“Van een toiletborstel had de directeur nog nooit gehoord.”
Een bijbaan als schoonmaker, is dat als een soort Assepoester op je knietjes de meest gore wc’s schrobben of juist swingend met je dweil en poetsdoek ronddartelen? We vroegen het aan Debbie* (20), die sinds een paar maanden werkt als schoonmaker op een kantoor in Den Haag.
Waarom nam je een bijbaan als schoonmaker?
“Ik wilde wat extra bijverdienen naast m’n studie, maar geen hele dagen werken. Bij deze baan zijn de tijden perfect: van maandag tot en met vrijdag van 17.30 tot 20.00 uur. En in het weekend ben ik lekker vrij. Plus, met € 11,80 per uur is het salaris van een schoonmaker niet eens zo slecht.”
Hoe ziet een typische werkavond eruit?
“Samen met een collega ben ik verantwoordelijk voor de hele salesafdeling. We zorgen dat alle kopjes en schotels de vaatwasser ingaan, legen prullenbakken, maken bureaus schoon en halen hier en daar een poetsdoek over kasten en banken. Zij pakt alles links van de deur op, ik alles rechts. Daarna stofzuigen we de boel en gaan we naar huis.”
Klinkt niet heel goor. Of valt dat tegen?
“Meestal is het prima te doen, inderdaad. Maar één keer heb ik op het punt gestaan om ontslag te nemen. Mijn teamleider had me vrolijk meegedeeld dat ik extra uren kon maken, als een soort mini-promotie. Ik mocht het kantoor van de directeur schoonmaken, inclusief zijn toiletruimte. Geen probleem, dacht ik, extra uren zijn altijd wel lekker.”
“Dat viel vies tegen. Letterlijk. Ik wist niet wat me overkwam toen ik die toiletruimte binnenliep en heb zelfs een foto gemaakt als bewijsmateriaal. Van een toiletborstel had meneer waarschijnlijk niet gehoord en zijn gootsteen zat vol haren. Kokhalzend stond ik boven die wc. Na een half uur schrobben had ik er echt genoeg van. De volgende dag ben ik meteen naar m’n teamleider gelopen, met de smoes dat die extra uurtjes toch niet zo lekker matchten met mijn schoolrooster. No way dat ik daar ooit nog naar binnen zou gaan.”
Daarna was alles weer rozengeur en maneschijn?
“Bijna. Alleen in m’n eerste week kreeg ik klachten. Om sommige bureaus te kunnen schoonmaken, had ik alle papieren opgetild en in nette stapeltjes weer teruggelegd. Helaas waren de eigenaren van die bureaus not amused. Blijkbaar zat er een systeem in hun ‘puinhoop’ en lag alles nu door de war. Maar toen ik met m’n poetsdoek met een grote boog om de papieren heen ging, kreeg ik ook klachten. Ik miste namelijk de koffievlekken en snoepverpakkingen die onder de papieren waren verstopt.”
“De volgende avond ging ik, gewapend met post-its en een pen, de bureaus af. Op elke stapel papier plakte ik een vriendelijk berichtje: ‘Als jij je bureau opruimt, beloof ik dat ’ie morgen brandschoon is.’ Dat kwam wel aan. Ik heb daarna nooit meer een rommelig bureau gezien.”
Wat weten wij niet van schoonmaakwerk, dat we wel zouden moeten weten?
“Het is keihard werken. Je hebt 2,5 uur om een hele afdeling schoon te maken. Is het niet af, dan blijf je maar langer. En nee, die extra uren worden niet betaald. Ik leerde dus al vrij snel om m’n verstand op nul te zetten en als een razende met die stofzuiger en poetsdoek de afdeling af te gaan.”
Wat is je grootste ergernis?
“De vaatwasser. Iedereen gooit z’n kopjes, mokken en schoteltjes maar op het aanrecht, terwijl de vaatwasser helemaal leeg is. Heel vermoeiend, want daardoor ben ik eerst een half uur bezig om de vaatwasser te vullen. Vaak past het er allemaal niet in, dus kan ik ’m een uur later weer vullen.”
En de mensen op kantoor? Hoe zijn die?
“Eigenlijk kom ik niet zoveel medewerkers tegen. De meesten zijn al naar huis als ik begin. Af en toe werkt er iemand over. Die is dan vaak niet blij als hij mij ziet. Hij is als een malle aan het werk om een deadline te halen, sta ik naast z’n bureau te stofzuigen. Natuurlijk probeer ik hier wel rekening mee te houden, maar ik wil ook op tijd naar huis. Dus om half 8 gaat dat ding toch echt aan.”
Maar waarderen ze het wel als hun bureau weer glanst?
“Absoluut. Als er iemand jarig is, laten ze vaak nog een paar stukken taart liggen voor de schoonmaakploeg. Een paar weken geleden lag er zelfs een doosje chocola op me te wachten. Met een bedankbriefje erbovenop. Hartstikke lief, natuurlijk. Of zou het een flirtpoging zijn? Misschien moet ik nog eens een post-itje terugsturen.”
Ben jij ook op zoek naar een leuke bijbaan bij jou in de buurt? Check dan hier onze schoonmaak-vacatures.
*Debbie heet in het echt geen Debbie. We waren bereid haar naam te fingeren, in ruil voor eerlijke antwoorden over werken als schoonmaker.