Jouw avontuur in Oostenrijk
Droom jij ervan om ’s ochtends wakker te worden in een besneeuwd berglandschap, of wil je muziekstad Wenen jouw thuis noemen? Dat kan als je gaat wonen in Oostenrijk. Om ervoor te zorgen dat jouw droom geen droom blijft, is het belangrijk om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door uit te zoeken wat je allemaal moet regelen als je (tijdelijk) wilt verhuizen naar Oostenrijk. Of door te checken wat het leven in dit land in Centraal-Europa kost. Om je een handje te helpen hebben we dit artikel geschreven. Met de belangrijkste info over wonen in Oostenrijk op deze pagina komt die droom weer een stap dichterbij.
Wil je ook werken tijdens jouw tijd in Oostenrijk? Bekijk onze vacatures en scoor een baan in het buitenland via YoungCapital.
Waarom wonen in Oostenrijk?
Oostenrijk is een paradijs voor wintersportfanaten. Logisch dat je als fanatieke skiër of snowboarder je koffers pakt als je de kans krijgt om een seizoen lang op de piste te werken. Maar wat nou als je dat niet bent, maar je gewoon een leuke bestemming zoekt voor jouw buitenlandavontuur? Wat heeft Oostenrijk dan te bieden, en kleven er ook nadelen aan wonen in Oostenrijk?
Voordelen van wonen in Oostenrijk
- De natuur, natuurlijk. Je vindt in Oostenrijk imposante bergketens (de Alpen beslaan maar liefst driekwart van de totale oppervlakte van het land), met bloemen bezaaide alpenweiden, helderblauwe meren en indrukwekkende watervallen. Ook is Oostenrijk een van de bosrijkste landen van Europa.
- Op zoek naar rust en ruimte? Daarvoor moet je in Oostenrijk zijn. Het land is qua oppervlakte heel wat groter dan Nederland en heeft net iets minder dan 9 miljoen inwoners, waardoor de bevolkingsdichtheid een stuk lager is dan hier.
- Ben je liever onder de mensen? Je vindt in Oostenrijk ook diverse verrassende steden, zoals Wenen, Salzburg, Innsbruck en Graz. Dankzij het grote culturele aanbod, de historische bezienswaardigheden en gezellige horeca hoef je je geen moment te vervelen als je in een stad gaat wonen in Oostenrijk.
- In Oostenrijk hebben ze nog echte winters. Een feest voor liefhebbers van kou, sneeuw en ijs.
Nadelen van wonen in Oostenrijk
- De Duitse naamvallen blijven een dingetje. Toch is het belangrijk om goed Duits te leren, zeker als je permanent gaat emigreren naar Oostenrijk. Dat gaat je waarschijnlijk wat bloed, zweet en tranen kosten.
- De Oostenrijkers zijn vrij formeel in de omgang, ook in het dagelijks leven. Zomaar tutoyeren wordt bijvoorbeeld niet altijd gewaardeerd, en dat is misschien best even wennen als joviale Hollander.
- De levensstandaard ligt hoog in Oostenrijk, maar dat kost ook wat. Je leest er hieronder meer over.
Kosten van wonen in Oostenrijk
Wonen in Oostenrijk is niet voordelig. Sterker nog: de prijzen van boodschappen behoren tot de hoogste van Europa. Voor producten als vlees, eieren, groente en fruit betaal je een stuk meer dan je hier gewend bent. De huurprijzen daarentegen liggen gemiddeld lager dan in Nederland. Zelfs wonen in Wenen is goed betaalbaar: je huurt voor zo’n € 900,- per maand een royaal appartement in het centrum van de hoofdstad. Ga je wonen en werken in een wintersportgebied? Houd er rekening mee dat de prijzen in toeristische delen hoger liggen dan in de rest van het land. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde maandelijkse kosten waar je mee te maken krijgt als je in Oostenrijk gaat wonen.
Gemiddelde kosten per maand
Maak een account aan
Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.
Informatie over wonen in Oostenrijk
Met welke lifestyle, tradities en gebruiken krijg je te maken als je gaat verhuizen naar Oostenrijk? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Lifestyle
Oostenrijkers weten wat hard werken is, maar kunnen ook goed ontspannen. Dat merk je niet alleen aan de lange vakanties die ze een paar keer per jaar nemen, maar bijvoorbeeld ook aan het feit dat ze op z’n tijd van een drankje genieten. Zo is een biertje bij de lunch heel normaal en moet je niet gek opkijken als je ergens een schnaps krijgt aangeboden. Oostenrijkers houden daarnaast van goed eten. Stevige, traditionele maaltijden zijn favoriet. Denk aan knoedels, schnitzels, goulashsoep en zuurkool met braadworst.
Benieuwd hoe Oostenrijkers zijn op de werkvloer?
Alles over de werkcultuur en meer lees je in ons artikel over werken in Oostenrijk.
Tradities en gebruiken
Als je had verwacht dat elke Oostenrijker jodelend over straat loopt, dan moeten we je teleurstellen. Toch is de kans groot dat je met deze of een andere traditie te maken krijgt als je gaat wonen in Oostenrijk. De Oostenrijkers hechten namelijk veel waarde aan eeuwenoude tradities en gebruiken. Zo worden er tegenwoordig speciale wedstrijden en feesten rondom jodelen georganiseerd en heeft vrijwel elke Oostenrijker een dirndl of lederhosen in de kast liggen, die voor speciale gelegenheden tevoorschijn worden gehaald. Twee andere tradities zijn de Zonnewendefesten en Almabtrieb: feesten die in het teken staan van het begin en het eind van de zomer. Tijdens dit laatste evenement wordt gevierd dat het vee weer veilig is teruggekeerd na een succesvolle zomer.
