Blijkt het maken van een inwerkschema makkelijker gezegd dan gedaan? Met ons inwerkprogramma voorbeeld komt het allemaal goed, van het krabbeltje op de arbeidsovereenkomst tot de eerste werkdag en na de inwerkperiode. Zo gaat je new hire zelfverzekerd aan de slag en is diegene in no time deel van je topteam. Genoeg gepraat, ben je klaar voor ons voorbeeld van een inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers? Scrol lekker verder.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Inwerkprogramma nieuwe medewerker voorbeeld
Voor je een duik neemt in ons inwerkprogramma voorbeeld, moet je eerst de proeftijd voor de nieuwe medewerker vaststellen. Of dat nu een maand of een half jaar is, ligt aan de functie. In ieder geval moet je new hire binnen deze periode ingewerkt en deel zijn van het team en de organisatie. Neem ons inwerkschema voorbeeld dan ook vooral als voorbeeld en pas 'm aan waar nodig. We gaan nu in op de fasen die terugkomen in het voorbeeld inwerkplan nieuwe medewerkers.
Fase 1: Een week voor de startdatum
Een belangrijk moment in ons voorbeeld van een inwerkschema: de week voor de startdatum. In deze periode wacht je nieuwe collega met spanning op de startdatum, maar weet diegene meestal nog niet hoe het inwerken eruitziet. Laat je collega niet in het duister tasten en stuur diegene praktische info over de eerste week. Hoe laat moet je new hire op kantoor zijn? Hoe lang is de proeftijd? En hoe ziet het inwerken en onboardingsprogramma eruit? Stuur ook gelijk alle formulieren die je collega moet ondertekenen, zoals een concurrentiebeding.
Fase 2: De eerste dag
De eerste dag is aangebroken en je nieuwe aanwinst is klaar om te gaan. Wat moet je precies regelen? Een warm welkom is de eerste stap in deze fase van ons inwerkprogramma voorbeeld. Haal je nieuwe medewerker op bij de receptie en geef ze alvast een rondleiding door het gebouw. Een welkomstpakket met laptop, telefoon en wat leuke goodies van het bedrijf valt ook vaak goed in de smaak. En vergeet de eerste lunch niet, waarbij je new hire alvast lekker met de rest van het team gaat socializen.
De tweede stap? Inwerken natuurlijk. Je geeft je nieuwe collega alvast een voorproefje van wat er komen gaat met je goed georganiseerde inwerkschema. Ook wijs je een buddy aan die je nieuwe collega begeleidt tijdens het inwerken. De buddy zet samen met de nieuwe medewerker direct alles klaar. Inloggen op de laptop, accounts en programma's, testen of alle apparaten werken, je kent het riedeltje. Zorg er dan wel voor dat de IT-afdeling de accounts van je nieuwe collega heeft aangemaakt, anders wordt 't heen en weer rennen. Maar als je dit inwerktraject voorbeeld volgt, voorkom je dat gelukkig.
Fase 3: De proeftijd
Weet je nog dat we het hadden over proeftijd? Ja, die gaat vanaf de eerste dag in. Je nieuwe medewerker gaat nu echt aan de slag met de taken en verantwoordelijkheden van de functie. Het uiteindelijke doel hiervan is om de medewerker up to speed te krijgen met de rest van het team. De buddy geeft voornamelijk instructies, helpt de medewerker bij vragen of problemen en houdt de voortgang van het inwerken bij. Ook volgt je new hire allerlei trainingen en cursussen om de organisatie te leren kennen en meer kennis op te doen.
In de tabel verderop deze pagina vind je een duidelijk introductieprogramma voor een nieuwe medewerker. Neem dit voorbeeld zeker mee in het inwerkplan, want het toont de precieze fasen van de proeftijd.
Fase 4: Na de proeftijd
Dit is het moment in ons inwerkplan voorbeeld waar je collega waarschijnlijk het meest over zweet: het einde van de proeftijd. Want nu neem jij als werkgever het ultieme besluit. Is je nieuwe collega de perfecte match voor de functie en het bedrijf, of merk je toch dat je new hire niet helemaal op de juiste plek zit? In het proeftijdgesprek gaan jij en je medewerker hier diep op in.
Als je toch besluit om niet verder te gaan met je collega scheiden jullie wegen hier officieel. Je rondt de samenwerking op een nette manier af en legt grondig uit waarom je op deze beslissing bent gekomen. Ben je enthousiast en wil je dolgraag dat je werknemer blijft? Dan is de proeftijd voorbij en is je nieuwe collega officieel in dienst bij jou. Nu is het tijd om een persoonlijk ontwikkelplan te maken en evaluatiemomenten in te plannen, zoals het functioneringsgesprek. En tada, dit is het einde van de fases in ons inwerkprogramma voorbeeld. Nu hoeft je collega alleen nog maar te trakteren met een lekkere taart.
Voorbeeld inwerkplan: overzicht
Je merkt het, een goed inwerkplan bestaat uit verschillende fasen. Om je nog een snelle overview te geven van ons inwerkprogramma voorbeeld, hebben we hieronder een tabel voor je:
- Onboardingsprogramma en inwerkplan sturen;
- starttijd en locatie doorgeven;
- formulieren ondertekenen.
- Welkom heten;
- rondleiding geven;
- inloggen op accounts;
- laptop (en eventueel telefoon) overhandigen;
- buddy aanwijzen;
- programma's en documentatie doornemen.
- Taken en verantwoordelijkheden oppakken;
- trainingen en cursussen volgen;
- samenwerken met buddy;
- vragen stellen en feedback ontvangen;
- wekelijks reflecteren.
- Taken langzamerhand oppakken;
- trainingen en cursussen volgen;
- samenwerken met de buddy;
- meer connecties leggen met het team;
- vragen stellen.
- Het werktempo erin krijgen;
- meer trainingen en cursussen volgen;
- reflecteren op de eerste week.
- Focussen op productiviteit;
- reflecteren op de tweede week.
- Volledig meedraaien met het team;
- reflecteren op de afgelopen periode;
- proeftijdgesprek voeren.
- Proeftijdgesprek: yes or no?;
- persoonlijk ontwikkelingsplan maken;
- evaluatiegesprekken plannen;
- trakteren.
Inwerkprogramma klaar?
Ben je blij met het inwerkprogramma dat je nu voor je neus hebt? Perfect, maar hoe zit het met je onboardingsprogramma? Dat is minstens net zo belangrijk. Check onze recruitment guide voor alles wat met onboarding te maken heeft en je nieuwe medewerker hoeft nooit meer verloren om zich heen te kijken.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een inwerkprogramma?
-
Hebben jullie een voorbeeld van een inwerkprogramma?
Een inwerkprogramma is een traject die een nieuwe collega doorloopt om te wennen aan de functie. Met ons goede inwerkprogramma voorbeeld is je collega snel up to speed.
We dachten dat je het nooit zou vragen. Scrol terug naar boven en check ons inwerkprogramma voorbeeld.