YOUNGCAPITAL BLOG

’Ik dacht: Ik heb nog niet alles geleerd over deze vakken, dus waarom neem ik ze niet gewoon allemaal?” Aan het woord is Friso Timmenga, een uitzonderlijk talent uit ons kikkerlandje. Dit achttienjarige ambitieuze superbrein volgde zeventien vakken tegelijk op het Rotterdams Erasmiaans Gymnasium . Hoe ziet hij zijn toekomstige carrière voor zich? YoungCapital vroeg het hem.

Cum-laudescholier Friso wordt liefst paus of burgemeester

First things first: hoe heb je dat gedaan?

Je vraagt je natuurlijk meteen af: Hoe kon hij zoveel vakken volgen? “Ik lette heel goed op in de les en ik kon de druk gewoon goed aan”, vertelt Friso. “Ik maakte elke keer een soort planning op gevoel. Hierdoor wist ik wanneer ik moest beginnen met leren. Er waren natuurlijk ook wel momenten dat ik totaal geen zin had om te leren. Dan haalde ik een minder goed cijfer. Ik zorgde er dan wel voor, dat ik de keer erna wel een beter cijfer haalde.”

Ook werd hij goed geholpen door zijn school. “Wilde je extra vakken volgen? Dan steunden ze je hierbij.’ Zo mocht Friso van school weleens een les skippen, zodat hij voor een ander vak goed kon leren. “Deze steun krijg je vaak niet bij andere scholen.”

Gewoon een normaal bijbaantje

Naast zijn luttele zeventien vakken, had hij ook nog een bijbaantje. “Voordat mijn eindexamens begonnen, werkte ik bij Albert Heijn als kassamedewerker.” Friso stopte met werken om zich te focussen op zijn eindexamens. Want al zijn aandacht moest natuurlijk besteed worden aan Frans, Duits, Spaans, Latijn, Nederlands, Engels, Wiskunde B, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Filosofie, Economie, Gym, Beeldende vorming én Toneel.

Hij vindt het hebben van een bijbaantje heel erg belangrijk. Niet alleen omdat hij nu veel gespaard heeft, ook vanwege het menselijke contact. “Je bent sociaal bezig. Je leeft op school en in je vriendengroep in een bepaalde cultuur. Het is goed daarbuiten met andere mensen te praten en ook hun verhalen te horen.” Friso had veel buitenlandse collega’s met wie hij graag een babbeltje maakte. “Puur om ook te leren van hun cultuur en visie.”

De nieuwe Harvey Specter?

Na de zomer begint Friso aan zijn studie Recht en Filosofie in Leiden. Zijn hart ligt echter ook bij acteren. Zo deed hij pasgeleden auditie bij de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. “Helaas ben ik toen niet doorgegaan naar de volgende ronde.” Maar wat vindt hij leuker, studeren of acteren? “Dat is lastig want het is beide totaal verschillend.” Zo vindt hij het praktische leuk aan acteren en het cognitieve leuk bij rechten. Friso heeft dus een alfacarrière in het vooruitzicht. Misschien dat een rolletje bemachtigen in de advocatenhitserie Suits dé perfecte oplossing is voor Friso?

Toekomst: paus of burgemeester?

Als wij hem vragen wat hij het liefst zou willen worden, dan moet hij even goed nadenken. “Pfoe! Er zijn zoveel banen die mij leuk lijken. Ik zou paus willen worden of misschien wel burgemeester.” Daarnaast wil hij ook “gewoon veel geld verdienen”, zodat hij een goed leven kan leiden. Hij wil ook “veel invloed hebben en een voorbeeld zijn voor veel mensen”. In dat opzicht lijkt de functie van paus toch niet zo’n gekke gedachte. Veel afwisseling is daarentegen ook een vereiste voor Friso, wat misschien weer minder goed past bij de routine van het pauselijk leven.

Verhoogt cum laude slagen je baankansen?

Denkt Friso dat cum laude afstuderen in de toekomst effect zal hebben op het vinden van een baan? “Cum laude afstuderen heeft niet alleen te maken met de goede cijfers die je haalt. Je moet actief, serieus en gedreven zijn.” Kortom: dit laat bedrijven zien dat je ervoor gaat. “Ik denk dan ook dat ik een goede baan zal gaan vinden.” Friso lijkt hierin gelijk te hebben, want uit een onderzoek blijkt dat veel grote bedrijven wel degelijk kijken naar de cijferlijst van een sollicitant. Dit doen zij omdat ze overspoeld worden met sollicitatiebrieven en een selectie moeten maken uit de kandidaten.

Wees veelzijdig

Als wij aan Friso vragen of hij nog tips heeft voor onze toekomstige werknemers, dan is het niet een verrassing dat de bolleboos ook hier een bijzonder antwoord op geeft. Veel jongeren hebben volgens Friso interesse voor maar één ding. Ze moeten zo veel mogelijk nieuwe hobby’s of vaardigheden leren. “Ook blijven veel mensen jaren hangen in het werk dat zij doen. Gelukkig zie ik nu ook in Nederland dat het makkelijker is om te switchen in carrière.”

En we moeten volgens Friso natuurlijk blijven genieten van het leven. Er moet gewerkt worden, dat wel. Friso: “Zie werken vooral als iets positiefs, want je neemt deel aan de maatschappij.”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.