Modelovereenkomst zzp in 2025

Werk je veel met zzp’ers? Dan is een modelovereenkomst voor zzp’ers een goed idee. Zo is het voor iedereen duidelijk wat jullie arbeidsrelatie is en voorkom je mogelijk zelfs boetes en andere narigheid vanwege schijnzelfstandigheid. Maar eh, wat is een modelovereenkomst precies? Is deze overeenkomst verplicht? Wat zet je er allemaal in en waar kun je een modelovereenkomst voor zzp’ers downloaden? We’ve got the answers, dus lees mee.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst voor zzp’ers is een schriftelijke overeenkomst waarmee je de relatie tussen jou als opdrachtgever en je opdrachtnemer vastlegt. Als je werkt met zo’n overeenkomst laat je zien dat de zzp’er niet in loondienst is. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Bovendien is zo’n overeenkomst belangrijk als de Belastingdienst vermoedt dat de opdrachtnemer misschien tóch in loondienst is. Bijvoorbeeld omdat de zzp’er veel voor je werkt en geen of weinig andere opdrachtgevers heeft. Je loopt dan het risico dat je wordt beschuldigd van een verkapt dienstverband, ook wel fictieve dienstbetrekking of schijnzelfstandigheid genoemd. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Is een modelovereenkomst voor zzp’ers verplicht?

Een modelovereenkomst is niet verplicht voor zzp’ers. Maar volgens de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) ben je als opdrachtgever samen met de zzp’er wel verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van jullie arbeidsrelatie. Ontstaan er makkelijk twijfels over het soort arbeidsrelatie dat jullie hebben? Dan is het slim om een modelovereenkomst voor zzp’ers te gebruiken. Want eh, better safe than sorry. Weet je niet zeker of er in jouw geval een overeenkomst nodig is? Dat ontdek je in no time met het stappenplan van de Belastingdienst.

Wat moet er in een modelovereenkomst staan?

In een modelovereenkomst staat specifieke info die de aard van de opdracht en de relatie tussen jou als opdrachtgever en de opdrachtnemer duidelijker maakt. Als je van de Belastingdienst een zzp overeenkomst overneemt en invult, hoef je eigenlijk niet te stressen om de inhoud. Toch benieuwd welke info niet mag ontbreken? We sommen de belangrijkste punten voor je op.

  • Identificatie van de partijen. Dat zijn de namen en contactgegevens van jou als opdrachtgever en van de opdrachtnemer.
  • Omschrijving van de opdracht. Hier beschrijf je de werkzaamheden die de opdrachtnemer gaat doen. Er is eventueel ook plek voor deadlines en andere relevante details die je vast wilt leggen.
  • Duur van de overeenkomst. Je legt de begin- en einddatum van de opdracht vast en maakt ook afspraken over een mogelijke verlenging.
  • Vergoeding, facturering en betaling. Hoe en wanneer vergoed je de opdrachtnemer voor de diensten? Ga in op tarieven, betalingsvoorwaarden en eventuele bijkomende kosten.
  • Aansprakelijkheid, schade en verzekering. Neem eventuele informatie over aansprakelijkheid en de verzekering van de opdrachtnemer op, zodat het duidelijk is wat er gebeurt in geval van schade of aansprakelijkheid.
  • Arbeidsverhouding. Het is heel belangrijk om in de modelovereenkomst voor zzp’ers duidelijk te maken dat er geen sprake is van een dienstverband tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Vooral in het kader van de DBA.

Staat er in de modelovereenkomst van opdracht van de Belastingdienst nog meer info? Laat het er vooral staan en vul de overeenkomst waar nodig zelf in. De overeenkomsten van de Belastingdienst voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, dus met zo’n exemplaar zit je altijd goed.

Welke modelovereenkomsten zijn er?

Er zijn veel soorten modelovereenkomsten voor zzp’ers. De Belastingdienst maakt hierbij onderscheid tussen algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. De algemene overeenkomsten kun je gebruiken voor bijna alle soorten arbeidsrelaties waarbij er geen sprake is van loondienst. Check altijd goed of de overeenkomst past bij de opdracht en afspraken die jullie hebben gemaakt en of ie specifiek genoeg is. Zo niet, dan is er misschien een specifieke modelovereenkomst voor jouw branche of beroepsgroep beschikbaar. Deze zijn opgesteld door de branches en beroepsgroepen zelf en houden rekening met de afspraken en relaties binnen het werkgebied.

Modelovereenkomst voorbeeld

Een modelovereenkomst voor zzp’ers is alleen geldig als ie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Je kunt daarom het beste een modelovereenkomst voor zzp’ers downloaden op hun eigen website. Zo weet je zeker dat je met een goedgekeurd exemplaar werkt.

Is geen enkele modelovereenkomst voor zzp’ers van de Belastingdienst geschikt voor jouw situatie, ook niet als je ’m een beetje aanpast? Dan kun je er zelf een maken. Laat de overeenkomst dan wel door de Belastingdienst controleren voordat je ’m gebruikt.

Young Magazine

Key takeaways

  • Met een modelovereenkomst voor zzp’ers leg je de relatie tussen jou als opdrachtgever en de opdrachtnemer vast.
  • Met een modelovereenkomst laat je aan onder andere de Belastingdienst zien dat de opdrachtnemer niet in loondienst is. Zo voorkom je schijnzelfstandigheid.
  • In een modelovereenkomst moeten bepaalde dingen staan. Omschrijf in ieder geval de opdracht en arbeidsrelatie.
  • Er zijn algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen.
  • Je kunt het best een modelovereenkomst voor zzp’ers downloaden op de website van de Belastingdienst. Die voldoen aan alle wet- en regelgeving.
  • Als je geen geschikte modelovereenkomst voor jouw situatie kunt vinden, kun je er zelf een maken. Laat deze dan checken door de Belastingdienst.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Waarom zou je met een modelovereenkomst voor zzp’ers werken?

  • Gebruik een modelovereenkomst om de relatie tussen jou als opdrachtgever en je opdrachtnemer duidelijk te maken. Dit is ook belangrijk om aan de Belastingdienst duidelijk te maken dat de opdrachtnemer niet in loondienst bij je is.

  • Is een modelovereenkomst verplicht?

  • Nee, een modelovereenkomst voor zzp’ers is niet verplicht. Het is wel slim om er een te gebruiken als het niet (direct) duidelijk is of de opdrachtnemer wel of niet bij je in loondienst is.

  • Wat moet er in een modelovereenkomst staan?

  • In een modelovereenkomst moet informatie staan die de opdracht en de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer duidelijker maakt. Tip: gebruik een modelovereenkomst voor zzp’ers van de Belastingdienst, daar staat altijd de juiste info in.