Intentieverklaring in 2025

Je verdient prima en wilt graag een huis kopen, maar hebt nog steeds geen vast contract. Gelukkig krijg je met een intentieverklaring van je werkgever op zak vaak tóch een hypotheek. Wat houdt zo’n verklaring precies in en hoe kom je eraan? Je leest het hieronder.

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een brief waarin je werkgever schrijft dat ie van plan is (‘de intentie heeft’) om je een vast contract te geven. Tenminste, als jij je werk goed blijft doen en de (financiële) situatie van het bedrijf niet verandert. Officieel mag je werkgever deze verklaring ook mondeling geven, maar op die manier is het natuurlijk lastig te bewijzen dat je er een hebt gekregen. Veel hypotheekverstrekkers gaan daarom niet akkoord met een mondelinge verklaring. Laat de intentieverklaring daarom altijd op papier zetten. Let op dat deze verklaring geen juridische waarde heeft en je er dus geen vast contract mee kunt eisen.


Verschil intentieverklaring en werkgeversverklaring

En eh, wat is dan het verschil tussen een intentieverklaring en een werkgeversverklaring? Beide verklaringen zijn bedoeld om een andere partij, zoals een bank, te laten zien dat je een vast inkomen hebt. Zo bied je zekerheid. Je doet dat altijd in eerste instantie met een werkgeversverklaring. Hierin staan de belangrijkste gegevens over jou als werknemer. Vooral de info over je inkomen is interessant. Heb je een tijdelijk contract? Dan heb je daarbovenop vaak een intentieverklaring nodig. Zo weet de andere partij dat je ook op de lange termijn nog een inkomen hebt, omdat je werkgever je een vast contract wil geven. Een intentieverklaring is dus eigenlijk een aanvulling op de werkgeversverklaring.

Wist je dat er nog een derde verklaring bestaat, de perspectiefverklaring? Daar krijg je mogelijk mee te maken als je via YoungCapital werkt. Wij geven geen intentieverklaringen aan uitzendkrachten, omdat we in principe geen vaste contracten uitdelen. We zijn immers afhankelijk van opdrachtgevers. In plaats daarvan kunnen we je een perspectiefverklaring geven. Daarin staat wat voor inkomen je waarschijnlijk in de toekomst gaat verdienen als flexkracht. Als een opdrachtgever helemaal happy met je is, kan die je trouwens wél een intentieverklaring geven. Dit gebeurt natuurlijk alleen als het bedrijf van plan is om je vast in dienst te nemen.

Wanneer heb je een intentieverklaring nodig?

We hebben er al even naar gehint: vaak heb je een intentieverklaring nodig als je een hypotheek wilt aanvragen en je een tijdelijk contract hebt. De hypotheekverstrekker (lees: de bank) heeft zekerheid nodig wat betreft jouw inkomen. Zonder die zekerheid durft de bank het niet aan. Normaal is het hebben van een vast contract daarom een harde eis. Geen vast contract, geen hypotheek. De intentieverklaring verandert dit, omdat de werkgever zo genoeg zekerheid geeft over dat ie met je verder wil. De bank durft hierdoor de stap toch aan.

Tegenwoordig heb je ook steeds vaker een intentieverklaring nodig om een huurwoning te krijgen. Ook hierbij gaat het om vertrouwen. Je huurbaas vraagt zich af of het je wel lukt om ook op de langere termijn de huur te betalen. Met een intentieverklaring laat je zien dat er een vast contract op komst is en bied je dus meer zekerheid.

Hoe kun je een intentieverklaring aanvragen?

Een intentieverklaring vraag je gewoon bij je werkgever aan. Bijvoorbeeld via de HR-afdeling. Soms kan het zelfs online. Vraag aan je leidinggevende hoe dit precies gaat bij het bedrijf waar je werkt. In principe is de intentieverklaring onderdeel van de werkgeversverklaring, dus vaak hoef je niet eens een apart formulier aan te vragen. En we zeggen het nog maar eens: geef bij je aanvraag aan dat je de verklaring op papier wilt hebben. Een mondelinge afspraak is moeilijk te bewijzen en veel partijen gaan hier mee akkoord, dus daar heb je weinig aan.

Good to know: je werkgever mag je aanvraag afwijzen, of ie nu wel of niet van plan is om je een vast contract te geven. Soms kun je dan alsnog een hypotheek krijgen op basis van je loon- en werkgeversverleden.

Hoe ziet een intentieverklaring eruit?

Je weet nu aardig wat over deze verklaring, maar een voorbeeld maakt de boel nog een stuk duidelijker.

Intentieverklaring voorbeeld

Key takeaways

  • Met een intentieverklaring geeft je werkgever aan dat ie je een vast contract wil geven wanneer je tijdelijke contract afloopt.
  • Deze verklaring heeft geen juridische waarde. Je werkgever is dus wettelijk niet verplicht om je uiteindelijk echt een vast contract te geven.
  • Je hebt deze verklaring vaak nodig om met een tijdelijk contract een hypotheek aan te vragen. Of om een huurwoning te kunnen krijgen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent intentieverklaring?

  • Hiermee verklaart je werkgever dat het de bedoeling is (‘de intentie’) om jou een vast contract aan te bieden wanneer je tijdelijke contract afloopt.

  • Wat staat er in een intentieverklaring?

  • In een intentieverklaring staan je gegevens en die van het bedrijf, de aard van het dienstverband, je inkomen en de verklaring van je werkgever. Als je geld hebt geleend van je werkgever of er beslag is gelegd op je loon, staat dit er ook in.

  • Hoe bindend is een intentieverklaring?

  • Een intentieverklaring van je werkgever is juridisch gezien niet bindend. Als je bijvoorbeeld je werk niet meer goed doet of als het bedrijf financiële problemen heeft, hoeft je werkgever je geen vast contract te geven.