Transitieverlof

Als transgender persoon komt er genoeg op je af, van hormoonbehandelingen tot aan psychische zorg en geslachtsbevestigende operaties. Wel zo fijn als je dan van je werk transitieverlof krijgt om jou door je transitieperiode heen te helpen. Maar eh, bestaat dit type verlof eigenlijk al in Nederland? Is gendertransitieverlof wettelijk geregeld of moet je mazzel hebben met je werkgever? YoungCapital praat je bij over de nieuwste updates over het transitieverlof.

Wat is transitieverlof?

Transitieverlof is bedoeld om een transgender persoon betaald verlof te geven tijdens de transitieperiode. Dit om te voorkomen dat diegene zich moet ziek melden of vakantiedagen moet opnemen om een geslachtsbevestigende operatie te doorgaan. Wel zo eerlijk, want eh, je bent natuurlijk niet ziek als je trans bent. En je vakantie is bedoeld om vakantie te vieren, niet om onder het mes te gaan. Met transitieverlof kom je jouw transitieperiode dus rustig door zonder dat je je zorgen hoeft te maken om je inkomen. Je krijgt namelijk gewoon doorbetaald, net als wanneer je met zwangerschapsverlof of een andere soort verlof zou zijn.

Wettelijk transitieverlof

In de afgelopen jaren vechten diverse partijen hard om een wettelijk transitieverlof in te voeren. Op dit moment is gendertransitieverlof namelijk niet in de wet geregeld. Gelukkig geven heel wat grote bedrijven al het goede voorbeeld, zoals NS, PostNL en bol. Daar krijg je dus betaald transitieverlof als je in transitie gaat.

Dat dit type verlof uiteindelijk wettelijk geregeld wordt, is belangrijk. Dan hoeven bedrijven namelijk niet zelf het loon van hun transgender medewerkers door te betalen, maar regelt de overheid dit. Tja, je kunt je vast voorstellen dat kleine bedrijven dit niet uit eigen zak kunnen trekken. Niet gek dus dat vooral de grote namen transitieverlof aanbieden. Let’s hope dat er zo snel mogelijk een wettelijk transitieverlof komt, zodat ook de bakker om de hoek dit verlof kan aanbieden. Als dat eenmaal gebeurt, brengen wij je natuurlijk op de hoogte.

Regels transitieverlof

Omdat transitieverlof (nog) niet wettelijk geregeld is, bestaan er geen vaste regels. Bedrijven bedenken de voorwaarden, lengte en andere regels rondom het gendertransitieverlof dus zelf. Zoek dus vooral uit welke bedrijven dit type verlof aanbieden en in welke vorm. Bij de meeste kun je maximaal tussen de 24 en 33 weken transitieverlof opnemen, uitgespreid over een periode van 10 jaar. Dan gebruik je het verlof dus niet alleen voor een operatie, maar ook voor de afspraken daaromheen en eventuele psychologische ondersteuning.

Transitieverlof: 3 tips

We snappen het: de reacties van je collega’s en baas zijn behoorlijk spannend als je in transitie gaat. Hoe je deze periode zo comfortabel mogelijk doorkomt? Check onze tips:

  1. Kies je werkgever er op uit. Eerlijk is eerlijk: je kan het beste jezelf de stress ontnemen. Dus als je weet dat je binnenkort in transitie gaat of wilt gaan, solliciteer dan bij een bedrijf dat DI&E hoog heeft zitten. En het liefst bij een werkgever die zelfs al transitieverlof aanbiedt.
  2. Wees open tegenover je baas, ook al is dat soms moeilijk. Hoe eerder je baas op de hoogte is van je situatie, hoe beter. Plan bijvoorbeeld een persoonlijk 1-op-1-gesprek in waarin je vertelt dat je transgender bent (als je baas dit nog niet weet) en in de nabije toekomst van plan bent om in transitie te gaan. Informeer dan meteen over de mogelijkheden voor verlof.
  3. Bied jouw werkplek geen transitieverlof aan? Blijf dan goed overleggen met je manager. Misschien is ie bereid om jou tegemoet te komen. Desnoods meld je je toch ziek, want het is écht zonde om je vakantiedagen op te nemen voor je transitie. Voel je dat je helemaal niet voldoende ondersteund wordt? Dat is natuurlijk heel naar. Maar vraag je dan ook af of je wel bij dit bedrijf wilt blijven werken. Vraag eventueel om advies bij een ondersteunende partij, zoals Transgender Netwerk.

Key takeaways

  • Transitieverlof is betaald verlof bedoeld voor transgender personen die in transitie zijn. Bijvoorbeeld voor operaties en alle afspraken die daarbij komen kijken.
  • Verschillende partijen zijn bezig om een wettelijk transitieverlof in te voeren. Maar dit bestaat op dit moment nog niet.
  • Steeds meer bedrijven bieden zelf betaald transitieverlof aan. Dan hoef je je als trans persoon in transitie niet ziek te melden of vakantiedagen op te nemen.
  • Bedrijven bepalen nu zelf hoe het verlof in elkaar steekt. De meeste geven tussen de 24 en 33 weken vrij verspreid over een periode van 10 jaar.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang is transitieverlof?

  • Transitieverlof is (nog) niet wettelijk geregeld, dus hier zijn geen vaste regels voor. De meeste bedrijven die transitieverlof aanbieden geven je tussen de 24 en 33 weken vrij verspreid over een periode van 10 jaar.

  • Welke bedrijven hebben transitieverlof?

  • Dit zijn vooral grote bedrijven, en het worden er steeds meer. Een paar voorbeelden: bol, IKEA, NS, PostNL, Lush en Ahold Delhaize (waar o.a. Albert Heijn en Etos onder vallen).