dan populaire steden als Antwerpen en Brugge, maar biedt wél verrassende carrièrekansen, bijvoorbeeld bij grote internationale instellingen. En ook buiten het werk om is er genoeg leuks te doen. Nog niet helemaal overtuigd? Of juist wel, maar ben je op zoek naar meer info? Op deze pagina lees je alles over werken in Brussel, zoals de voor- en nadelen, info over de werkcultuur en dingen die je moet regelen voor jouw vertrek.

Zie jij het wel zitten, een tijdje werken in Brussel? Bekijk dan ons actuele aanbod aan vacatures in deze stad. Misschien staat er wel een passende uitdaging voor je tussen, bijvoorbeeld bij een mooie internationale organisatie.

Waarom werken in Brussel?

Berlijn is hip, Parijs romantisch en in Barcelona schijnt de zon. Logisch dat je het wel ziet zitten om ons kikkerlandje tijdelijk te verruilen voor een van deze steden. Maar wat heeft Brussel te bieden? De Belgische hoofdstad is relatief onbekend en wordt vaak grauw of saai genoemd. Zonde, want onder dat slechte imago vind je een interessante stad met een charmant centrum, fantastisch eten én veel baankansen. Twijfel je of een tijdelijk avontuur in deze stad iets voor jou is? We hebben de voor- en nadelen van werken in Brussel hieronder voor je op een rij gezet.

Voordelen van werken in Brussel

  • Brussel biedt toffe carrièrekansen. Als hoofdstad van de Europese Unie en vestigingsplaats van tal van grote bedrijven is Brussel dé stad om internationale werkervaring op te doen.
  • Na werktijd hoef je je geen moment te vervelen. Brussel bruist en barst van de musea, galeries, clubs, culturele instellingen en goede restaurants.
  • De lonen liggen in Brussel gemiddeld twintig procent hoger dan in de rest van het land. Ka-tsjing.

Nadelen van werken in Brussel

  • Wil je in België werken omdat je dan lekker Nederlands kunt blijven praten? Dan kun je Brussel beter skippen. Hoewel de hoofdstad officieel tweetalig is, kom je in de praktijk niet ver als je geen woord Frans spreekt. Check al onze vacatures in België als je op zoek bent naar een Nederlandstalige job.
  • Ga je juist naar het buitenland om even afstand te nemen van alles wat Nederlands is? Ook dan is Brussel niet de beste keuze, want Nederlands is een van de officiële talen van de stad.
  • Belgen zijn over het algemeen rustiger en terughoudender dan Nederlanders, waardoor het lastig kan zijn om contact te leggen met de locals. Ook op werk vormen Belgen en expats vaak aparte groepen. Expats zijn er trouwens genoeg, dus je hoeft niet eenzaam te zijn als je als Nederlander gaat werken in Brussel.

De Kunstberg, Brussel

Informatie over werken in Brussel

Hoewel de hoofdstad van België praktisch om de hoek ligt (vanuit Amsterdam ben je er met de trein in ongeveer twee uur), krijg je te maken met culturele verschillen als je gaat werken in Brussel. Hoe is de werkcultuur? En welke taal wordt er eigenlijk gesproken bij Brusselse organisaties?

Werkcultuur

Houd rekening met een sterke hiërarchie op de werkvloer als je gaat werken in Brussel. De afstand tussen medewerkers en de manager is in België groter dan in Nederland, dus dat kan even wennen zijn. Hoe de verhoudingen precies liggen, verschilt per bedrijf. In Brussel vind je bijvoorbeeld veel start-ups, en daar is de afstand tussen leidinggevende en werknemer vaak net iets kleiner dan bij de grote traditionele bedrijven. Ook zijn er veel internationale organisaties in Brussel gevestigd. Het kan dat de werkcultuur bij deze bedrijven net iets anders is dan bij een gemiddelde Belgische organisatie. Een mix aan culturen zorgt doorgaans voor meer tolerantie en toegankelijkheid.

Taal

Brussel is de afgelopen jaren behoorlijk verfranst, waardoor er op steeds minder plekken Nederlands wordt gesproken. Dit geldt ook op de werkvloer. Bij meetings waar zowel Nederlands- als Franstaligen aan deelnemen, wordt vaak voorafgaand besloten in welke taal er wordt gesproken. Dit kan Frans zijn als iedereen deze taal (redelijk) beheerst, maar er wordt ook steeds vaker voor Engels gekozen. Door de internationalisering zijn de Brusselaars op taalvlak de afgelopen jaren een stuk toleranter en toegankelijker geworden. Hoewel dus niet iedereen je (goed) begrijpt als je Nederlands praat, word je als Nederlandstalige wel gewaardeerd en schakelt je (Franstalige) gesprekspartner waarschijnlijk graag over naar het Engels.

Weten waar je nog meer rekening mee moet houden als je gaat werken in Brussel?

Lees dan ook ons algemene artikel over werken in België.


Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Als Nederlander heb je geen visum nodig om te mogen werken in Brussel. Zowel Nederland als België is namelijk lid van de EU, waardoor er vrij verkeer van werknemers mogelijk is tussen deze twee landen. Scheelt jou mooi wat papierwerk. Let op dat je je in moet schrijven in de bevolkingsregisters als je van plan bent om langer dan drie maanden in Brussel te verblijven. Je leest hier meer over op onze pagina over wonen in België.

Zorgverzekering

Check ook even je zorgverzekering voordat je vertrekt. Voor korte verblijven tot drie maanden is een Europese zorgpas voldoende. Meestal vind je deze op de achterkant van je Nederlandse zorgpas, zo niet dan vraag je ’m aan bij je zorgverzekeraar. Wil je langer dan drie maanden wonen en werken in Brussel? Je bent dan niet meer verzekerd in Nederland, dus vergeet in dat geval niet om een Belgische ziektekostenverzekering af te sluiten.

Via YoungCapital werken in Brussel

Heb jij via YoungCapital een leuke job in Brussel gevonden? Tof, maar misschien ook best spannend. Er komt namelijk best wat kijken bij zo’n buitenlandavontuur. Wat er precies voor je geregeld wordt, is afhankelijk van de werkgever. Denk hierbij aan een appartement of begeleiding ter plaatse om wegwijs te worden in jouw nieuwe stad. In de vacature voor de desbetreffende functie staat precies aangegeven wat jij kunt verwachten. Heb je nog vragen? Dan kun je bij ons terecht, want wij zijn jouw contactpersoon.

Atomium, Brussel

Check onze vacatures in Brussel

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Moet ik een visum aanvragen om te mogen werken in Brussel?

  • Als inwoner van een EU-land hoef je geen visum of werkvergunning aan te vragen. Je hebt uiteraard wel een geldig paspoort of een ID-kaart nodig.

  • Kan ik via YoungCapital werken in Brussel?

  • Je vindt bij YoungCapital vacatures over de hele wereld. Soms bieden we ook werk in Brussel aan.

  • Bieden jullie ook vakantiewerk in Brussel aan?

  • We bieden voornamelijk tijdelijk werk aan in Brussel. Het kan dat werkgevers tijdelijk personeel voor in de vakantieperiode nodig hebben.

Bekijk ook eens deze landen en steden