Een dagje vrij is lekker tijdens de feestdagen, daar zijn jij en je medewerkers het vast over eens. Maar wat zegt de wet eigenlijk over officiële feestdagen? Ben je als werkgever verplicht om je werknemers vrij te geven of bepaal je dit zelf? YoungCapital vertelt het je. Verderop lees je alle regels en vind je een lijst met de wettelijke feestdagen van dit jaar. Handy!
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Zijn officiële feestdagen wettelijke vrije dagen?
Het korte antwoord: nee. Er is geen wet waarin staat dat je jouw medewerkers verplicht vrij moet geven tijdens officiële feestdagen. Het lange antwoord: dit is afhankelijk van de cao waar je mee werkt en wat in de arbeidsovereenkomst van je werknemers staat. Daar vind je namelijk alle regels over officiële feestdagen. Bijvoorbeeld of Koningsdag officieel een vrije dag is en of Hemelvaart als officiële feestdag wordt gezien bij jouw bedrijf.
Gaan officiële feestdagen af van vakantiedagen?
Ook dit staat in de cao of arbeidscontract, maar over het algemeen niet. Meestal komen de wettelijke feestdagen nog bovenop de vakantiedagen van je medewerker.
Officiële feestdagen en goed werkgeverschap
Als jouw bedrijf niet met een cao werkt, kun je natuurlijk denken: mooi, mijn medewerkers kunnen gewoon doorwerken tijdens de wettelijke feestdagen. Maar eh, wacht even. Bedenk goed hoe belangrijk het is om te blijven werken tijdens de officiële feestdagen. Want: je maakt je medewerkers blij met een extra dagje vrij en dat is goed voor je employer branding. Natuurlijk kun je besluiten om tijdens dagen als Goede Vrijdag of Bevrijdingsdag (5 mei) geen officiële feestdag in te zetten. Maar het zou niet geweldig zijn voor je bedrijfsimago als je je medewerkers naar kantoor laat komen op Eerste Kerstdag.
Diversiteit & inclusie
Niet iedereen viert de Nederlandse officiële feestdagen, want deze zijn gebaseerd op het christendom. Niet heel eerlijk voor je medewerkers die een andere religieuze overtuiging hebben of niet-religieuze feestdagen vieren. Gelukkig is daar een mooie regeling voor: de diversiteitsdag. Daarmee geef je jouw medewerkers meer vrijheid om te spelen met hun officiële feestdagen. In ons artikel over de diversiteitsdag lees je precies hoe dit werkt.
Wanneer laat je medewerkers werken tijdens officiële feestdagen?
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Heb je een horecabedrijf? Logisch dat je de deuren wijd opengooit tijdens de feestdagen. En dat snappen je medewerkers ook wel. Tip: kijk of je je personeel kunt belonen met één vrije dag tijdens de officiële feestdagen. Als je wat kunt spelen met je personeelsplanning moet dat lukken. Jij blij, je medewerkers blij.
Officiële feestdagen 2025 en 2026
Benieuwd welke dagen als officiële feestdagen in 2025 en 2026 worden gezien? Check ze hieronder. Let op: de cao of arbeidscontracten bepalen dus of je jouw medewerkers wel of geen vrije dag geeft op deze dagen.
Voor de duidelijkheid: de Dodenherdenking, Sinterklaas en Oudjaarsdag zijn dus geen officiële feestdagen. En in veel cao’s is Bevrijdingsdag 1 keer in de 5 jaar een officiële vrije dag.
Officiële feestdagen 2025
- Nieuwjaarsdag: woensdag 1 januari 2025
- Goede Vrijdag: vrijdag 18 april 2025
- Pasen: zondag 20 april en maandag 21 april 2025
- Koningsdag: zaterdag 26 april 2025
- Bevrijdingsdag: maandag 5 mei 2025
- Hemelvaartsdag: donderdag 29 mei 2025
- Pinksteren: zondag 8 juni en maandag 9 juni 2025
- Kerstmis: donderdag 25 en vrijdag 26 december 2025
Officiële feestdagen 2026
- Nieuwjaarsdag: donderdag 1 januari 2026
- Goede Vrijdag: vrijdag 3 april 2026
- Pasen: zondag 5 april en maandag 6 april 2026
- Koningsdag: maandag 27 april 2026
- Bevrijdingsdag: dinsdag 5 mei 2026
- Hemelvaartsdag: donderdag 14 mei 2026
- Pinksteren: zondag 24 en maandag 25 mei 2026
- Kerstmis: vrijdag 25 en zaterdag 26 december 2026
Benieuwd naar de feestdagen in de aakomende jaren? In ons artikel over officiële feestdagen voor werknemers vind je een overzicht.
Key takeaways
- Je bent niet wettelijk verplicht om je medewerkers vrij te geven tijdens de officiële feestdagen.
- Als het in je cao of arbeidsovereenkomst vermeld staat, moet je je werknemers wel vrij geven tijdens de genoemde feestdagen.
- Het is een stukje goed werkgeverschap om je medewerkers vrij te geven tijdens feestdagen.
- De Dodenherdenking, Sinterklaas en Oudjaarsdag zijn geen officiële feestdagen.
- Veel bedrijven geven hun medewerkers 1 keer in de 5 jaar vrij tijdens Bevrijdingsdag.
Veelgestelde vragen
-
Is Goede Vrijdag een officiële vrije dag?
-
Is Koningsdag officieel een vrije dag?
-
Is 5 mei een officiële feestdag?
-
Is Hemelvaartsdag een officiële vrije dag?
-
Is Pinksteren een officiële feestdag?
-
Is 2e paasdag een officiële vrije dag?
Goede Vrijdag hoort bij de officiële vrije dagen van Nederland, maar dit betekent niet dat je je medewerkers verplicht vrij moet geven. Veel bedrijven werken door op Goede Vrijdag. Check de cao om te zien of jouw branche vrij geeft tijdens deze feestdag.
Ja. Weten of je jouw medewerkers verplicht vrij moet geven op deze dag? Je vindt het in de cao of arbeidsovereenkomst.
Ja, Bevrijdingsdag is een officiële feestdag. Veel bedrijven geven hun medewerkers 1 keer in de 5 jaar vrij op 5 mei. De regels die voor jou gelden vind je in de cao of arbeidsovereenkomst.
Hemelvaartsdag is een van de officiële feestdagen in Nederland. Of je medewerkers dan recht hebben op een vrije dag, vind je in de cao of arbeidsovereenkomst.
Ja, Eerste en Tweede Pinksterdag is een officiële vrije dag in Nederland. Maar het is niet wettelijk verplicht om je medewerkers dan vrij te geven. Dit staat in je cao of arbeidsovereenkomst.
Ja. Maar ook op deze dag is het niet wettelijk verplicht om je medewerkers vrij te geven. Check dit in je cao of arbeidsovereenkomst.