Ga je binnenkort stage lopen? Grote kans dat je dan een stageovereenkomst voor je neus krijgt. Juist, een papiertje dat je ondertekent voordat je aan de bak gaat. Maar het is slim om dat krabbeltje niet zomaar te zetten en je contract eerst even goed door te nemen. Net zoals je bij een ‘echte’ baan zou doen. Waar je dan op moet letten? En of zo’n stageovereenkomst eigenlijk verplicht is? We’ve got you.
Wat is een stageovereenkomst?
We verklapten de stageovereenkomst betekenis al een beetje. Dit is het contract dat je tekent voordat je met je stage begint. Hierin staan alle afspraken die jij en je stagebedrijf maken. Bijvoorbeeld over de stagevergoeding, je taken, je stagebegeleider, eventuele vakantiedagen en de werktijden. Zowel jij als je stagebegeleider ondertekent het contract. Niet heel anders dan een arbeidsovereenkomst, dus.
Psst, ben je nog op zoek naar een stage? Op YoungCapital bieden we allerlei toffe stageplekken aan, dus neem vlug een kijkje.
Verschil stageovereenkomst en arbeidsovereenkomst
Confusing: is een stageovereenkomst nou een arbeidsovereenkomst? Nee, hoewel een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst allebei contracten zijn, is een stagecontract niet helemaal hetzelfde als een arbeidsovereenkomst. Dat komt omdat elke arbeidsovereenkomst volgens de wet aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Als stagiair krijg je bijvoorbeeld geen loon, en je doet vooral ervaring op in plaats van dat je echt werkzaamheden uitvoert voor de omzet van het bedrijf. Een overeenkomst voor je stage is daarom vaak een stuk korter dan een arbeidsovereenkomst.
Is een stageovereenkomst verplicht?
Ben je jonger dan 16 jaar? Dan is een stageovereenkomst verplicht en moet je stagebedrijf jou dus sowieso een contract aanbieden. Meestal krijg je ook wel een contract voor je stage als je ouder bent. Het is namelijk voor iedereen handiger om alle afspraken op papier te hebben staan.
Stagecontract tekenen
Krijg je je stagecontract voor je neus? Dan is het handig om alvast te weten wat er mogelijk in staat. Zo voorkom je dat je straks een krabbeltje zet onder afspraken waar je het eigenlijk niet mee eens bent. Dit is wat je kunt verwachten:
Persoonsgegevens
Je moet weten bij wie je terechtkunt als je vragen of problemen hebt. Check daarom wie je stagebegeleiders zijn en of de naam van je stagedocent op school klopt. En eh, is je eigen naam wel goed gespeld?
Werktijden
Het is wel zo handig om zwart-op-wit te hebben op welke dagen je werkt, hoe laat je start en wanneer je weer naar huis kunt. Ook afspraken over de pauze zijn fijn. Zo krijgen jullie daar geen onenigheid over.
Begin- en einddatum stageperiode
Wanneer start en stop je met stage lopen? Controleer of dit overeenkomt met de periode die jullie tijdens het solliciteren hebben afgesproken en of het klopt met de tijd die school voor jouw stage heeft uitgetrokken.
Stagevergoeding en reiskostenvergoeding
Yes, extra moneys zijn altijd mooi meegenomen. In je stageovereenkomst moet dus altijd staan of en hoeveel stagevergoeding je krijgt. En krijg je een reiskostenvergoeding of gaat je stagebedrijf ervan uit dat je een studenten-ov hebt?
Takenpakket
Vaak vind je in het stagecontract welke taken je precies krijgt en dus waar je je mee bezig gaat houden tijdens je stage. Leg deze naast je leerdoelen van school en check nog eens goed of het overeenkomt. Anders zit je straks met de gebakken peren.
Geheimhouding
Meestal staat er in je stageovereenkomst een korte versie van een geheimhoudingsbeding. Dit betekent dat je vertrouwelijke informatie over het bedrijf niet mag verspreiden. Let hier op als je een stageverslag of scriptie schrijft. Anonimiseer bijvoorbeeld namen en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat de geheimhoudingsplicht bij jouw stagebedrijf betekent. Vragen dus, als je het niet zeker weet.
Aansprakelijkheid
Vaak vind je in je stagecontract iets over aansprakelijkheid bij schade. Volgens de wet is het stagebedrijf hier altijd aansprakelijk voor, ook als je tijdens de stage schade toebrengt aan spullen van iemand anders. Maar let op: als je dit met opzet doet of onvoorzichtig bent, ben je zelf aansprakelijk. Staat er iets anders in de overeenkomst voor je stage? Dan is het een slim idee om dit even na te vragen.
Vakantiedagen
Heb je recht op vakantiedagen tijdens jouw stageperiode en hoeveel zijn dat er? Misschien mag je wel vrij nemen, maar moet je de niet gewerkte dagen inhalen. Wel zo handig als je de regels goed kent.
Ziekte
Wat gebeurt er als je ziek wordt? Hoe meld je je ziek en moet je deze niet gewerkte dagen inhalen of niet?
Tussentijdse beëindiging
We hopen het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat jij en je stagebedrijf toch niet klikken of dat de stage niet is zoals verwacht. Dan is het goed om te weten of je het contract tussendoor kunt opzeggen. Meestal geldt er geen opzegtermijn bij een stageovereenkomst. Maar als ie er wel is, staat het ook in je contract.
Key takeaways
- Een stageovereenkomst is een contract dat je tekent als je stage gaat lopen.
- Een stageovereenkomst is verplicht als je jonger dan 16 jaar bent. Maar meestal teken je zo’n contract ook als je ouder bent.
- In een stagecontract staat onder andere info over de stagevergoeding, je takenpakket en de begin- en einddatum.
- Lees je stagecontract goed door voordat je ’m tekent.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat houdt een stageovereenkomst in?
-
Waar moet een stageovereenkomst aan voldoen?
-
Teken je bij een vrijwillige stage ook een contract?
Een stageovereenkomst is een contract dat je tekent als je stage gaat lopen bij een bedrijf. Zie het als een kortere versie van een arbeidsovereenkomst.
Een stageovereenkomst is verplicht als je jonger dan 16 jaar bent. Daar staat dan onder andere afspraken over je takenpakket, werktijden en stageperiode in.
Dat kan, maar het is niet verplicht, tenzij je jonger dan 16 jaar bent.