Personeelsverloop berekenen

Na de zoveelste medewerker die vertrekt vraag je je vast af: loopt het wel goed binnen mijn bedrijf? Tijd om je personeelsverloop te berekenen. Da's een manier om erachter te komen of het normaal is dat er zoveel medewerkers de benen nemen. Of misschien merk je dat er toch iets structureel misgaat binnen de organisatie. No worries, we leggen je haarfijn uit hoe je het verloop van personeel kunt berekenen. Dan weet je gelijk of je het moet aanpakken.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Gemiddeld personeelsverloop

Voor je ook maar een rekenmachine aanraakt, moet je weten wat een normaal personeelsverloop is. Bij het berekenen gebruik je meestal een percentage. Een gemiddeld personeelsverloop van niet meer dan 10% beschouw je dan als goed. Maar vergis je niet: dit geldt niet voor elke branche. Die 10% is voor een bedrijf in bijvoorbeeld de financiële sector normaal. Maar binnen de horeca vind je bedrijven met percentages van gemiddeld 25%, en die schrikken daar niet van. Dat komt omdat ze tijdens piekseizoenen tijdelijke werknemers aannemen. Check daarom voor jouw branche aan welk personeelsverloop percentage je moet zitten.

Ook betekent een hoog personeelsverloop niet per se dat je bedrijf slecht presteert. Stel, je organisatie valt onder de logistieke sector. Een personeelsverloop van rond de 20% is dan meer dan logisch, omdat je waarschijnlijk veel vakantiekrachten of uitzendkrachten aanneemt. Het is pas drama als het gemiddeld verloop van personeel continu hoog blijft. Wat je dan moet doen? Lees het op onze pagina over personeelsverloop.

Verloop personeel berekenen

Genoeg gepraat, tijd om het personeelsverloop te berekenen. Natuurlijk kan dit geautomatiseerd met HR-software, maar misschien ben je wel een fan van de goeie ouwe rekenmachine. Er zijn twee formules voor het berekenen van personeelsverloop, namelijk de BDA-formule en de Schlüter-formule. Welke je gebruikt, ligt aan jouw voorkeur. We geven een voorbeeld van beide.

BDA-formule

Deze formule is vrij simpel. Je neemt het gemiddelde personeelsbestand van een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, en je pakt het aantal medewerkers dat in dezelfde periode vertrok. Deel dat door 100 en bam, je personeelsverloop percentage. Even een voorbeeld:

Voorbeeld

  • Je had gemiddeld 250 medewerkers in dienst in 2024.
  • In totaal vertrokken 26 medewerkers in datzelfde jaar.

De rekensom gaat dan als volgt:

  • 26 / 250 * 100 = 10,4%

Volgens de BDA-formule komt je personeelsverloop gemiddeld uit op 10,4%. Looks good.

Schlüter-formule

Met de Schlüter-formule pak je niet het gemiddelde personeelsbestand, maar het personeelsbestand aan het begin van een periode, bijvoorbeeld januari. Daar tel je de instroom bij op, dus hoeveel nieuwe medewerkers je erbij kreeg. Zo houd je rekening met het feit dat het personeelsbestand een momentopname is. Hier, we showen je de rekensom:

Voorbeeld

  • Aan het begin van 2024 had je 250 medewerkers in dienst.
  • Je kreeg er in 2024 20 nieuwe medewerkers bij.
  • In datzelfde jaar vertrokken 26 medewerkers.

Voilà, de rekensom:

  • 26 / (250 + 20) * 100 = 9,63%

Met de Schlüter-methode kom je dus uit op een personeelsverloop percentage van 9,63%.

Young Magazine

Key takeaways

  • Door je personeelsverloop te berekenen begrijp je hoe je bedrijf ervoor staat wat betreft personeelsbehoud.
  • Een gemiddeld personeelsverloop van niet meer dan 10% wordt over het algemeen als goed beschouwd, maar dit varieert per branche.
  • Een hoog personeelsverloop betekent niet altijd dat je bedrijf slecht presteert, vooral als het komt door seizoensgebonden of tijdelijke werknemers.
  • Er zijn twee formules om het personeelsverloop te berekenen: de BDA-formule en de Schlüter-formule.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoe meet je personeelsverloop?

  • Er zijn twee formules om het personeelsverloop te berekenen: de BDA-formule en de Schlüter-formule.

  • Wat is een goed personeelsverloop?

  • Een goed personeelsverloop verschilt per branche, maar over het algemeen moet je mikken op een gemiddeld personeelsverloop van niet meer dan 10%. Met de formules in deze tekst reken je het in no time uit.