Hello, goodbye. Werknemers komen en gaan, dus vergeet niet over de succession planning van je organisatie na te denken. Soms lukt het jouw team wel met een mannetje minder, maar wat nou als een belangrijke schakel besluit om z’n geluk ergens anders te beproeven? Dan zitten jullie met de gebakken peren. 't Is dus slim om al eerder te kijken naar wie de belangrijke functies binnen het bedrijf allemaal kunnen invullen. Hoe je dat doet, legt YoungCapital je uit. Lees vlug verder en je weet in no time wat succession planning is, waarom het zo belangrijk is en welke stappen je kunt zetten om je bedrijfsopvolging goed te regelen.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Succession planning betekenis
Wat is succession planning? Succession planning betekent dat je als organisatie alvast nadenkt over de opvolgers als mensen uit belangrijke functies vertrekken. Net zoals je in het dagelijks leven verzekeringen afsluit, omdat je niet zeker weet of je wel of geen pech zult hebben, is het in het bedrijfsleven slim om voorbereid te zijn. Er zullen namelijk ook met medewerkers regelmatig veranderingen plaatsvinden. In het Nederlands betekent succession planning dan ook bedrijfsopvolging, want je bepaalt wie de volgende mensen zijn die in de schoenen van belangrijke functies zullen staan.
Waarom is succession planning belangrijk?
Balen, als die ene geliefde collega besluit een stap te maken buiten het bedrijf. Je mist een maatje op de werkvloer, maar belangrijker nog: bepaalde taken blijven liggen. En die moeten toch echt gedaan worden voor de continuïteit Betekenis: dat een bedrijf gewoon blijft bestaan en doorgaan, ook als er iets misgaat van het bedrijf. Zonder plan voor bedrijfsopvolging kan de organisatie niet blijven groeien, maar met succession planning wél. Sterker nog, het geeft zelfs de ruimte aan huidige medewerkers om zichzelf te ontwikkelen.
Niet gek dus, dat succession planning nauw verbonden is met talentontwikkeling. Als je logisch nadenkt, moet je namelijk niet alleen plannen wie wie vervangt. Je moet deze medewerkers ook klaarstomen voor hun mogelijke volgende functie. Dikke tip: met een talent management systeem houd je het overzicht van de vaardigheden, ambities en prestaties van je medewerkers. Hierdoor kun je gericht investeren in hun groei.
Succession planning in 5 stappen
Hoe pak je dat nou aan, een effectieve succession planning maken? In vijf stappen is het zo gedaan.
1. Zet de belangrijke functies op een rij
Wat zijn nou echt de sleutelposities in je organisatie of in het team? Daarover nadenken is stap één van bedrijfsopvolging. Je kunt denken aan rollen op het gebied van management, maar ook aan belangrijke spelers op de sales en marketing afdeling, technische experts en operationele functies. Focus vooral op functies waarvan je nu al weet dat die moeilijk te vervangen zijn. Voor dat soort functies heb je bijvoorbeeld speciale kennis of vaardigheden nodig.
2. Zoek uit wat nodig is voor de key roles
Wat moet iemand precies kunnen om succesvol te zijn in belangrijke functies? Denk aan vragen zoals:
- Welke taken vallen onder deze rol?
- Welke skills zijn onmisbaar om die taken goed uit te voeren?
- Kun je die vaardigheden leren on the job of moeten medewerkers ze al in huis hebben?
- Wat zijn nice-to-haves voor deze functie?
Bonus: nu je weet wat alle verantwoordelijkheden zijn, kun je meteen nadenken over welk competitief salaris je de opvolger wilt bieden.
3. Kijk naar kanshebbers
De volgende stap binnen succession planning is bepalen welke mensen binnen het bedrijf mogelijk de skills, kennis en ervaring hebben om de sleutelposities te vervullen. Kijk daarbij ook naar leiderschapskills en in hoeverre medewerkers bereid zijn om zich in te zetten voor de organisatie.
4. Ontwikkel de opvolgers
Nu je weet wie je op het oog hebt voor belangrijke functies, is het tijd om te investeren in hun groei. Geef ze de kans om nieuwe vaardigheden te leren, bied ze leiderschapstrainingen aan en betrek ze bij belangrijke ontwikkelingen in het bedrijf. Langzaamaan stoom je de opvolgers dan klaar om de verantwoordelijkheid op zich te nemen wanneer het moment daar is.
5. Houd het plan up-to-date
Bedrijfsopvolging is geen eenmalige actie. Het is een proces dat je continu moet blijven bijwerken. Zorg ervoor dat je regelmatig bekijkt of je plannen nog kloppen en of er veranderingen zijn in het team of in de skills van je medewerkers.
Voordelen succession planning
Klinkt succession planning als een hoop gedoe? Niet als je weet wat de voordelen zijn van het maken van een bedrijfsopvolging.
- De operatie van het bedrijf draait soepel door.
- Er gaat geen tijd verloren aan het opleiden van medewerkers. Je hebt namelijk een getrainde opvolger klaarstaan.
- Succession planning vergroot de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers, doordat ze groeimogelijkheden zien.
- Je bespaart op kosten, omdat je geen langdurig werving en selectie proces hoeft te starten.
Succession planning template
Hoe uitgebreid je de succession planning voor jouw bedrijf wilt maken, is afhankelijk van de behoeften binnen je organisatie. Het is in ieder geval slim om de plannen voor bedrijfsopvolging op papier te zetten, in plaats van het in gedachten te houden. Dat kan zo simpel mogelijk. Wat dacht je van:
Tip: via deze link maak je direct een kopie van ons succession planning template.
Key takeaways
- Succession planning betekent dat je opvolgers voorbereidt voor als medewerkers vertrekken uit belangrijke functies in je organisatie.
- Bedrijfsopvolging is belangrijk, omdat het zorgt voor het draaiende houden van het bedrijf en het laat je medewerkers groeien.
- Succession planning in 5 stappen werkt zo: bepaal sleutelposities, de vereiste skills en kanshebbers. Ontwikkel hierna de opvolgers en houd het plan up-to-date.
- Voordelen van succession planning zijn onder andere dat je tijd en kosten bespaart en medewerkers motiveert.
- Zet je bedrijfsopvolging op papier met ons succession planning template.
Veelgestelde vragen
-
Wat is succession planning?
-
Wat zijn de 5 stappen in succession planning?
-
Wie is verantwoordelijk voor succession planning?
-
Wanneer is succession planning ineffectief?
-
Wanneer is succession planning effectief?
Succession planning betekent dat je van tevoren plant wie belangrijke functies overneemt als medewerkers vertrekken.
1. Zet sleutelposities op een rij. 2. Bepaal de vereiste skills. 3. Kies kanshebbers. 4. Ontwikkel de opvolgers. 5. Houd je plan up-to-date.
Meestal zijn HR en managers samen bezig met het maken en uitvoeren van een succession planning.
Bedrijfsopvolging werkt niet als het plan niet regelmatig wordt bijgewerkt en de opvolgers niet goed zijn voorbereid op hun nieuwe rol.
Succession planning werkt goed wanneer de opvolgers klaarstaan met de juiste skills en direct kunnen beginnen wanneer dat nodig is.