Skills matrix

Inzicht krijgen in wat je teamleden goed kunnen en waar ze nog in kunnen groeien? Dat doe je met een skills matrix. Handig voor als je de taken in je team efficiënter wilt verdelen, of bijvoorbeeld wanneer je nieuwe medewerkers gaat aannemen. In dit artikel ontdek je nog meer voordelen van een competentiematrix maken, geven we je een gratis skills matrix template en leer je stap voor stap hoe je zelf zo’n matrix maakt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een competentiematrix?

Nope, we hebben het hier niet over hackers of hogere wiskunde. Een skills matrix (ook wel competentiematrix of kennismatrix genoemd) is een overzicht van de competenties en vaardigheden van je teamleden. Of beter gezegd, van de skills die zij moeten hebben om hun werk goed te kunnen doen. De competentiematrix geeft aan op welk niveau je collega’s deze skills beheersen en waar ze dus nog aan moeten werken. Hiermee signaliseer je snel de sterke en zwakke punten binnen het team. Handig, want dan kun je meteen stappen zetten om het skillniveau omhoog te tillen als dat nodig is.

Voordelen skills matrix maken

Het is sowieso handig om inzicht te hebben in de skills van je team, maar wat kun je nou verder met deze info? Check it out:

  • Een skill gap herkennen. Gaat het niet lekker met de werkzaamheden in je team? Met een skills matrix herken je snel waar het probleem zit. Je ziet namelijk welke vaardigheden jouw teamleden missen die onmisbaar zijn voor hun functie. Tijd om er wat aan te doen.
  • Goede vervangers zoeken voor medewerkers die vertrekken. Stel, die fijne collega die een ster is in een bepaalde taak vertrekt en nu zit je met de gebakken peren. Met een skills matrix ben je de crisis voor, want dan weet je al wie óók expert is in die vaardigheid (of potentie heeft) en je collega kan vervangen.
  • Passend nieuw personeel aannemen. Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers? Dankzij de competentiematrix weet je precies welke skills de nieuwe collega onder de knie moet hebben.
  • Collega’s voorbereiden op andere rollen. Wil een van je medewerkers doorgroeien? Je weet met een skills matrix al precies welke vaardigheden je collega in huis moet hebben voor z’n nieuwe rol. Zo kun je ’m beter ondersteunen in z’n ontwikkeling en klaarstomen voor de andere functie.

Skills matrix template

Redenen genoeg om een skills matrix te maken, dus. Maar hoe ziet zoiets eruit? Hieronder vind je ons competentiematrix voorbeeld. Je kunt ’m downloaden en gebruiken als skills matrix template voor je eigen team.

skills matrix template

Hoe maak je een competentiematrix?

Klakkeloos namen van je collega’s en random skills invullen helpt je niet om een goede competentiematrix te maken. Je moet er dus wel wat denkwerk voor doen wil je echt iets aan de matrix hebben. Hoe je dat aanpakt? Volg ons stappenplan maar.

Stap 1: Bepaal het doel van de skills matrix

Waarom wil je een competentiematrix maken? Misschien wil je onderzoeken hoe je jouw teamleden kunt ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Of wil je kijken hoe je de taken het beste kunt verdelen in een aankomend project? Afhankelijk van het doel kies je de vaardigheden uit die je op de matrix zet, dus het is belangrijk hier goed over na te denken.

Stap 2: Selecteer de skills die medewerkers nodig hebben

Nu is het tijd om de vaardigheden op te schrijven. Houd hierbij het doel van de matrix in je achterhoofd. Maak je de skills matrix bijvoorbeeld voor een specifiek project? Dan bedenk je welke rollen en vaardigheden er bij dit project komen kijken. Houd rekening met zowel hard skills als soft skills.

Stap 3: Bepaal de skill niveaus

Hoe ga je de niveaus bepalen? Kies bijvoorbeeld voor vier niveaus (geen ervaring, beginner, bekwaam, gevorderd en expert) en bepaal wanneer iemand zo’n niveau heeft bereikt.

Stap 4: Stel de matrix op en vul ’m in

Je hebt inmiddels alle info die je nodig hebt. Er bestaat speciale skills matrix software, maar Excel werkt net zo goed. Zet de namen van je collega’s in de verschillende rijen en de skills die je hebt uitgekozen in de kolommen. Nu geef je in elk vakje met een kleur of cijfer het niveau van je collega aan. In het voorbeeld hierboven zie je hoe dit eruit kan zien.

Stap 5: Gebruik de matrix

All done? Nu heb je een mooi schema op papier, maar het is zonde als je er niks mee doet. Gebruik de skills matrix dus om te analyseren hoe jouw team ervoor staat, taken te verdelen en nieuwe medewerkers te recruiten. Vergeet ook niet om ’m regelmatig te updaten, want als het goed is gaan jouw collega’s hun skills juist trainen dankzij de competentiematrix. ;)

Young Magazine

Key takeaways

  • Een skills matrix is een overzicht van de competenties en vaardigheden van je teamleden en welk niveau ze hierin hebben.
  • Gebruik ’m om een skills gap te herkennen, vervangers aan te wijzen voor collega’s die vertrekken, passend personeel te recruiten en teamleden te helpen in hun ontwikkeling.
  • Bepaal eerst het doel van de matrix en kies daar de vaardigheden op uit. Neem zowel hard skill als soft skills mee en bepaal de verschillende niveaus.
  • Stel de competentiematrix op: zet de namen van je collega’s in de rijen en de skills in de kolommen. Geef in alle vakken het niveau van je teamleden aan.
  • Update de skills matrix regelmatig en gebruik ’m om de taken efficiënter te verdelen en passende nieuwe medewerkers te recruiten.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een competentiematrix?

  • Een competentiematrix (ook wel skills matrix of kennismatrix genoemd) is een overzicht van de competenties en vaardigheden van collega’s in een team. De matrix geeft aan welk niveau iedere collega heeft in verschillende skills.

  • Hoe maak je een skills matrix?

  • Je bepaalt eerst met welk doel je de skills matrix maakt, dan kies je uit welke skills je erop zet en bepaal je de niveaus. Daarna stel je de matrix op: je zet de namen van je collega’s in de rijen en de skills in de kolommen. In de vakken zet je het niveau van elke collega.

  • Waarom zou je een skills matrix maken?

  • Een skills matrix helpt je om de taken in je team efficiënter te verdelen, omdat je weet waar iedereens sterke punten liggen. Ook kun je hiermee makkelijk checken waarin je collega’s zich verder kunnen ontwikkelen.