Weetjes
- Ben je na al dat gejodel toe aan een traditie met een Nederlands tintje? Je hoeft Sinterklaas niet te missen als je gaat wonen in Oostenrijk. Hij viert zijn verjaardag alleen een dagje later, op 6 december, en wordt vergezeld door Krampus, een beestachtige demon.
- Wenen kwam maar liefst tien jaar op rij naar voren als beste stad ter wereld om in te wonen volgens de ‘Quality of Living’-ranglijst van de internationale adviesgroep Mercer. De hoofdstad scoorde goed op onder andere veiligheid, openbaar vervoer en culturele en recreatieve faciliteiten.
- Sachertorte en apfelstrudel zijn niet de enige bekende baksels van Oostenrijkse komaf: ook de (blijkbaar toch niet zo Franse) croissant komt oorspronkelijk uit Oostenrijk.
Wat moet je regelen?
Als je gaat verhuizen naar Oostenrijk moet je het een en ander regelen. Denk aan een verblijfsvergunning. Je hoeft deze alleen aan te vragen als je langer dan drie maanden gaat wonen en werken in Oostenrijk. Hoe je dat doet, en hoe het zit met eventuele papieren voor een korter verblijf, lees je op onze pagina over werken in Oostenrijk. Hieronder gaan we dieper in op het huren van een appartement en het openen van een bankrekening.
Appartement huren in Oostenrijk
Als je tijdelijk gaat wonen in Oostenrijk heb je natuurlijk onderdak nodig. Het kan dat jouw werkgever dit voor je regelt als je ook tijdelijk gaat werken in dit land, maar anders moet je zelf op zoek. Net als in Nederland worden veel huurwoningen via internet aangeboden, dus je kunt jouw zoektocht al voor vertrek starten. Kijk bijvoorbeeld eens op ImmoScout24. Wil je de woning liever met eigen ogen bekijken voordat je een huurovereenkomst tekent? Boek dan voor jouw eerste weken in Oostenrijk een hotelkamer en bezichtig van daaruit de appartementen, studio’s of kamers die je aanspreken.
Ga je permanent emigreren naar Oostenrijk en wil je graag een huis kopen? Dan is het slim om een makelaar in te schakelen die je precies kan vertellen hoe de Oostenrijkse huizenmarkt in elkaar steekt.
Bankrekening openen
Je hebt een Oostenrijkse bankrekening nodig als je voor langere tijd gaat wonen en werken in Oostenrijk. Bij de meeste grote banken kun je eenvoudig online een rekening openen, al zijn er ook banken die je vragen om op locatie langs te komen als je klant wilt worden. Voor welke bank je ook kiest, je hebt voor het openen van een bankrekening in ieder geval drie dingen nodig: een geldig legitimatiebewijs, een Oostenrijks woonadres en een bewijs dat je in Oostenrijk werkt. Op de websites van grote Oostenrijkse banken vind je meer informatie over de procedure en de prijzen.
Via YoungCapital wonen in Oostenrijk
Nope, we zijn geen makelaar geworden. Via YoungCapital vind je nog steeds werk en geen huizen. Maar met een baan in Oostenrijk wordt het wel een stuk makkelijker om ook in dat land te gaan wonen. Misschien regelt je nieuwe werkgever zelfs een appartement voor je. Als je via YoungCapital aan de slag gaat in Oostenrijk, zijn wij er in ieder geval voor je als je met vragen zit of advies nodig hebt. Dat maakt wonen in Oostenrijk misschien toch nét iets minder spannend.
Check onze vacatures in Oostenrijk
Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland
-
“De mogelijkheid om door te groeien en de afwisselende werkzaamheden was voor mij stimulerend om voor dit project te kiezen. Ik ben het beste bewijs dat dit ook mogelijk is op het project”..
Giovanni Braem, werkt bij Eneco CC in Bulgarije
-
“Leven in Sofia is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven. De relocatie ging heel vlot. Na vijf jaar hier te zijn heb ik nog geen enkel moment spijt gehad van deze keuze. De jovialiteit van de mensen hier zorgt ervoor dat je je snel thuis gaat voelen”.
Anais, werkt bij Euroccor in Bulgarije
-
“Allereerst is Sofia een super mooie, moderne stad met een rijke geschiedenis en cultuur en de meeste mensen spreken hier gewoon Engels. Het bedrijf helpt je bij alles wat nodig is om hier aan de slag te gaan”.
Esther, werkt bij Euroccor in Bulgarije
Overzicht wonen in Oostenrijk
Veelgestelde vragen
-
Kan ik in Oostenrijk gaan wonen?
-
Wat kost wonen in Oostenrijk?
-
Wat is het stappenplan voor emigreren naar Oostenrijk?
Als EU-burger ben je vrij om te gaan wonen in Oostenrijk. Je hebt geen visum nodig, maar moet wel een verblijfsvergunning aanvragen als je je langer dan drie maanden in Oostenrijk wilt vestigen.
De huurprijzen liggen in Oostenrijk lager dan in Nederland. Voor zo’n € 900,- per maand huur je een appartement in het centrum van Wenen. De prijzen van boodschappen liggen daarentegen hoger dan hier.
Je hoeft voor vertrek geen visum, werkvergunning of ander document te regelen. Eenmaal in Oostenrijk vraag je een verblijfsvergunning aan. Je hebt ook een woning en een baan nodig om te kunnen emigreren naar Oostenrijk. Check de vacatures in Oostenrijk van YoungCapital eens als je nog op zoek bent.