Het is helemaal hip and happening: amplitie inzetten binnen je bedrijf. Staar je nu met grote ogen naar je scherm, terwijl de zweetdruppels je uitbreken? Dan snappen we dat ook. Amplitie is namelijk nog niet zo’n bekende term, maar geen zorgen, daar komt nu verandering in. O, en alvast een heads-up: het is geen misspelling van ambitie, al heeft het daar misschien wel iets mee te maken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Amplitie betekenis
Wat is amplitie nu eigenlijk? Amplitie is ontstaan vanuit het Latijnse woord ‘amplio’ wat staat voor versterken, vergroten en vermeerderen. Het richt zich op de groei van je medewerkers en je organisatie. Zo zorg je ervoor dat elke werknemer happy and healthy blijft. Met natuurlijk de mooie bonus dat jullie samen elke dag een stukje sterker in de schoenen staan. Hoe je amplitie inzet lees je later, maar eerst nog even dit …
Verschil tussen amplitie, preventie en curatie
We horen je denken: hé, dit klinkt bekend? En dat kan kloppen. Amplitie lijkt in eerste instantie namelijk op preventie en curatie, maar vergis je niet: er zijn een aantal verschillen. Zo staat preventie voor het voorkomen van toekomstige problemen die amplitie in de weg zullen zitten, zoals werkstress en burn-outs onder medewerkers. En curatie? Curatie behandelt en bestrijdt de bestaande problemen die preventie niet kan voorkomen. Het verschil tussen amplitie, preventie en curatie gaat dus over oorzaak-gevolg, en wanneer amplitie binnen je bedrijf op orde is, hoef je je geen zorgen te maken over preventie en curatie. Al mag je deze twee natuurlijk niet over het hoofd zien.
4 vormen van amplitie
Er zijn maar liefst vier vormen van amplitie die de ontwikkeling van je medewerkers en organisatie naar een hoger niveau tillen. Steek daarom voldoende tijd en aandacht in de volgende punten en ontdek hoe jouw bedrijf gezamenlijke successen kan boosten.
1. Gezondheid
Een frisse neus halen tijdens de pauze of aanschuiven bij de kantoorlunch, wie wil het niet? Wie weet kunnen je co-workers zelfs lekker bewegen op het werk of zich bezighouden met ontspanning. Als werkgever ben je dus te allen tijde bezig om de vitaliteit in stand te houden. Hiermee neem je een hoop stress weg én voorkom je dat je werknemers straks doodongelukkig op de werkvloer staan. Kortom, gezondheidsmanagement op de werkvloer is wel zo belangrijk bij amplitie.
2. Ontwikkelingsmogelijkheden
Jouw bevlogen medewerkers doen er alles aan om op te vallen, maar wanneer je als werkgever geen doorgroeimogelijkheden biedt, verliezen ook zij hun motivatie. Bespreek daarom regelmatig met je collega’s hoe zij de volgende stap binnen je bedrijf kunnen bereiken.
3. Versterk het groepsverband
Het bieden van doorgroeimogelijkheden is trouwens niet het enige wat je kunt doen voor het stimuleren van motivatie en werkplezier. Werk aan teambuilding en help elkaar groeien met een feedbackcultuur. Zo versterk je het groepsverband en reizen je medewerkers voortaan met een glimlach naar de werkplek toe.
4. Werkinrichting
Bij amplitie kan de juiste werkinrichting voor je werknemers allesbepalend zijn. Zo zijn collega’s met een goede werk-privébalans een stuk flexibeler én gelukkiger. Why you ask? Omdat er geen stress of tijdsdruk meer aan het werk verbonden zit. Bijvoorbeeld omdat zij ’s middags de kinderen van de opvang kunnen halen en ’s ochtends voor het werk eerst nog even in de sportschool kunnen staan. En hebben ze een afspraak? Dan stoppen ze een uur eerder en dit halen ze later weer in. Als het werk maar gedaan wordt, toch?
Kortom, amplitie is een lekker aandachtspuntje om mee aan de slag te gaan. En denk je nu: goh, ik kan wel wat meer hulp gebruiken? Dan staat onze recruitment guide te allen tijde voor je klaar.
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent amplitie?
-
Wat is amplitief werken?
-
Wat levert amplitie op?
Amplitie op de werkvloer verwijst naar het streven naar positieve versterking en groei in je team. Hier ligt de focus op het versterken en positieve punten in plaats van het repareren van zwaktes.
Bij amplitief werken richt jij je als werkgever samen met je medewerkers op het vergroten van positieve aspecten. Voorbeelden hiervan zijn motivatie, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling.
Amplitie op de werkvloer zorgt voor een positieve en productieve werkomgeving, waarin je medewerkers gemotiveerder zijn. Ook werken ze effectiever samen en voelen zij zich meer betrokken bij hun werk.